• Informacje na temat:

    babki ucierane na oleju

Artykuły na temat: babki ucierane na oleju
  • Babka octowa fiołkowa

    ...przemian po pół łyżeczki wody i octu oraz po łyżce oleju. Rób to, aż uzyskasz puszystą, jasną, lekko różową masę. Następnie dodaj do ciasta mąkę i proszek do pieczenia, ponownie utrzyj (składniki powinny się połączyć na gładko). Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Formę do babki (z kominem) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przelej do niej...

  • Składniki na 16 porcji: 2 szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 1 szkl. cukru, 25 dag margaryny, 1/2 szkl. oleju, 3 łyżki maku, 1 kisiel trus- kawkowy, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cytrynowy lukier, czekoladowe kamyczki...

  • Składniki na 20 porcji: 25 dag margaryny, 6 jajek, 2 szkl. mąki tortowej, 1,5 szkl. cukru, 6 łyżek oleju, 1 kisiel malinowy, 1 kisiel cytrynowy, 200 ml śmietany kremówki 36 proc., 2 op. zagęstnika do śmietany, 3 łyżki syropu malinowego, 1 op. cukru waniliow., 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. wody, tłuszcz i bułka tarta do foremek.

  • Skład na 16 porcji: ● średnia cukinia ● 2 szklanki mąki ● 3/4 szklanki brązowego cukru ● 4 jaja ● 1/2 szklanki oleju ● opakowanie cukru waniliowego ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 1/2 cytryny ● 100 g rodzynek...

  • Babka drożdżowa z cytrynową nutą i marchewką

    Skład na 12–14 porcji: Ciasto: ● 4 szklanki mąki do ciast drożdżowych ● 100 g drożdży ● 1,5 szklanki startej marchewki ● 1 szklanka mleka ● 3 jajka ● 3/4 szklanki cukru ● 1/2 łyżeczki cynamonu ● 3 łyżki oleju Lukier: ● 1 szklanka cukru pudru ● sok z 1/2 cytryny ● 1 jajko.

  • Skład na 15 porcji: ● 500 g mąki ● 75 g świeżych drożdży ● pół szklanki mleka ● pół szklanki cukru ● pół kostki masła ● 2 jajka i 3 żółtka ● skórka starta z całej cytryny ● ćwierć szklanki oleju ● tłuszcz i bułka tarta do formy ● ewentualnie garść rodzynek.

  • ..., oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno domieszaj do margaryny. Wsyp cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj mikserem. 2. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej(...) 1. Margarynę zastąp 1/2 szkl. oleju, a kwaśną śmietanę – 2/3 szkl. jogurtu naturalnego. 2. Do miseczki wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Dodaj 2–3 łyżki posiekanej skórki...

  • Polskie wielkanocne potrawy smakują wybornie. Skoro tradycja nakazuje, by wśród świątecznych specjałów znalazły się jajka, domowe wędliny, pasztety, pieczenie, słodkie babki i mazurki, wypróbujmy nasze przepisy!

  • Składniki na 16 porcji: 20 dag masła w temperaturze pokojowej, 20 dag masy kajmakowej, 25 dag cukierków typu krówki, 2 szkl. mąki pszennej, 1/4 szkl. cukru, 5 jajek, 5 dag czekolady mlecznej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli; Polewa i dekoracja: 10 dag czekolady karmelowej, 5 łyżek mleka, 1 łyżka oleju, skórka starta z cytrnyny, kolorowe czekoladowe jajeczka...

  • Składniki na 16 porcji: 5 jajek, 1,5 szkl. cukru, 1 szkl. oleju rzepakowego, 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1 cukier waniliowy, tłuszcz i tarta bułka do formy. Na wierzch: 1 szkl. śmietany kremówki 36 proc., 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka syropu malinowego, 2 łyżki gęstego sosu malinowego.