• Informacje na temat:

    babki z żółtek

Artykuły na temat: babki z żółtek
  • Składniki na 10-12 porcji: 3 szklanki maki pszennej, 5 dag świe żych drożdży, 6 żółtek, 1 jajko,l 1 szklanka letniego mleka, ½ szklanki cukru, ½ kostki margaryny, 15 dag rodzynek, 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, szczypta soli, lukier. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • ...✓ 16 porcji • przygotowanie: 15 min • pieczenie: 60 min • 230 kcal/porcja • 3 zł/porcja 1 Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij je na sztywną(...) stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki. 3 Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. 4 Dodaj do ciasta ubite białka...

  • Babka budyniowa

    ...1. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkami budyniowymi i proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z oboma cukrami na puszystą masę. Następnie dodaj tłuszcz. Zmiksuj, aż składniki się połączą. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką. 2. Formę do babki posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz...

  • ..., 5 żółtek, rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii, 3/4 kostki (15 dag) masła, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1 opakowanie gęstego gotowego lukru npomarańczowy lub czerwony barwnik spożywczy, tłuszcz i mąka(...) pomarańczowy lub czerwony kolor. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.

  • Babki godne cesarza!

    ...płatki migdałowe  Formę do babki wysmarować masłem i wysypać płatkami migdałowymi, najwięcej na spodzie. Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170°C z termoobiegiem. Masło(...) i resztą cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy z żółtek na zmianę z pianą. Dobrze odsączone rodzynki posypać leciutko mąką i dodać do masy razem z orzechami...

  • Składniki na 15 porcji: 13 dag masła lub margaryny, 3 i ½ szklanki mąki pszennej, 5 dag drożdży, 6 żółtek, 1 jajko, szczypta soli, 1 szklanka letniego mleka, ½ szklanki cukru, 10 dag rodzynek, 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej...

  • Przygotowanie: 1. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Przesianą mąkę wymieszaj z sodą, kakao oraz cynamonem. Miękką(...). Mieszaj tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj łyżką 2. Foremkę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto...

  • Składniki na 16 porcji: 10 dag drożdży, 3 szkl. mąki, 8 łyżek cukru, 1 i 1/2 szkl. mleka, 5 żółtek, 15 dag masła, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki rumu, tłuszcz do posmarowania formy, cukier puder do posypania.

  • Składniki na 10 porcji. Zaczyn: 8 dag mąki, 1 op. suchych drożdży, 40 ml letniej wody. Ciasto 1: 25 dag mąki, 7 dag stopionego masła, 7 dag cukru, 2 żółtka, 170 ml ciepłej wody. Ciasto 2: 6 dag mąki, po 2 dag cukru i stopionego masła, 2 żółtka, 1 łyżka miodu, 1 zapach waniliowy, 10 dag rodzynek.

  • Składniki na 16 porcji: • 2 szklanki mąki • 4 marchewki • 6 kostek gorzkiej czekolady • szklanka oleju • 4 żóltka jajka • 1,5 szklanki cukru • po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody • łyżeczka cukru wanilinowego • 2 łyżeczki cynamonu • szczypta soli • lukier

Przepisy na temat: babki z żółtek
  • Babka "piegusek"

    ...2/3 szklanki mielonego maku garść rodzynek 2 łyżki rumu lub brandy masło i mąka do formy cukier puder do dekoracji Przygotowanie: 1. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Do białek(...) i olejem. Miksując dalej, dodawaj stopniowo twaróg, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i rodzynki. 3. Formę do babki posmaruj cienko masłem i obsyp mąką. Rozgrzej piekarnik do 160 st...

  • Babka limonkowa

    Delikatna i smaczna.

  • Babka cytrynowa

    Aromatyczny wypiek Wincenty Zawadzkiej, którym zachwycały się liczne pokolenia gospodyń.

  • Babka kokosowa

    Puszysta, ale nie za słodka - wypiek idealny!

  • Włoska babka

    Sposób przygotowania Zaczyn: drożdże zmiksuj z wodą i 1/2 mąki. Wsyp resztę mąki, ponowie zmiksuj. Odstaw na 2 godziny. Ciasto 1: wyrośnięty zaczyn wymieszaj...

  • Babka na popołudnie

    Pachnąca i krucha. Nic, tylko jeść!

  • Babka szafranowa

    Składniki na 12 porcji: 50 dag mąki pszennej 10 dag drożdży 20 dag cukru 1 op. cukru waniliowego 200 ml mleka 8 żółtek 25 dag masła 30 ml spirytusu po szczypcie szafranu i soli tłuszcz i mąka do formy Sposób przygotowania: 1. Niteczki szafranu namocz w spirytusie. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj szczyptę soli. Zrób wgłębienie. Wkrusz do niego drożdże, wsyp...

  • Babka parzona

    Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mleka 2/3 szklanki (15 dag) cukru 6 dag drożdży 2 jajka 5 żółtek rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii 3/4 kostki (15 dag) masła(...) wyrośnie, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz 50 minut. Lukier stop według przepisu na opakowaniu. Polej wierzch babki i odstaw do zastygnięcia.

  • Babka z kaszą kukurydzianą

    Mleko mocno podgrzej, rozpuść w nim masło.

  • Babka ziemniaczana

    ...przecisnąć przez praskę, zmieszać z orzechami, morelami i grysikiem i dodać do żółtek. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wmieszać do masy. Ciasto umieścić w przygotowanej formie (ok. 1 l.) piec...