• Informacje na temat:

    babko gotowana mała

Artykuły na temat: babko gotowana mała
  • Dzikie gotowanie

    Jagody i grzyby zbiera każdy, ale jak ugotować cały posiłek, czerpiąc z łąk i lasów?

  • Babka miętowo-czekoladowa

    Składniki na 12-15 porcji: 30 dag cukru, 40 dag mąki pszennej, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia, 180 ml oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego, 180 ml mleka, 180 ml syropu miętowego, 5 jajek, 7 dag ciemnej czekolady lub groszki czekoladowe, tłuszcz i bułka tarta do formy.

  • Składniki na 10 porcji: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej, 3/4 szkl. cukru, 5 łyżek majonezu, 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3,5 łyżki wiórków kokosowych, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, tłuszcz i tarta bułka do formy. Do dekoracji: 1 op. białego lukru, 1 szkl. wiśni bez pestek, 3 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, grubo posiekane pistacje.

  • Składniki: na 12 porcji, 40 dag ziemniaków, 5 dag drożdży, szklanka bulionu warzywnego (bez soli), łyżeczka cukru, 40 dag mąki, 3 jajka, 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, tymianek, pietruszka kędzierzawa), pół szklanki śmietany, sól, pieprz, duża marchewka, 15 dag mrożonego groszku, 10 dag boczku wędzonego, 15 dag sera topionego, masło i bułka tarta do wysypania formy

  • Składniki: 20 dag gorzkiej czekolady, 20 dag masła, 5 jajek, 20 dag cukru, 16 dag mąki, pół łyżeczki prosz. do piecz., 20 dag malin, skrobia kukurydziana, tłuszcz i cukier do formy.

  • Ciasto: 5 jajek , po szklance cukru i mąki tortowej, 3 budynie waniliowe bez cukru, szklanka śmietany 18-proc., łyżeczka proszku do pieczenia, sól. Polewa: 3 łyżki soku z wiśni, 2 łyżki masła, po 2 łyżeczki cukru i kakao. Ponadto: pół szklanki wiśni (mrożonych lub z kompotu), 2 łyżeczki cukru, bułka tarta.

  • Przepis przysłała Marika Piekut z Wiskitek Ciasto: 2 szklanki mąki, 30 dag jogurtu naturalnego, 3 jajka, półtorej szklanki cukru,...

  • Babka na medal

    Może być drożdżowa, ucierana, a nawet gotowana. Pod każdą postacią jest wyjątkowo pyszna.

  • Rodzinne przygotowania do Wielkanocy!

    W okresie przedświątecznym zwykle mamy pełne ręce pracy – zakupy, sprzątanie, gotowanie, czy dekorowanie domu… obowiązków jest naprawdę sporo! Aby więc zdążyć ze wszystkim na czas i jeszcze przed świętami cieszyć się miłą, rodzinną atmosferą warto w wielkanocne przygotowania włączyć także naszych najbliższych. W świąteczne obowiązki chętnie angażuje się aż 36% dzieci, zwykle pomagając w przygotowywaniu wielkanocnej święconki. Panie domu w tym okresie mogą liczyć również na wsparcie partnera....

  • Jeśli twoje dziecko ma skłonność do alergii, do gotowania staraj się używać produktów pochodzących z upraw ekologicznych, działki lub innego bezpiecznego źródła. Spróbuj też w doniczkach na parapecie wyhodować pietruszkę, szczypiorek lub bazylię. Jakość gwarantowana!

Przepisy na temat: babko gotowana mała
  • Babka z morelami

    Pyszne ciasto na Wielkanoc

  • Czekoladowa pokusa z malinami

    Nikt się im nie oprze!

  • Rosół – czego o nim nie wiedziałaś?

    Rosół to niezaprzeczalnie król niedzielnego obiadu, stały bywalec polskich stołów. Ochoczo serwowany na co dzień i od święta. Wszyscy doskonale znamy oraz doceniamy jego wyjątkowy smak. Co takiego ma w sobie, że możemy go jeść i jeść? Poznaj tajemnice rosołu oczko po oczku!

  • Wiosenna zapiekanka z wołowiną

    ...czas, warto wykorzystać sprytne patenty marki Gosia. Wytrzymała foremka aluminiowa do przygotowywania ciast i zapiekanek, pozwoli na przygotowanie pysznej, rumianej zapiekanki z wołowiną! Połączenie(...) g wołowiny 150 g młodej marchwi, pokrojonej  w 0,5 cm plastry 150 g zielonego groszku 1 mała cebula, posiekana łyżeczka tymianku sól i pieprz 150 ml bulionu...

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej sprawia, że trudno się jej oprzeć.