• Informacje na temat:

    bagietka ser biały

Artykuły na temat: bagietka ser biały
  • Składniki: ● długa bagietka (najlepiej francuska) ● 30 dag świeżych sezonowych owoców (mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, jagody) ● 30 dag białego sera ● mały kubeczek śmietany 30 proc. ● cukier waniliowy ● cukier zwykły do smaku ● masło ● cynamon ● listki ziół do dekoracji dania (mogą to być listki świeżej melisy, mięty, ale także np. bazylia)

  • Gruyères: Królestwo sera, żurawia i Obcego

    ...fondue i raclette. Fondue to ser rozpuszczony z białym winem lub kirschem (wiśniową nalewką) w podgrzewanym kociołku, który nabiera się na bagietkę nadzianą na długi widelec. Szwajcarzy bardzo(...)Rynek starego miasta, zamek, serowarnia, stacja kolejowa i muzeum Hansa Rudolfa Gigera - szwajcarskiego malarza, który stworzył postać Obcego - to największe atrakcje niewielkiego Gruyères i jego...

  • Sałatka drobiowa z żółtym serem i kukurydzą

    Składniki: 40 dag smażonego albo grillowanego filetu z piersi kurczaka, 20 dag żółtego sera, 1 mała puszka kukurydzy, po 1 czerwonej i zielonej papryce, 2–3 ogórki małosolne, po kilka liści różnych sałat (np. lodowej, endywii, lollo roso), sól. Na sos: 1 szkl. gęstego jogurtu (albo kwaśnej śmietany), 10 dag sera feta, 2 ząbki czosnku, odrobina soku wyciśniętego z cytryny, biały pieprz.

  • Składniki (na 4 porcje) 1 pęczek rzodkiewek, 1 ogórek sałatkowy, 1 główka sałaty masłowej, 20 dag sera typu feta, sól, biały pieprz Do sosu jogurtowego: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, szczypta skórki startej z cytryny...

  • Składniki: 20 dag cebuli, sól, 5 dag masła, pieprz, 1 czubata łyżeczka mąki, 1 l bulionu warzywnego, 1/2 l wytrawnego białego wina, 1 bagietka (ok. 10 dag), 10 dag żółtego sera.

  • Cebulowa zupa  z grzankami

    Składniki: 4 cebule, 2 szklanki bulionu wołowego, szklanka białego wina, bagietka, 10 dag startego żółtego sera, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz...

  • .... Przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem. 2. Blachę z piekarnika wyłożyć pergaminem. Ułożyć na niej kromki bagietki, a te posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 8-10 minut. Zupę rozlać do miseczek. Do każdej włożyć serową grzankę. Udekorować odłożonymi gałązkami tymianku. Od razu podawać.

  • ...alkohol wyparował. Zmniejsz gaz, gotuj 10 minut. 2. Pokrój bułkę, na patelni podgrzej grzanki z serem. Podawaj zupę z grzankami. Czas: około 40 minut.

  • Zupa cebulowa z grzanką

    ...płomień i gotuj 15 minut. W tym czasie orzechy posiekaj. Ser zetrzyj. Kromki bułki ułóż na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstaw na 5 minut do mocno rozgrzanego piekarnika ustawionego na funkcję grillowanie. Wysuń blachę. Kromki bagietki posyp serem i orzechami. Zapiekaj jeszcze przez minutę. Zupę cebulową jeszcze raz przypraw do smaku. Rozlej do kokilek. Włóż po grzance serowej. Resztę grzanek...

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg cebuli • puszka pomidorów • 3/4 litra bulionu • 2 łyżki mąki • 3/4 szklanki wina białego • 3 łyżki masła • bagietka • ser żółty • pieprz • sól • cukier.

Przepisy na temat: bagietka ser biały
  • Bagietka z kiełbasą i serem gruyere, czyli hot dog po francusku

    Dobry hot dog to przede wszystkim składniki dobrej jakości - przekonuje David Gaboriaud. "Nie będzie dobrze smakował, jeżeli do środka włożysz najtańszą kiełbasę i zwykły żółty ser. Weź najlepszą kiełbasę, kup dobrą bagietkę i porządny ser gruyere" - radzi kucharz.

  • Przekąska na bagietce

    Składniki: ● długa bagietka (najlepiej francuska) ● 30 dag świeżych sezonowych owoców (mogą to być truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki, jagody) ● 30 dag białego sera ● mały kubeczek śmietany 30 proc. ● cukier waniliowy ● cukier zwykły do smaku ● masło ● cynamon ● listki ziół do dekoracji dania (mogą to być listki świeżej melisy, mięty, ale także np. bazylia)

  • Klasyczny zestaw francuski

    Salade de chèvre chaud (sałata z kozim serem) to bardzo popularna we Francji przystawka, która może występować w wielu odmianach, ale podstawę stanowią zawsze sałata, roztopiony ser kozi i sos winegret.

  • Kuchnia francuska

    ...roquefort i bleu; - sery topione, wykorzystywane głównie do smarowania pieczywa. Każdy region posiada własne sery, które wykorzystuje się również do gotowania. Produkcja części serów objęta jest(...) białe chablis, korzystając wyłącznie ze szczepów chardonnay; Alzacja, królują tu wina białe, na czele z rieslingami; Dolina Loary ze swymi słynnymi białymi winami ze szczepów sauvingnon blanc i chenin...

  • Zupa cebulowa z grzanką

    ...kilka minut na dużym gazie, by alkohol wyparował. Zmniejsz gaz, gotuj 10 minut. 2. Pokrój bułkę, na patelni podgrzej grzanki z serem. Podawaj zupę z grzankami.

  • Zupa cebulowa z grzanką

    ...na nim cebulę i czosnek. Zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia. 2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kiedy zupa zagotuje się, dolej do niej wino. Zmniejsz płomień i przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotuj 20 minut. 3. Bagietkę potnij. Zupę rozlej do kokilek. Włóż po 2 kromki bułki. Posyp serem. Zapiekaj 10 minut w 200 st.

  • Idealna na mrozy. Zupa cebulowa z grzankami

    ...grzanka, np. z bagietki, z zapieczonym serem. Na tym ostatnim składniku nie warto oszczędzać: wyrazistość i głębię smaku zapewni ementaler lub gruyère.  Składniki: - 5 dużych cebul - 100 g masła(...) bagietkę, smarujemy jej kawałki oliwą i posypujemy startym serem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika (do 150 stopni z górną grzałką) i przypiekamy do momentu aż ser dobrze się nie rozpuści...

  • Kultowe dania ze światowych restauracji

    ...:  ●2 tabliczki czekolady deserowej ●8 jajek ●15 dag masła ●opakowanie cukru waniliowego ●15 dag cukru ●15 dag mąki ●łyżeczka proszku do pieczenia ●2-3 łyżki cukru pudru ●słoik (35 dag) marmolady(...) bita śmietana - serwuje się ją jako dodatek do tortu Przepis: Czekoladę połam, stop w gorącej kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrami. Nie przerywając...

  • Francuska zupa cebulowa

    ...na grillu i podpiec z jednej strony. Następnie przewrócić, posypać serem zrumienioną stronę i piec, aż ser się rozpuści. Podawać w ciepłych talerzach z grzankami z serem. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź...