• Informacje na temat:

    bagietka z czym

Artykuły na temat: bagietka z czym
  • Nadziana bagietka

    Zawsze staram się, aby na imprezach dla znajomych zamiast przekąsek do podjadania w rodzaju chipsów czy paluszków znalazły się inne smakołyki, mojego wyrobu. I to nie tylko kanapki, koreczki czy sałatki, ale np. nadziewane bułki i bagietki.

  • Czy dzisiaj chleb jest gorszej jakości?

    Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument? Sprawdzamy w ramach...

  • Jasne, ciemne, czy razowe: komu jakie służy?

    ...powstaje z mąki pszennej grubo mielonej (bardziej oczyszczonej niż mąka razowa) i drożdży. Ma więcej błonnika, witamin i składników mineralnych niż kajzerka czy bagietka. Grahamkę wybierz przy...

  • Czy ktoś zamienił mi męża?

    ...strategicznym dwoma spółkami? Inne tematy nie przychodzą jej do głowy. Czemu? Bo jest zmęczona, nim, sobą i sama nie wie, czym jeszcze. Może brakiem wolności? No więc jedzą w milczeniu. On ogląda program(...), opowiedz, co u was", proszą. "Nie ma o czym", odpowiada. Paweł ma mniej zleceń, gorsze dochody, więc coraz rzadziej wyjeżdżają. Zaczyna uważniej przyglądać się wydatkom żony. "Znów nowe buty. Ile...

  • Historia pewnej bułki

    Jak to paryżanka, jest szczupła i elegancka. Idealna powinna mieć złotą, chrupiącą skórkę, a wnętrze sprężyste i miękkie. Spory, czy bagietka jest wynalazkiem Francuzów, czy ulepszoną przez nich wersją wiedeńskiej bułki, trwają. Ale nikt nie przeczy, że to smakowite pieczywo, które można jeść solo lub podawać w interesującym towarzystwie...

  • Składniki: ● bagietka ● 2 awokado ● bazyliowe pesto ● nieduża puszka sardeli (anchois; możesz zastąpić je także szprotkami, sardynkami w oleju) ● 2 duże dojrzałe pomidory ● oliwa z oliwek ● sól, świeżo mielony pieprz ● limonka ● 2 ząbki czosnku ● listki bazylii...

  • ...1. Bagietki pokrój na kromki. Posmaruj je odrobiną oliwy, po czym ułóż na nich plastry pomidora. Na nich umieść po pół anchois i kilka kaparów. 2. Pokryj całość plasterkiem mozzarelli i posyp ziołami. 3. Podpiecz kanapki w piekarniku i udekoruj bazylią.

  • Składniki na cztery porcje: ● pół sałaty lodowej ● pół puszki kukurydzy ● pół cebuli czerwonej ● pół papryki czerwonej ● 4 rzodkiewki ● 2 łyżki śmietany 18% ● 2 łyżeczki przyprawy do sałatek; ● podwójna pierś kurczaka ● sól cebulowa ● pieprz ● bazylia ● przyprawa do kurczaka ● oliwa ● bagietka ● masło czosnkowe ● 2 łyżki tartego sera żółtego...

  • Składniki na 2 porcje: ● 8 obranych krewetek tygrysich ● 3 ząbki czosnku ● zielona papryka ● cukinia ● 3 pomidory bez skórki i pestek ● czerwona cebula ● 4 serca karczochów ● musztarda Dijon ● oliwa z oliwek ● ocet winny ● tymianek ● pęczek natki pietruszki ● chili w proszku ● sól ● pieprz ● woda lub białe wino ● bagietka.

  • Beret - tej jesieni postaw na francuski szyk

    Przez lata beret utożsamiany był z artystami - nie rozstawali się z nim Pablo Picasso, Ernest Hemingway czy Marlene Dietrich. Dziś to akcesorium stało się nieodłącznym elementem fashionistek. Warto mieć go w swojej szafie, o czym przypominają największe domy mody. Swój renesans beret przeżywał na wybiegu Diora. Wszystkie 68 stylizacji na pokazie zostało uzupełnionych o to skórzane nakrycie...

Przepisy na temat: bagietka z czym
  • ​Bagietki świeże i chrupiące o każdej porze

    Kto nie lubi rozsmakowywać się o poranku świeżą i chrupiącą bagietką? Albo zajadać się pysznymi chrupkimi bułkami z ulubionymi dodatkami? Dla tych, którzy nie mogą się obejść bez ciepłego i aromatycznego pieczywa niezależnie od okazji, Dan Cake Polonia ma coś specjalnego: Bułki i Bagietki do odpieku.

  • Czosnkowe tościki z bagietki

    Składniki: - 1 bagietka, - 2 szt. pomidorów, - 3 ząbki czosnku, - 1 łyżka siekanej natki, - 1 łyżka siekanej bazylii, - sól, kilka listków bazylii do dekoracji Przygotowanie: Bagietkę pokroić w plastry i opiec na złoty kolor. Pomidory pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku drobniutko posiekać, trzecim posmarować tościki po jednej stronie. Pomidory połączyć z czosnkiem, natką i bazylią...

  • Składniki: bagietka, pomidory, czosnek...

  • Warzywa faszerowane

    Zwykłe ziemniaki czy dynia staną się niezwykłym daniem, jeśli nafaszerujesz je różnymi pysznościami, które podpowie ci fantazja.

  • 1 paczka masła, 1 główka czosnku, wegeta lub kucharek, 2 bagietki

  • Zapiekanka z młodym szpinakiem i pomidorkami cherry

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż na półce pomidorki i piecz je 10-12 minut, po czym wyjmij i ostudź.

  • Wegetariańskie przekąski na grilla

    Polskie grillowanie kojarzy nam się głównie z mięsem – na ruszt najchętniej wrzucamy kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Stąd też grill u znajomych kończy się dla wielu wegetarian podjadaniem chleba. Jak urozmaicić zakres smakołyków serwowanych z grilla, tak by dogodzić także fanom diety bezmięsnej?

  • Owocowo-warzywna sałatka z kawą

    Składniki na 1 porcję: Marchew młoda 100 g Sok z buraków 100 ml Rzodkiew 20 g Młody szpinak 10 g Kiełki groszku 10 g Seler korzeń  150 g Seler nać 30g Kawa ziarno 5 szt. Maliny 3 szt. Jeżyny 3 szt. Cebula biała obrana 60 g Masło 50 g Bulion wegetariański 200 ml Śmietanka 36% 50 ml Bagietka francuska...

  • Chleb na liście UNESCO?

    Jemy go niemal codziennie, ale często nie przywiązujemy zbyt wielkiej wagi do jego smaku. Niezbędny i niedoceniany. Czy teraz chleb trafi na listę niematerialnych dóbr dziedzictwa ludzkości UNESCO?

  • Sałatka indyjska z kurczakiem

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj oliwę z garam masalą i natrzyj marynatą mięso. Włóż do miski, przykryj  i odstaw na 30 minut.  2. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej mięso na rumiano (po 5 minut z każdej strony). Przykryj, aby doszło, po czym pokrój w cienkie plastry.    3. Na półmisku rozłóż rukolę, następnie kurczaka, pomidory i ogórki. Jogurt wymieszaj z cukrem i kminem. Polej...

Dyskusje na temat: bagietka z czym
  • Re: bagietka

    Żeby nie było nieporozumień. Przekopiowałam poniższy tekst z postu napisanego przeze mnie w lutym w odpowiedzi na taki sam apel. "Wiem o czym piszesz. Ja też czytałam ten przepis, ba ja nawet byłam(...) tego, że niekoniecznie musi to być bagietka. Może to być i normalna długa bułka typu wrocławska czy wyborowa. Wtedy poprostu wychodzą trochę większe kanapki i muszę dodać, że wygodniej się zawija

  • Re: Szukam przepisu

    Wiem o czym piszesz. Ja też czytałam ten przepis, ba ja nawet byłam pewna, że dodałam go do ulubionych. Niestety nie dodałam. Któregoś dnia poświęciłam kilka godzin na jego znalezienie i mi się nie(...) i uwielbiają brać takie kanapki do szkoły na drugie śniadanie. Zacznę od tego, że niekoniecznie musi to być bagietka. Może to być i normalna długa bułka typu wrocławska czy wyborowa. Wtedy poprostu

  • Re: Wątróbka z fasolką

    Smaze cebule (na smalcu )pokrojona w talarki, zdejmuje z patelni dodaje smalec ktory rozgrzewam do wysokiej temperatury po czym wrzucam drobiowa watrobke otoczna w mace. Po zarumienieniu przerzucam na druga strone i dodaje wczesniej usmazona cebule. Na koncu wrzucam jablka pokrojone w talarki i przykrywam pokrywka, Dusze ok 5-7 min podaje z bagietka