• Informacje na temat:

    bakłażan a la schabowy

Artykuły na temat: bakłażan a la schabowy
  • Składniki: 1 cytryna , 3 łyżki oliwy , 1 większy bakłażan, 15 dag sera mozzarella , 8 dag suszonych pomidorów w oleju , po 2-3 gałązki świeżej natki, bazylii, tymianku i oregano , sól , pieprz...

  • Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic Składniki: 4 kotlety schabowe, 40 dag pieczarek, bakłażan, 400 ml śmietany 30-proc., 4 ząbki czosnku, świeży rozmaryn , ostra i słodka papryka, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia. 1. Bakłażana umyj, pokrój w kostkę, posyp solą. Odstaw na 15 minut. Gdy puści sok, osącz, osusz. Schab umyj, osusz, pokrój w kostkę...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże kotlety schabowe, 30 dag kurek, 50 ml białego wina wytrawnego, 100 ml śmietany 30%, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, łyżeczka kurkumy, świeża natka pietruszki do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje: 4 duże kotlety schabowe, 20 dag żółtego sera, 2-4 ząbki czosnku, 1 duży por, 1 bakłażan, 1 czerwona papryka, 15 dag mrożonych kurek lub 25 dag pieczarek, sól, pieprz, suszony tymianek, olej do smażenia, 2 łyżki masła...

  • Prosto z lasu

    ...rozmarynu. Roladki w sosie Składniki na 4 porcje: 4 duże kotlety schabowe, 30 dag kurek, 50 ml białego wina wytrawnego, 100 ml śmietany 30%, 1 bakłażan, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka(...) kurkowego i zmiksować. Nałożyć pasek zmiksowanego sosu na mięso i zwinąć tak, by był on w środku. To samo zrobić z innymi kotletami. Związać roladki nitką. Cukinię, paprykę i bakłażana pokroić w plastry...

  • Czym orientalna chata bogata, czyli rzecz o międzynarodowych weselach

    ...bułgarską pastę z bakłażana, popularny we Francji tabbouleh, turecki falafel, hiszpańskie sery i portugalskie wędliny. Lekkie potrawy podawane na zimno idealnie sprawdzą się na weselu organizowanym...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna(...) i owoców, bo nagle okazało się, że dzięki reformie prof. Balcerowicza, nasze sklepy powoli zapełniały się różnymi towarami. Kto w PRL-u słyszał o bakłażanie, topinamburze, dyni piżmowej czy tak dziś...

  • Lżejsza o 4 kilogramy w miesiąc!

    ..., cukinię, bakłażan), gotować na parze (np. kalafior, brokuł). Polecamy też warzywa duszone w sosie własnym - pyszne i lekkostrawne. Napoje dobre dla figury W ciągu dnia nie zapominajmy o piciu...

  • Rolowane pyszności

    ...roladki z bakłażana Składniki na 2 porcje: 2 średnie bakłażany, 2 pomidory, 40 dag mielonego drobiowego mięsa, 1 duża cebula, 1 jajko, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag sera żółtego, suszony tymianek, suszone oregano, 4-5 łyżek oleju, sól, pieprz. Bakłażany umyć, osuszyć, pokroić wzdłuż na dość cienkie plastry, lekko posolić i odstawić na kwadrans, aby puścił wodę. Następnie osuszyć na ręczniku papierowym...