• Informacje na temat:

    bakłażan smażony pasta

Artykuły na temat: bakłażan smażony pasta
  • Pasta z wołowiną  i bakłażanem

    Składniki: 1 ząbek czo snku, oliwa, 1 słoik ajvaru, 7,5 dag migdałów, sól, 4 czerwone cebule, cukier, 60 dag wołowiny, pieprz, 3 łyżki jasnego octu balsamicznego , 1 bakłażan, 1 op. makaronu nitki, bazylia...

  • Pasta alla Norma

    Przygotowanie: Bakłażana pokrój na 1 cm plastry, a następnie na 1 cm podłużne prążki. Włóż do miski, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucić makaron i gotuj(...) patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy razem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gdy lekko się zrumieni, dodaj resztę oliwy oraz bakłażana (wcześniej opłukanego z soli i osuszonego na ręczniku). Smaż około...

  • Bakłażan - najlepszy w sierpniu

    ...​Nazywany jest oberżyną lub gruszką miłosną. Co ciekawe, bakłażan botanicznie klasyfikowany jest jako owoc, a dokładnie jagoda. Ale w kuchni traktujemy go jak warzywo, choć można przygotować deser z bakłażanem w roli głównej.

  • Bakłażan - bogate źródło błonnika

    ...​Znany też pod nazwą oberżyna, jest owocem, a precyzyjniej jagodą. Bakłażan to stały bywalec menu azjatyckich i śródziemnomorskich restauracji.

  • To musisz wiedzieć o bakłażanie

    Bakłażan, zwany także oberżyną lub gruszką miłosną, pochodzi z Indii.

  • Bakłażan z wołowiną, pomidorami i fetą

    Jeśli po lekkim naciśnięciu skórka bakłażana nieco się ugina, to znak, ze warzywo jest dojrzałe.

  • Dania z bakłażana

    Plastry bakłażana dobrze jest nasolić, by puściły gorzki sok.

  • Składniki: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 bakłażany, 4 kg czerwonej papryki, 10 dag cebuli, 8 ząbków czosnku, papryczka chili, po 2 łyżeczki czubricy, soli, papryki, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki octu winnego, cukier, 8 łyżek oleju.

  • Składniki: 2 bakłażany (po ok. 40 dag), sól, 15 dag selera naciowego, 30 dag marchewki, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1-2 gałązki majeranku, 2-3 łyżki mąki, 8-9 łyżek oliwy, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, pieprz, słodka papryka w proszku, 50 dag pomidorów z puszki, 250 ml bulionu, 7,5 dag oliwek nadziewanych pastą paprykową, 10 dag sera feta, 7,5 dag wędzonego boczku w plasterkach lub bekonu.

  • Składniki na 4 porcje: 1 bakłażan (ok. 50 dag), olej do smażenia, 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka zmielonych ziarenek kolendry, 3 łyżki czerwonego octu winnego, ostra papryka w proszku, sól, pieprz.

Przepisy na temat: bakłażan smażony pasta
  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    Bakłażan to jedno z ulubionych warzyw mieszkańców basenu Morza Śródziemnego. Z wyglądu nieco przypomina cukinię, jednak znacznie się od niej różni. Jest bardzo zdrowy - zawiera dużo błonnika, potasu i magnezu. Jego historia rozpoczęła się w Indiach, skąd rozprzestrzenił się na Hiszpanię, a później na całą Europę. Przygotowywany jest na wiele sposobów, jednym z nich jest pyszna pasta - Baba...

  • Tortilla z warzywami i pastą z bakłażana

    Składniki: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 4 placki tortilli (np. marki Sandra) 4 plastry żółtego sera 1 filet z piersi kurczaka 2 pomidory 1 cebula mix sałat(...) przyprawą oraz solą i pieprzem. Następnie smażymy kurczaka na patelni razem z cebulą. Kroimy na małe kawałki pomidory oraz zieloną paprykę. Placki tortilli smarujemy pastą z bakłażana, nakładamy pokrojone...

  • Trzy pomysły na bakłażana

    Bakłażan pochodzi z Indii, ale obecnie bardziej popularny jest w kuchni śródziemnomorskiej. W Polsce dopiero od niedawna zyskuje uznanie - choć na początku większość z nas podchodziła do niego z dystansem, to obecnie coraz chętniej go wykorzystujemy. Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana!

  • Kariera bakłażana nie należała do łatwych. Zanim trafił na stoły jako składnik wykwintnych dań i afrodyzjak, był uważany za roślinę trującą i uprawiany jedynie dla walorów ozdobnych.

  • Orientalne przekąski z tahiną idealne na karnawał

    Tahina to pasta z nasion sezamu, którą znajdziemy w wielu przepisach kuchni Bliskiego Wschodu. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem, po dodaniu jedynie odrobiny miodu, ale wykorzystywana jest(...) oraz bakłażana - oto trzy przepisy, które z pewnością zasmakują Waszym gościom.

  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    ...doprawionego, purée z grillowanych warzyw (papryka, bakłażan, pomidory, cebula). Dodatkiem do niej bywa tuńczyk, jajko na twardo lub cienka parówka z jagnięcego mięsa. Pierwszym poważnym kulinarnym testem dla turysty z Europy jest natomiast harissa, którą znajdziemy w każdym tunezyjskim domu (i w każdej restauracji - także tej hotelowej). To pikantna pasta, której podstawowym składnikiem jest papryczka...

  • Bakłażanowe roladki

    ...powstała gęsta pasta. Przypraw ją solą, pieprzem i papryką. Plastry bakłażana posmaruj cienko pastą orzechową i zwiń ciasto w rulony. 4. Przed podaniem udekoruj np. natką i połówkami włoskich(...)Składniki: 1 bakłażan (ok. 50 dag) olej do smażenia 3/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zmielonych ziarenek kolendry 3 łyżki czerwonego...

  • Wegetariańskie burgery – przygotuj je sam!

    ...miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy do niej podsmażony czosnek z cebulą, jajko, garść posiekanej pietruszki, szczypiorku, kaparów, ser pleśniowy, bułkę tartą, łyżkę octu ryżowego, sól oraz(...) spinamy patyczkiem do szaszłyków i podajemy na liściach rukoli i kiełkach. Burgery z bakłażana Składniki na kotlety: 1 puszka pasty z bakłażana (np. marki Jasmeen) 125 g suchej kaszy...

  • Bakłażany w sosie sezamowo-jogurtowym

    Składniki: 1 duży bakłażan (450 g) Sól 1 chili 125 g jogurtu naturalnego 1 łyżka pasty sezamowej (tahin) Pieprz Sok z cytryny Główka sałaty rzymskiej 1-2 gałązki szałwii 1 czerwona cebula 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy Cukier 2 łyżki oliwy 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Bakłażana pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, posypać solą i umieścić na sicie. Chili...

  • 5 szybkich, nietuzinkowych przekąsek z hummusem

    ...zaserwuj gościom hummus w różnych wersjach. Hummus to pochodząca z Bliskiego Wschodu pasta z przetartej ciecierzycy, którą od stuleci wykorzystuje się jako dodatek do pity, zimną przekąskę czy dip. Możesz(...) grillowej lub grillu elektrycznym. Co warto wrzucić na ruszt? Wszystko, co tylko przyjdzie ci do głowy. Tradycyjnie na grillu ląduje cukinia, bakłażan, szparagi czy papryka, jednak równie dobrze...