• Informacje na temat:

    baranina z pomidorami

Artykuły na temat: baranina z pomidorami
  • Kuchnia rozmaitości - baranina

    Niedoceniana przez lata u nas baranina to mięso lekkostrawne i zawierające mało cholesterolu. Odpowiednio przygotowana jest smaczna, krucha i soczysta. To popularne mięso w krajach arabskich(...) w zalewach z octem lub zsiadłym mlekiem, z przyprawami i warzywami. Powinno to trwać ok. 12 godzin, bo baranina musi skruszeć, by była miękka i odchodziła od kości. Najlepiej wybierać chude mięso...

  • Jak przyrządzać baraninę

    Możesz ją dusić, grillować, robić z niej kotleciki, serwować na wiele sposobów. To prawdziwy rarytas, zwłaszcza dla miłośników mięsnych dań. Grillowana baranina dobrze smakuje w towarzystwie warzyw(...) Baranina wprost rozkwita i nabiera wyjątkowego smaku za sprawą czosnku, cebuli i świeżego rozmarynu. Jeśli chcesz upiec baraninę, najpierw natrzyj mięso rozmarynem, solą, czosnkiem i oliwą...

  • Powiem szczerze, z kurczakiem robie czasami, bo najszybciej, ale jesli wolicie bardziej oryginalna opcje mozna zrobic z baranina, owocami morza, wolowina....

  • Kwestia kultury

    ....  Jagnięcina czy młoda baranina, przygotowana na różne sposoby, jest głównym daniem wielkanocnym we Włoszech. Jest to nie tylko kwestia kulinarna, ale tradycja wspólna w kulturze śródziemnomorskiej, związana(...), baranina jest obecna w naszej diecie coraz częściej. I chwała Bogu, bo to smaczne, zdrowe mięso. Twój STYL 4/2018

  • Obniż poziom swojego cholesterolu

    ...wszystkim wieprzowina, baranina, wołowina, masło, tłuste mleko - najwięksi dostawcy nasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom cholesterolu LDL. Zrezygnuj ze wszelkich podrobów, ozorków...

  • Kuchnia Cypru – mielibyście odwagę to zjeść?

    ...występują w nieznacznych ilościach. Dlatego częściej na stole goszczą baranina i wieprzowina niż krewetki czy dorady. Chyba najbardziej popularnym daniem jest souvla, czyli duże kawałki mięsa z grilla...

  • To ważne, jakiego koloru jest twoje jedzenie

    ..., czerwone to wołowina, wieprzowina i baranina. Mięso zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalne żelazo, cynk, witaminy B1, B2, B12 oraz niacynę i białko. Jest produktem żywieniowym, który syci nawet po...

  • Moje wielkie greckie wesele

    ...z najlepszych na świecie. Greckie wino i oliwa znane były już w starożytności. Podstawowe składniki to pomidory, bakłażany, cukinia, ser feta, czosnek, baranina, ryby i owoce morza. Ciekawa jest restina - wino...

  • Dieta zgodna z grupą krwi pomaga schudnąć

    ...przyswaja chude czerwone mięso (baranina, dziczyzna, cielęcina), ryby, np. łosoś, dorsz. Fermentowane produkty mleczne i sery jedz z umiarem. W menu powinny się znaleźć się zielone warzywa. To ci...

  • ...uzylam ja, czyli: 350g miesa mielonego (wolowego, ewentualnie moze byc baranina) 1 mala cabula 2 duze marchewki 1 maly ziemniak slodki malutki peczek zielonej fasolki. Przyprawy podam juz(...) przekrojona poprzednio w polowie dlugosci.    I tu dygresja, druga czesc fasolki byla uzyta do jednego z ostatnich przepisow Stefane, z pomidorami. Ja ja zrobilam z pomidorami mega duzymi i w miare...

Przepisy na temat: baranina z pomidorami
  • Tunezyjska uczta - smaki trzech kultur

    Gwarantem ciekawej i smacznej kuchni jest zazwyczaj bogata historia regionu i rządzących nim wpływów. Tunezja, należąca kolejno do Imperium Rzymskiego, Imperium Osmańskiego i Francji, dziś może poszczycić się specjałami łączącymi w sobie co najmniej smaki tych trzech kultur. Wyraziste przyprawy, papryka, jagnięcina i owoce morza występują tu obok jajek, ziemniaków oraz… pysznego wina (produkowane od ponad dwóch tysięcy lat).

  • Kuchnia miętą pachnąca

    ...względu na klimat. Jeśli już pojawia się w potrawach jest to zazwyczaj baranina i jagnięcina. Wieprzowiny nie jada się prawie w ogóle. Są w tym kraju regiony, gdzie ziemia jest mało urodzajna, a kuchnia(...) bez? Jeśli w menu pojawiają się dania mięsne, to jest to przede wszystkim grillowana baranina, kurczak lub kulki z mielonego mięsa. Popularne są również dania faszerowane. Miłośnicy potraw mięsnych...

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    ...uwielbiana na nizinach wieprzowina, pasterska, "górska" baranina oraz siedmiogrodzka cielęcina. Czyż nie są one doskonałą ilustracją rumuńskiej mozaiki kulturowej? Niebo w gębie, czyli dania główne...

  • Kuchnia chorwacka

    Kuchnia chorwacka jest bardzo urozmaicona, a jej korzenie sięgają czasów prehistorii i antyku.

  • ...dzieli się na pięć kategorii: gorące, ciepłe, neutralne, odświeżające i zimne. Produkty gorące to między innymi pieprz, gałka muszkatołowa, baranina i alkohole wysokoprocentowe - mają one właściwości...