• Informacje na temat:

    barszcz cytrynowy

Artykuły na temat: barszcz cytrynowy
  • Składniki: pęczek młodej włoszczyzny (seler, pietruszka, 2 marchewki, cebula, mały por), 3 młode ziemniaki, pęczek młodych buraków z nacią, kostka rosołowa warzywna, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, kwaśna śmietana, 2 łyżki mąki, 6 jajek...

  • Składniki: 5-7 małych buraków, marchewka, pietruszka, seler, cebula 4 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, pół łyżki vegety, łyżeczka majeranku, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka cukru, łyżka zupy krupnik w proszku, łyżka barszczu czerwonego błyskawicznego, łyżka mąki, 3-4 łyżki śmietany 18-proc., 3 łyżki octu, łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 jajek...

  • Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... gdy nie może kupić...

  • Sporządź wywar z włoszczyzny - do 1 1/4 l wody wrzuć pokrajane jarzyny. Osobno pokrój w talarki 4 buraki, dodaj 4 - 5 suszonych grzybków, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej w osobnym garnuszku 0,5 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotuj co najmniej 0,5 godziny. Wszystko przecedź, zlej razem, dodaj wywar z ugotowanej szynki i przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem...

  • Sporządź wywar z włoszczyzny - do 1 1/4 l wody wrzuć pokrajane jarzyny. Osobno pokrój w talarki 4 buraki, dodaj 4 - 5 suszonych grzybków, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej w osobnym garnuszku 0,5 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotuj co najmniej 0,5 godziny. Wszystko przecedź, zlej razem, dodaj wywar z ugotowanej szynki i przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem...

  • Składniki: 2 filety z mintaja, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 płaty ciasta francuskiego, kilka gałązek świeżego rozmarynu, masło, pieprz czarny i cytrynowy (mielony i w ziarnach), sól, papryka słodka i ostra, białko.

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    Powinien sie kisic barszcz czerwony lub stac powinien w lodowce zurek, kupiony w sprawdzonym zrodle. Nie stoi i nie kisi sie, bo nawet gdybym urzadzala...

  • Bądź czujna na słońcu

    .... Fototoksycznie działa barszcz Sosnowskiego - powinniśmy omijać tę roślinę z daleka, ponieważ działa ona bardzo silnie i może być niebezpieczna dla alergików. Barszcz Sosnowskiego Nie trzeba ani pić naparu z tej rośliny, nie trzeba jej dotykać, by doszło do reakcji alergicznej. Wystarczy w słoneczny dzień być w jej pobliżu, by mogło dojść do oparzenia barszczem! Dziurawiec Hiperycyna w dziurawcu...

  • Sprawdzone sposoby na buraki

    Buraki lepiej piec w piekarniku niż gotować. Dzięki temu nie stracą one większości składników odżywczych i witamin. Najlepiej piec je zawinięte w folię aluminiową. Sok z buraka jest doskonałym barwnikiem potraw. Wymieszany np. z ciastem na pierogi czy ryżem nada tym potrawom piękny różowy kolor. Z surowych buraków możesz przygotować zakwas na barszcz. Zalej wodą z solą plastry buraka, ziele...

Przepisy na temat: barszcz cytrynowy
  • Botwinka z burakami i serem feta

    Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...pasować do naszego stylu świąt, szczególnie, że jest zagęszczana żółtkiem... Ale zamiast żurku w naszym domu przejął palmę pierwszeństwa barszcz chrzanowy. To jest śmietanowa zupa, z dużą ilością...

  • Barszczyk ze śliwkami

    ...natychmiast nadadzą piękną barwę i słodkawy smak. Zagotować barszcz i odstawić, ponieważ dłużej gotowane buraki stracą swój piękny, intensywny kolor. 4. Barszcz przecedzić, doprawić solą i pieprzem, zakwasić sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki(...) śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl...

Dyskusje na temat: barszcz cytrynowy
  • Re: Botwinkowa z sokiem z cytryny

    To może jest " botwinkowa " bo na pewno nie jest to : boćwinka ani botwinka , zrobione to jest z botwiny . Na wodzie zamiast z bulionu drobiowo - wołowego, buraki z biedrony , kwasek cytrynowy(...) wspomnę . Ta " botwinkowa " to jak czekolada - wyrób czekoladopodobny . od tego lepszy będzie najtańszy barszcz z torebki za 0.98 PLN z marketu.

  • Re: Zupa chrzanowa - Dorota

    Brednie to ty podajesz!! Wylac wode z szynki ? oj nie masz racji gotuje sie wlasnie szynke , boczek nic sie nie odlewa.. i zadnej serwatki To nie ta zupa :)) Tak sie wlasnie rorbi najlepsza chrzanowke na swiecie :)) A nie jakas cytrynowy barszcz bialy :))