• Informacje na temat:

    barszcz cytrynowy

Artykuły na temat: barszcz cytrynowy
  • Składniki: pęczek młodej włoszczyzny (seler, pietruszka, 2 marchewki, cebula, mały por), 3 młode ziemniaki, pęczek młodych buraków z nacią, kostka rosołowa warzywna, sól, pieprz, cukier, kwasek cytrynowy, kwaśna śmietana, 2 łyżki mąki, 6 jajek...

  • Składniki: 5-7 małych buraków, marchewka, pietruszka, seler, cebula 4 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, pół łyżki vegety, łyżeczka majeranku, 5 ziaren pieprzu, łyżeczka cukru, łyżka zupy krupnik w proszku, łyżka barszczu czerwonego błyskawicznego, łyżka mąki, 3-4 łyżki śmietany 18-proc., 3 łyżki octu, łyżeczka kwasku cytrynowego, 6 jajek...

  • Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... gdy nie może kupić...

  • Sporządź wywar z włoszczyzny - do 1 1/4 l wody wrzuć pokrajane jarzyny. Osobno pokrój w talarki 4 buraki, dodaj 4 - 5 suszonych grzybków, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej w osobnym garnuszku 0,5 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotuj co najmniej 0,5 godziny. Wszystko przecedź, zlej razem, dodaj wywar z ugotowanej szynki i przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem...

  • Sporządź wywar z włoszczyzny - do 1 1/4 l wody wrzuć pokrajane jarzyny. Osobno pokrój w talarki 4 buraki, dodaj 4 - 5 suszonych grzybków, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu, zalej w osobnym garnuszku 0,5 l wody z dodatkiem łyżki octu i gotuj co najmniej 0,5 godziny. Wszystko przecedź, zlej razem, dodaj wywar z ugotowanej szynki i przypraw do smaku kwaskiem cytrynowym lub sokiem...

  • Składniki: 2 filety z mintaja, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2 płaty ciasta francuskiego, kilka gałązek świeżego rozmarynu, masło, pieprz czarny i cytrynowy (mielony i w ziarnach), sól, papryka słodka i ostra, białko.

  • Tradycja ma się dobrze

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, w którym pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... kiedy nie może kupić...

  • Jak powinno byc, a jak nie jest czyli wielkanocnych wspomnien Luci czesc trzecia i ostatnia

    Powinien sie kisic barszcz czerwony lub stac powinien w lodowce zurek, kupiony w sprawdzonym zrodle. Nie stoi i nie kisi sie, bo nawet gdybym urzadzala...

  • Bądź czujna na słońcu

    .... Fototoksycznie działa barszcz Sosnowskiego - powinniśmy omijać tę roślinę z daleka, ponieważ działa ona bardzo silnie i może być niebezpieczna dla alergików. Barszcz Sosnowskiego Nie trzeba ani pić naparu z tej rośliny, nie trzeba jej dotykać, by doszło do reakcji alergicznej. Wystarczy w słoneczny dzień być w jej pobliżu, by mogło dojść do oparzenia barszczem! Dziurawiec Hiperycyna w dziurawcu...

  • Barszczyk ze śliwkami

    ...nadadzą piękną barwę i słodkawy smak. Zagotować barszcz i odstawić, ponieważ dłużej gotowane buraki stracą swój piękny, intensywny kolor.  Barszcz przecedzić, doprawić solą i pieprzem, zakwasić sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do talerzy...

Przepisy na temat: barszcz cytrynowy
  • Botwinka z burakami i serem feta

    Alternatywa dla tradycyjnego barszczu.

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...pasować do naszego stylu świąt, szczególnie, że jest zagęszczana żółtkiem... Ale zamiast żurku w naszym domu przejął palmę pierwszeństwa barszcz chrzanowy. To jest śmietanowa zupa, z dużą ilością...

  • Barszczyk ze śliwkami

    ...natychmiast nadadzą piękną barwę i słodkawy smak. Zagotować barszcz i odstawić, ponieważ dłużej gotowane buraki stracą swój piękny, intensywny kolor. 4. Barszcz przecedzić, doprawić solą i pieprzem, zakwasić sokiem porzeczkowym lub wiśniowym. Nie należy używać do barszczu octu lub kwasku cytrynowego. Doprawić koncentratem buraczanym i, jeśli kto lubi, roztartym ząbkiem czosnku. Gorący barszcz rozlać do...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... Dodaj posiekaną natkę. Dopraw cytryną, solą, pieprzem, bulionem. Włóż jarzyny, podduś, dodaj pokrojone jajka. Żurki i barszcz I.  Żurek z kiełbasą Za 20 zł: Składniki:  ●25 dag wędzonki(...) śmietaną i już nie gotuj (można jeszcze dorzucić szczyptę suszonego majeranku). III. Biały barszcz w chlebie Za 27zł: Składniki: ●4 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ●1,5 szkl...

Dyskusje na temat: barszcz cytrynowy
  • Re: Botwinkowa z sokiem z cytryny

    To może jest " botwinkowa " bo na pewno nie jest to : boćwinka ani botwinka , zrobione to jest z botwiny . Na wodzie zamiast z bulionu drobiowo - wołowego, buraki z biedrony , kwasek cytrynowy(...) wspomnę . Ta " botwinkowa " to jak czekolada - wyrób czekoladopodobny . od tego lepszy będzie najtańszy barszcz z torebki za 0.98 PLN z marketu.

  • Re: Zupa chrzanowa - Dorota

    Brednie to ty podajesz!! Wylac wode z szynki ? oj nie masz racji gotuje sie wlasnie szynke , boczek nic sie nie odlewa.. i zadnej serwatki To nie ta zupa :)) Tak sie wlasnie rorbi najlepsza chrzanowke na swiecie :)) A nie jakas cytrynowy barszcz bialy :))