• Informacje na temat:

    barszcz z 1 5 l zakwasu

Artykuły na temat: barszcz z 1 5 l zakwasu
  • Składniki: 30 dag ziemniaków, cukier, 5 dag suszonych grzybów, 2 cebule, sól, 2 łyżki oleju, 900 ml bulionu drobiowego, 250 ml zakwasu na barszcz, ocet, po 100 ml mleka i śmietany, masło, pieprz, 3 jajka, natka.

  • ...1 l zakwasu z buraków, 5 buraków, obranych, włoszczyzna, 50 g suszonych grzybów, 3-4 suszone śliwki, sól, czarny pieprz do smaku, kasza manna ugotowana na gęsto. ZAKWAS: 6 buraków, obranych, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i nasion kminku, kawałek korzenia chrzanu, sól do przetworów (łyżka na litr wody), 2 l letniej przegotowanej wody.

  • Barszcz czerwony na domowym zakwasie

    ...w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Następnie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany ponad tydzień). 2. Barszcz: osobno ugotuj grzyby (ok. 1,5 godz(...) 1/2 l zakwasu). Mocno podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem, np. dębowym (ew. majerankiem). Podawaj z uszkami z grzybowym farszem.

  • ...tym czasie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć. 2. Przygotuj barszcz: w jednym garnku ugotuj grzyby (ok. 1,5 godz.). W drugim garnku ugotuj oczyszczoną włoszczyznę, resztę buraków (obranych, pokrojonych w plastry), liść laur., pieprz i ziele ang. (ok. godz). Po ugotowaniu oba wywary przecedź i połącz. Dolej zakwas (na 1,5 l wywaru dodaj 1/2 l zakwasu). Mocno podgrzej...

  • Barszcz na zakwasie

    Składniki na 6 porcji: ● 5 buraków ● 2 l ciep- łej wody ● 2 łyżeczki soli ● 5 ząbków czosnku ● kromka chleba razowego na zakwasie; barszcz: ● 6 buraków ● cebula ● garść suszonych grzybów ● 2 l wody ● sól ● 3 ząbki czosnku ● 3 liście laurowe ● łyżeczka pieprzu w kulkach ● majeranek...

  • Składniki:  1 l zakwasu buraczanego przygotowanego wcześniej  suszone grzyby  2 marchewki...

  • Składniki: • 2 marchewki • 1 pietruszka • biała część pora • 1 cebula • 1/4 selera • skórki z 4 dużych jabłek • kilka suszonych grzybków • kilka suszonych śliwek • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 1–2 goździki • sól, pieprz • sok z cytryny • 1 łyżeczka majeranku • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka dobrego oleju • 300–500 ml zakwasu buraczanego. Paszteciki: • 100 g masła • 1/2 szklanki jogurtu...

  • ...z zakwasem nałóż kawałek czystego płótna lub gazy i obwiąż sznurkiem lub gumką recepturką i odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Jeśli nie masz czasu na robienie zakwasu, możesz kupić gotowy w butelce(...) śmietaną. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na pół wzdłuż i udekoruj każdy talerz z zupą. Czas przygotowania: 60 minut (nie licząc robienia zakwasu) 240 kcal/1 porcja...

  • ...materiałem (np. złożoną gazą). Odstaw w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po tym czasie wyjmij chleb, usuń pianę i zlej sok do paru słoików, zakręć (zakwas może być przechowywany ponad tydzień). Przygotuj barszcz(...) ugotowaniu oba wywary przecedź i połącz. Dolej zakwas (na 1,5 l wywaru dodaj 1/2 l zakwasu). Mocno podgrzej, ale nie gotuj. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Dopraw solą, cukrem oraz sokiem wyciśniętym...

  • ...●Włoszczyzna ●400 g białej kiełbasy ●200 g kiełbasy podwędzanej ●6 jajek na twardo ●2 duże ząbki czosnku; ●5 łyżek śmietany ●łyżka mąki pszennej ●ok. 0,5 l zakwasu na barszcz biały (lub sok z 2 cytryn) ●4 liście laurowe ●sól, pieprz, majeranek.

Przepisy na temat: barszcz z 1 5 l zakwasu
  • Barszcz czerwony na zakwasie

    Składniki: 1 l zakwasu z buraków 5 buraków, obranych włoszczyzna 50 g suszonych grzybów 3-4 suszone śliwki sól, czarny pieprz do smaku kasza manna ugotowana na gęsto Zakwas(...) przykryj gazą i odstaw na 7 dni. Codziennie mieszaj zakwas. 2. Ugotuj wywar z buraków, włoszczyzny, grzybów i śliwek. Przypraw do smaku. Gotowy przecedź. Dodaj litr zakwasu, podgrzewaj przez kilka...

  • Barszczyk czerwony na Wigilię? Już teraz zrób zakwas

    Rubinowoczerwonego, aromatycznego barszczu nie może zabraknąć na wigilijnym stole. By jednak zachwycał głębią smaku, już teraz trzeba poczynić starania i zrobić zakwas. Naprawdę warto!

  • Świąteczny, czysty barszczyk

    ..., dociśnij. Naczynie przykryj gazą albo czystą, lnianąściereczką. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 5 dni. Po tym czasie zakwas przecedź przez sitko. 2. Barszcz: buraki, jabłka marchewkę, pietruszkę oraz(...) grzybki. Całość zalej 2 litrami przegotowanej i wystudzonej wody oraz 2 szklankami zakwasu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Przypraw sokiem z cytryny. Doprowadź dowrzenia, po czym zdejmij...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    .... zakwasu na barszcz ●4 łyżeczki chrzanu ●6 ziemniaków ●cebula ●z.czosnku ●5 susz. grzybków ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana 18 proc. ●olej ●4 jajka na twardo Sposób(...):  ●2 pętka białej kiełbasy ●4 małe chlebki ● 1,5 szkl. zakwasu na barszcz ●3 ziemniaki ●z.czosnku ●2 listki laurowe ●ziele ang., majeranek, sól, pieprz ●śmietana do zup ●olej ●3 jajka ugotowane na twardo...

  • Zupa chrzanowa

    Składniki: - 5 szklanek wywaru z wędzonki (szynki, polędwiczki lub boczku), - 1-2 szklanki zakwasu na barszcz biały, - pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany, - 20 dag szynki wędzonej, - 1/2 łyżeczki mielonego kminku, - 1-2 łyżki startego chrzanu, - pieprz mielony, - natka Przygotowanie: 1. Wywar z wędzonki wymieszać z zakwasem, zagotować, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem...