• Informacje na temat:

    befsztyk z polędwicy

Artykuły na temat: befsztyk z polędwicy
  • Befsztyk tatarski

    Składniki na 4 porcje: 40 dag polędwicy wołowej, 2 dymki ze szczypiorem, po 2 łyżki kaparów, korniszonów i cebulek w occie, 4 pomidorki koktajlowe, 1 papryczka chili, 4 jajka, 2 łyżki oliwy, sól pieprz.

  • Składniki na 4-6 porcji: 60 dag polędwicy wołowej, 1 mała cebula, 6 korniszonów, 4-6 żółtek, 4 łyżki oleju z pestek winogron, sól, pieprz świeżo mielony, papryka.

  • Befsztyk wołowy

    ...60 dag polędwicy wołowej • 50 ml słodkiego wina • łyżeczka octu balsamicznego • 2 łyżki oliwy • 2 liście laurowe • 1 łyżeczka rozmarynu • łyżka masła • sól • pieprz...

  • Składniki na 2 porcje: • 30 dag polędwicy wołowej • 2 łyżki masła • 2 łyżki oleju • 50 dag białego wytrawnego wina • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% • 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy • sól • pieprz • 2 gałązki rozmarynu • paski cukinii...

  • Składniki: ● 60 dag polędwicy wołowej ● 2 duże, okrągłe bułki ● 3 cebule ● 3 łyżki masła ● sól morska gruboziarnista, świeżo mielony pieprz ● olej roślinny do smażenia ● keczup...

  • Składniki: 30 dag polędwicy wołowej , 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 50 ml białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%, łyżka zielonego pieprzu z zalewy, sól, 2 gałązki rozmarynu, ryż, kolorowy pieprz.

  • Soczysty befsztyk w listkach rozmarynu z sosem pieprzowym

    Składniki: 30 dag polędwicy wołowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 50 ml białego wytrawnego wina, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30%, łyżka zielonego pieprzu z zalewy, sól, 2 gałązki rozmarynu, kolorowy pieprz. Mięso dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła usmaż polędwicę tak, by po naciśnięciu widelcem była lekko krwista. Z patelni...

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag polędwicy wołowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 250 ml białego wytrawnego wina, 1/2 cukinii, 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc.,1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy, sól l świeżo mielony czarny pieprz. Do dekoracji: l gałązki świeżego rozmarynu...

  • Składniki: - 30 dag polędwicy wołowej - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju - 50 dag białego wytrawnego wina - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc. - 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy - sól - 2 gałązki rozmarynu Przygotowanie: Polędwicę wołową pokroić na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła usmażyć polędwicę na lekko krwisto, odstawić w cieple miejsce ( ale nie do...

  • Składniki: ● 65 dag polędwicy wołowej ● 12 śliwek ● pieprz ● smalec do smażenia; Marynata: ● marchew ● cebula ● czosnek ● 2 gałązki świeżego tymianku ● 6 ziaren jałowca ● 1/2 l czerw. wina ● olej...

Przepisy na temat: befsztyk z polędwicy
  • Składniki: - 30 dag polędwicy wołowej - 2 łyżki masła - 2 łyżki oleju - 50 dag białego wytrawnego wina - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30 proc. - 1 łyżka zielonego pieprzu z zalewy - sól - 2 gałązki rozmarynu Przygotowanie: Polędwicę wołową pokroić na porcje. Na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła usmażyć polędwicę na lekko krwisto, odstawić w cieple miejsce ( ale nie do...

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, pieprz, sok z cytryny, 5 dag smalcu, 1 łyżka masła, 2 łyżki chrzanu.

  • Befsztyki w occie balsamicznym

    Składniki na 4 porcje: - 50 dag polędwicy wołowej, - 2 łyżki masła, - 4 cebule, - 1/2 szklanki oliwy, - sól, - 1/5 szklanki ciemnego octu balsamicznego, - łyżka rozmarynu, - czarny pieprz Przygotowanie: Oliwę zmiksuj z octem, rozmarynem i 1 posiekaną cebulą. Tą marynatą zalej pokrojone w plastry mięso i odstaw na 3-4 godziny. Następnie wyjmij z marynaty, lekko rozbij i smaż na grillu...

  • Z garnków świata: Szwecja

    ...: 8 befsztyków wołowych; 8 dużych ziemniaków; 4 cebule; łyżeczkę tymianku; 2 liście laurowe; butelkę jasnego piwa; łyżkę masła; natkę pietruszki; sól i pieprz. Roztop masło na patelni. Z polędwicy wykrój befsztyki, delikatnie rozgnieć je dłonią i szybko podsmaż z obu stron na maśle. Cebulę pokrój w półplasterki, zezłoć ją na maśle pozostałym ze smażenia mięsa. W garnku ułóż najpierw cebulę, potem mięso...

Dyskusje na temat: befsztyk z polędwicy
  • Re: wołowinka na ostro?

    Witaj,trudny temat,z meksykańskich ostrych (wołowych) dań znam tylko chili con carne.Wybiegając poza Twoje pytanie ostry jest też gulasz węgierski lub z francuskiej kuchni-befsztyk w pieprzu z polędwicy wołowej.Jeśli coś jeszcze znajdę,dam znać.Pozdrawiam... :)

  • Re: Befsztyk tatarski

    uwielbiam tatara, 200g siekanej wołowiny z polędwicy żółtko, korniszon, cebula i 200g czystej

  • Re: Befsztyk tatarski

    "Polędwicę przepuścić przez maszynkę"? Boże, kto to pisze? Maszynka = najlepszy sposób na zniszczenie polędwicy! Takie przepisy powinny być karane.

  • Re: Befsztyk tatarski

    podaję przepis na tatara z książki kucharskiej Marii Monatowej, wydanej na początku ub. wieku: " Z oczyszczonej z tłuszczu i z żył polędwicy lub pierwszej krzyżowej (biodrowej)m, uskrobać nożem tyle mięsa, wiele się chce mieć befsztyków. Dodać drobno usiekanej cebulki lub szalotek, trochę pieprzu, soli i urobić okrągłe befsztyki. W każdym wygnieść w środku zagłębienie i wpuścić w nie po jednem

  • Re: Befsztyk tatarski

    dla mnie klasyczny tatar jest z polędwicy wołowej uklepany z wodą gazowaną i olejem, a do tego ogórki kiszone, cebulka, grzybki marynowane i sardynka :) cytryna oczywiście żółtko, sól, pieprz, maggi po prostu bajka :)

  • Re: Befsztyk tatarski

    żadnego oleju czy oliwy to schrzani smak polędwicy dodajemy wodę!!!!! żeby mięso nie było zbite w breję.

  • Re: Befsztyk tatarski

    wzdrygam się gdy pomyślę o psuciu smaku polędwicy wołowej jakimiś wynalazkami - polędwica, trochę cebuli (lub jak ktoś woli to odrobina czosnku), żółtko, pieprz i sól; jedynym akceptowalnym dodatkiem, ale nie do samego tatara tylko w ogóle, jest setka czystej

  • Re: Tatar z polędwicy wołowej

    Faktycznie prawdziwy befsztyk tatarski powinien być z koniny( mięso końskie jest lekko słodkawe) ,ale ja robię nie tylko z polędwicy wołowej czy ligawej ,ale nawet z pięknej nie poprzerastanej zrazówki. Nie daję pietruszki a zamiast ogórka kiszonego daję konserwowego ale też nie do środka tylko układam wianuszek dookoła mięsa. Do mięsa rzeczywiście cebulka drobno pokrojona, oliwka, sól ,mielony

  • dieta kopenhaska

    nie jadłam. część zastępowałam innymi żeczami, nie cerpie pomidorów wiec zamiast tego jadłam paprykę, przez pierwszy tydzień jadłam befsztyk z polędwicy wołowej ale i to mi zbrzydło wiec po tygodniu