• Informacje na temat:

    beza w foremkach

Artykuły na temat: beza w foremkach
  • Składniki na 12 sztuk: na ciasto: 12 dag mąki pszennej, 10 dag cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, ½ kostki miękkiej margaryny, 1 jajko, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag czerwonych porzeczek. Na bezę: 2 białka, szczypta soli, 10 dag cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

  • Tartaletki cytrynowe pod bezą

    Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła, 2 jajka, 7 dag cukru pudru, szczypta soli, masło do foremek, ew. 1/2 łyżeczki skórki otartej z cy tryny. Krem: 90 ml soku z cytryny, 13 dag cukru pudru, 16 dag masła, 2 średnie jajka, ew. 1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Beza szwajcarska: 10 dag białek (czyli 3 białka), 15 dag drobnego cukru.

  • ...ubijania dodaj pozostałe składniki na bezę. Krem cytrynowy wlej do foremek. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj wierzch kremu. Piecz jeszcze około 5 minut aż beza się zarumieni...

  • Składniki na 10-12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 1/3 szkl. lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 3 cytryny, 10 dag masła, 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 szkl. wody. Beza: 4 białka, 20 dag drobnego cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

  • Składniki na 10 porcji Ciasto: szklanka mąki • 2 łyżki cukru • łyżka kakao • 10 dag masła • jajko • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 150 g gorzkiej czekolady • 60 ml śmietany • 7 dag masła • 2 łyżki cukru • 2 żółtka • 7 dag zmielonych orzechów włoskich   Beza: • 2 białka • 3 łyżki cukru • truskawki...

  • Tartinki z jeżynami i bezą

    Tartinki ze śnieżnobiałą bezą i owocowym akcentem będą się idealnie komponować z kolorowymi pisankami.

  • Składniki na 10-12 porcji: 15 dag mąki krupczatki, 3 łyżki cukru, 10 dag zimnego masła + 1 łyżka, 2 żółtka; masa: 40 dag czerwonych porzeczek, 4 jajka, 350 ml śmietany kremówki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 op. cukru waniliowego, 2 łyżeczki cukru; beza: 2 białka, 10 dag cukru pudru, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

  • 6 jajek, 7,5 dag masła, 10 dag cukru pudru, szczypta soli, 25 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 75 ml soku cytrynowego (z 7-8 cytryn), 150 ml wytrawnego białego wina, 15 dag brązowego cukru, 17,5 dag cukru białego, kandyzowana skórka cytrynowa do dekoracji, mąka do oprószenia stolnicy, tłuszcz do wysmarowania foremki.

  • .... 4. Białka ubijaj na sztywno, pod koniec dosyp 150 g cukru. Ubijaj dalej, aż cukier się rozpuści. Posmaruj babkę masą bezową. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz, aż beza się zrumieni.

  • ...ubij z sokiem cytrynowym, powoli dosypując pozostały cukier. Masę bezową rozsmaruj na stężałej masie serowej. Ciasto wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i zapiekaj ok. 5 minut, aż beza się...

Przepisy na temat: beza w foremkach
  • Muffinki z bezą

    Idealne na poczęstunek dla gości

  • Tarta z lekką bezą

    ...ziemniaczanej 2 op. cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru BEZA: 2 białka 10 dag cukru pudru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem. Masło (10 dag) posiekaj(...). Piecz w 170°C przez ok. 20 minut. 2. Masa: śmietanę zmiksuj z jajkami i cukrami. Dodaj mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj. Umyj i osusz owoce. Beza: białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj po łyżeczce cukru...

  • Przepis na ciasto z malinami i kokosową bezą krok po kroku

    Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem. Krok 2. Maliny Ułożyć na cieście maliny. Krok 3. Beza Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny...

  • Jesienne desery na ciepło

    ...pokrojone na kawałeczki masło, skórkę i sok z cytryny. Podgotuj przez kilka minut, do zgęstnienia. Przetrzyj od razu przez sitko. 3. Beza: zagotuj syrop z wody i cukru. Ubij pianę. Gdy cukier się rozpuści...

  • Nadaj puszystości swoim wielkanocnym wypiekom

    .... Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem kuchennym na pianę i wsypujemy powoli cukier, do momentu aż powstanie beza. Dodajemy po kolei oddzielone wcześniej żółtka oraz majonez i całość...

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...beza urośnie również na boki podczas pieczenia.  Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać stopniowo cukier. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię. Masę bezową przełożyć na narysowane koła, wyrównać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. C. Włożyć do niego obie przygotowane blachy z bezami i natychmiast...

  • Mini-pavlova z rodzynkami

    Doskonały deser.