• Informacje na temat:

    beza z miodem

Artykuły na temat: beza z miodem
  • .... Beza, wbrew pozorom, to bardzo kapryśny deser. Dużo zależy od tego, jak ubije się białka. Warto więc pamiętać, że nie lubią one najmniejszego nawet dodatku tłuszczu. Z tego powodu pianę powinno się ubijać w szklanej lub metalowej misce. Na naczyniu z tworzywa sztucznego bardzo często bowiem osadza się tłuszcz. Dobra rada Deser możesz polać miodem lub...

  • Ciasto: 25 dag mąki, 10 dag masła, 7 dag cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka cukru waniliowego, po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody, 3 łyżki miodu, sól. Krem: 500 ml śmietanki 30 proc., 25 dag serka mascarpone, 1 duża puszka koktajlu owocowego, 6 łyżek cukru pudru, 2 łyżki likieru pomarańczowego, 1 tabliczka czekolady. Beza: 1 szklanka cukru drobnego, 4 białka...

  • Składniki na ciasto: 35 dag mąki, 2 dag margaryny, jajko, 3 łyżki cukru po 4 łyżki miodu i mleka, cukier waniliowy, łyżeczka sody. Krem: budyń śmietankowy, 450 ml mleka, 3 łyżki cukru, kostka masła, pół laski wanilii. Beza: 4 białka, 4 dag wiórków kokosowych, 4 łyżki cukru. Słonecznik: 20 dag słonecznika, 10 dag masła, 3 łyżki cukru.

  • Tort owocowy  z bezą i lentilkami

    Składniki na 12 porcji: 3 jajka, 2 białka, 23 dag cukru, 9 łyżek mąki, 50 dag jabłek, 1/2 op. budyniu waniliowego, 10 dag kandyzowanych owoców, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 5 dag kolorowych lentilek.

  • Wiosna na talerzu

    ​Majowa kuchnia uwodzi kolorem. Truskawki ponętnie błyszczą wśród zielonych liści sałaty, a różowy rabarbar soczyście otula kremową bezę. Maj na talerzu jest piękny.

  • ..., wymieszaj, gotuj jeszcze 2 min, aż sos zgęstnieje. 3 Krem: schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Bezy pokrusz, wanilię rozetnij, wyskrob ziarenka. Razem z bezami dodaj do śmietany, wymieszaj. Poncz: miód...

  • ...1 Zagotuj 2 szklanki mleka. Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym. Wlej do gorącego mleka. Dodaj masę krówkową, miód, likier. Wymieszaj i gotuj, aż budyń zgęstnieje. 2 Rozlej go do foremek na babeczki. Stężony budyń rozłóż na talerze, obłóż dżemem, bezami, udekoruj posypką. Przepis przysłała Paulina Murowana z Klonowa...

  • a miało być tak pięknie ...

         półtora tygodnia wolnego ...       i miało tak pięknie być - mała do szkoły a ja leżę i tępo patrzę w ścianę cud miód i malina      w tępym...

  • ​Szarlotka orzechowa

    Jej sekretem są bardzo dobrze uprażone (żeby nie powiedzieć: lekko przypalone) orzechy włoskie, które dodają ciastu niesamowitego smaku oraz ciemnego koloru.

  • Twarz bez śladu zmęczenia i przeziębienia

    Spadek formy, choroba nie sprzyjają wyglądowi. Poznaj kilka sposobów, dzięki którym oznaki gorszego samopoczucia znikną błyskawicznie!

Przepisy na temat: beza z miodem
  • Jesienne desery na ciepło

    ...do przestudzenia. Wierzch posyp cienką warstwą kaszy manny.  3. Nadzienie: masło orzechowe wymieszaj z miodem, cynamonem i kardamonem. Ew. dodaj porto (lub sok z ciemnych winogron). Masa powinna być(...) rozgotowanych jabłek, razem z rodzynkami i szafranem. Ewentualnie posłodź dodatkowo miodem. Gotuj, aż dodane jabłka zmiękną. Wyjmij goździki i wanilię - możeszwyskrobać z niej ziarenka. Przełóż do wyparzonych...

  • Biesiada na trawie

    ...: 2 kg rabarbaru, 200 g cukru. Krem waniliowy: 400 ml mleka, 80 g cukru, 4 łyżeczki mąki pszennej, 9 żółtek. Ciasto: 300 g mąki, 200 g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, sól. Beza: 9 białek + wagowo(...) cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wyłóż ciasto na stolnicę i wyrób ciasto. Beza: ubij białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłóż formę grubszą warstwą ciasta, zalej kremem...

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    ..., i 1-2 łyżki soku z wiśni wymieszać za pomocą robota kuchennego. Bezy pokruszyć. Ostudzone ciasto wybić z formy, polać polewą i posypać pokruszonymi bezami. Poruszyć cukrem pudrem. Można też dekorować...