• Informacje na temat:

    bezy w masie

Artykuły na temat: bezy w masie
  • ...niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut. 3. Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier...

  • ...blaty bezowe około 120 min w temp. 140 st. 3 Kremówkę zmiksuj z mascarpone i resztą cukru pudru. Owoce oczyść, pokrój na kawałki lub wydrąż miąższ. Układaj na zmianę biszkopt, bezy, owoce i krem...

  • Składniki na 12 sztuk. Bezy: 4 białka • szczypta soli • 25 dag cukru pudru • łyżeczka soku z cytryny. Krem: 20 dag śmietany 30 proc. • 12,5 dag serka mascarpone • 2 łyżki kakao • 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 5 dag czekolady gorzkiej.

  • Bezy: ● woda po cieciorce z puszki (ok. 1/2 szklanki) ● ok. 1/2 szklanki ksylitolu (może być też cukier puder) ● łyżka zielonej herbaty matcha (proszku) ●2 łyżeczki soku z cytryny lub octu) Krem i dekoracja: ● puszka mocno schłodzonego kremowego mleczka kokosowego ● ksylitol lub cukier puder do smaku (około 3 łyżek) ● świeże, ulubione owoce do dekoracji, np. porzeczki, mirabelki...

  • Jeśli znudziły się wam tradycyjne ziemniaki, proponuję „bezy” ziemniaczane. To dodatek do ryb, mięsa a także samodzielnie danie, np. z sosem czosnkowym. Najważniejsze, by podawać je na ciepło.

  • ...1. Białka ubij na sztywno z octem, dodając stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Masę włóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij bezy na papier do pieczenia. Piecz 30 minut w 110°C, potem 2 i pół(...). Ostudź, fusy dodaj do kremu, wymieszaj. Kremem przełóż bezy. Udekoruj np. stopioną czekoladą.

  • Składniki: 6 białek, 2 łyżki soku z limonki, 10 dag cukru, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki wiórków kokosowych. Krem: sok i skórka z 1 limonki, opakowanie budyniu, 10 dag cukru, 3 łyżki masła. Przygotowanie:

  • Składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, łyżeczka soku z cytryny, 5 dag płatków migdałowych.

  • Przepis przysłała Katarzyna Toczek-Gierula z Rzeszowa. PRZYGOTOWANIE Białka ubij z solą. Dodawaj stopniowo cukier, ubijaj, aż masa zrobi się błyszcząca. Wlej sok z cytryny. Dużą łyżką kładź porcje piany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 min w 150°C. Ostudź. Po dwie bezy przełóż ser kiem. Posmaruj kremem czekoladowym, posyp malinami...

  • ..., jeśli chcemy, by bezy były kolorowe. Krok 2 Małą łyżeczką lub za pomocą szprycy cukierniczej formujemy niewielkie kopczyki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i na 60 minut wstawiamy do...

Przepisy na temat: bezy w masie
  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Minibezy ze śmietaną i owocami

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą. Dodawaj cukier partiami, nie przerywaj ubijania. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę delikatnie ubijaj. Masę przełóż w rękaw cukierniczy. Wyciskaj na papier do pieczenia.  2. Piecz 45 minut w temp. 140°C. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i susz bezy przez godzinę. Dekoruj śmietaną i owocami. 

  • Beza z owocami - mały deser dla wielkich smakoszy

    Bezy z musem śmietanowo - rabarbarowym z truskawkami Składniki: 1 opakowanie bezy Delecta  125 ml zimnej wody Nadzienie 700 g rabarbaru 100 g cukru 2 płaskie łyżki żelatyny(...) przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj. 2.Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę. 3. Bezy wstaw na 60 minut do...

  • Cytrynowo bezowa tarta z pistacjami

    ....  Mini bezy Do naczynia przekładamy białka i ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżeczce, cały czas miksując. Na koniec miksowania piana powinna być sztywna i gęsta. Kiedy piana jest(...) bezy.  

  • Kolorowe chmurki

    .... 2. Masę wykładaj łyżką. Beza lubi przyklejać się do papieru, więc zamiast kłaść ją na blachę z papierem, lepiej wyłóż bezy do ceramicznego naczynia. Piecz przez 1,5 godz. w 140˚C lub 5-7 godzin...

  • Angielski podwieczorek z bezą

    ...wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.   Sposób przygotowania bezy : 1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu...

  • Ciasta bezowe - wybierz ulubione!

    ...i skórka z cytryny łyżeczka sody 60 dag wiśni Bezy: 4 białka szklanka drobnego cukru łyżka octu winnego łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Białka ubijaj, dodając po łyżce cukru. Dodaj mąkę, ocet winny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, łyżką kładź małe bezy, piecz 10 minut w temp.160°C i godzinę w temp. 140°C. 2. Owoce umyj, wydryluj. W misce wymieszaj...

  • Ciasteczka bezowe z truskawkami

    ...bezy, udekoruj truskawkami lub innymi sezonowymi owocami.

  • Bezowa chmurka

    ...tak blaty bezowe do wystudzenia (najlepiej na noc). Gotowe bezy ostrożnie zdejmij z blachy. 2. Przygotuj mus: Żelatynę wymieszaj z 1-2 łyżkami wody i odstaw na kilka minut, by spęczniała. Czekoladę...

  • ​Mus czekoladowy

    ..., a po 10 minutach zacząć dodawać po łyżce cukru co 2-3 minuty. Masa powinna być sztywna. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do bezy. Delikatnie wymieszać...

Dyskusje na temat: bezy w masie
  • Re: masa do tortu

    Krem maślany na bazie szwajcarskiej bezy - 1 część białek - 2 części cukru drobnego - 3 części masła Chodzi o części wagowe nie objętościowe, czyli bierzemy np. 100 g białek, 200 g cukru i 300 g masła. - szczypta soli - aromat (olejek) Białka ubijać ze szczyptą soli w kąpieli wodnej, dodawać stopniowo cukier i ubijac aż osiągnie temperaturę 60*C lub gdy w masie roztartej między palcami nie