• Informacje na temat:

    bezy z 2 bialek

Artykuły na temat: bezy z 2 bialek
  • ...niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut. 3. Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier...

  • ...jajka nie prosto od kury, ale 2-3 dniowe. 2. Jeśli robisz ciastka bezowe, pianę najlepiej przełóż do szprycy z dość dużą końcówką. Lepiej nie używać małych szpryc, bo bezy wychodzą wtedy małe i suche. Można również zrobić kleksy dużą łyżką. 3. Najważniejsze jest pieczenie. Temperatura powinna wynosić od 80 °C wzwyż, ale nie przekraczać 140 °C. Bezy piecze się od ok. 2 do 3 godzin. Potem zostaw...

  • ...blaty bezowe około 120 min w temp. 140 st. 3 Kremówkę zmiksuj z mascarpone i resztą cukru pudru. Owoce oczyść, pokrój na kawałki lub wydrąż miąższ. Układaj na zmianę biszkopt, bezy, owoce i krem...

  • Składniki na 12 sztuk. Bezy: 4 białka • szczypta soli • 25 dag cukru pudru • łyżeczka soku z cytryny. Krem: 20 dag śmietany 30 proc. • 12,5 dag serka mascarpone • 2 łyżki kakao • 2 łyżki cukru pudru. Dekoracja: 5 dag czekolady gorzkiej.

  • Składniki na 10 porcji: Bezy: 6 białek • 30 dag cukru • szczypta soli • łyżeczka soku z cytryny • łyżeczka mąki ziemniaczanej Dekoracja: 2 banany • tabliczka gorzkiej czekolady • szczypta mielonej gałki muszkatołowej • szczypta ostrej papryki • szczypta cynamonu • łyżka masła • cukier puder • 10 dag pistacji...

  • Składniki na ok. 12 sztuk: Na bezy: 4 białka, 25 dag cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny. Na krem: 15 dag gorzkiej czekolady, 4/5 kostki do pieczenia Kasia Ekstra (20 dag), 1 łyżka brandy.

  • ...1. Białka ubij na sztywno z octem, dodając stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Masę włóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij bezy na papier do pieczenia. Piecz 30 minut w 110°C, potem 2 i pół(...). Ostudź, fusy dodaj do kremu, wymieszaj. Kremem przełóż bezy. Udekoruj np. stopioną czekoladą.

  • Składniki: 6 białek, 2 łyżki soku z limonki, 10 dag cukru, 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki wiórków kokosowych. Krem: sok i skórka z 1 limonki, opakowanie budyniu, 10 dag cukru, 3 łyżki masła. Przygotowanie:

  • Składniki ciasta: 30 dag mąki, 15 dag margaryny lub masła, 2 żółtka, łyżka cukru pudru, 2 łyżki wody. Kokosowa beza: 20 dag wiórków kokosowych, 20 dag cukru, 4 białka, op. świeżych malin.

  • Składniki: 3 jajka, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki kakao, łyżeczka soku z cytryny, 5 dag płatków migdałowych.

Przepisy na temat: bezy z 2 bialek
  • Bezy z kremem cytrynowym

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij ze szczyptą soli, dosyp cukier, zmiksuj, dodaj sok z cytryny. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje masy. Piecz 2 godziny w temp. 120 st. C.  2. Galaretkę rozpuść w 100 ml wrzątku, wystudź. Śmietanę ubij, zmiksuj z galaretką, sokiem z cytryny, schłodź. Podgrzewaj wiśnie z cukrem. Mąkę rozpuść w łyżce wody, dodaj do wiśni. Na bezy nałóż krem...

  • Bezy po staropolsku

    Wieczorem, gdy piec lekko wygasał, gospodynie piekły BEZY.

  • Beza bez białek

    ...mniejszych) - uwaga, podczas pieczenia urosną na boki, więc będą szersze. Piecz w temperaturze 110 ºC ok. 2 godz. Po 1,5 godz. temp. zmniejsz do 90 ºC. Po 2 godz. zostaw bezy do wystudzenia w wyłączonym...

  • Beza kokosowa

    ...temperatury 150°C. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (ok. 3 godz.) 3. Jagody opłucz, wysusz na ściereczce. Śmietanę ubij z cukrem waniliowym oraz zagęstnikiem. Bezy...

  • ​Mus czekoladowy

    ..., a po 10 minutach zacząć dodawać po łyżce cukru co 2-3 minuty. Masa powinna być sztywna. Czekoladę wraz z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać do bezy. Delikatnie wymieszać...

  • ..., kandyzowana skórka pomarańczowa; na bezy -kraszanki: 4 białka, 2 żółtka, 1,5 szklanki cukru, otarta skórka z 1 cytryny, łyżeczka kakao, 4 łyżeczki dowolnych konfitur, ewentualnie 1 łyżeczka masła...

  • Minibezy ze śmietaną i owocami

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij z solą. Dodawaj cukier partiami, nie przerywaj ubijania. Dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Jeszcze chwilę delikatnie ubijaj. Masę przełóż w rękaw cukierniczy. Wyciskaj na papier do pieczenia.  2. Piecz 45 minut w temp. 140°C. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i susz bezy przez godzinę. Dekoruj śmietaną i owocami. 

  • Orzechowa fantazja

    ...- ca, wsyp mąkę ziemniaczaną. Odłóż 1/3 szkl. zmielonych orzechów do dekoracji, resztę porcjami dodaj do bezy. Całość delikatnie przemieszaj łyżką.  2. Trzy tortownice wyłóż pergaminem. Na spodzie każdej rozsmaruj porcję bezy orzechowej, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150º C. Piecz ok. 50 minut. Wystudź.  3. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W drugim...

  • Kakaowe torciki bezowe

    ...i cukrem do uzyskania kremowej konsystencji i dokładnie mieszamy ze skórką limonki. Bezy po przestygnięciu przekrawamy na pół i smarujemy je w środku twarożkiem. Złożone bezy wykładamy na talerz...

  • Cytrynowo bezowa tarta z pistacjami

    ....  Mini bezy Do naczynia przekładamy białka i ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier, po 1 łyżeczce, cały czas miksując. Na koniec miksowania piana powinna być sztywna i gęsta. Kiedy piana jest(...) bezy.  

Dyskusje na temat: bezy z 2 bialek
  • Re: jak wysuszyć bezy?

    ja mam przepis na dosc duza porcie ,8 bialek 2,5 szklanki cukru pol lyzeczki soli ubic na bardzo sztywna piane na koniec dodac 2 lyzki maki ziemniaczanej lub corn starch wymieszane z 1 lyz soku z cytryny i 1 lyz zapachu waniliowego dokladnie wymieszac . piekarnik nagrzac do 180 stopni po wlozeniu bez zmiejszyc tem do 110-120 stopni i suszyc mi zawsze wychodza