• Informacje na temat:

    biala kapusta z jablkami

Artykuły na temat: biala kapusta z jablkami
  • Białe warzywa - miks dla zdrowia

    ...ekspert. Białe warzywa to prawdziwi przyjaciele naszego układu pokarmowego. "Probiotyki to źródło bakterii kwasu mlekowego - probiotykiem jest na przykład kiszona kapusta. Ale wśród białych warzyw są...

  • Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg schabu, pół kg białej kapusty, pół kg różnych wędlin, 3 jabłka, 5 suszonych grzybków, garść suszonych śliwek, cebula, szklanka czerwonego wytrawnego wina, majeranek, rozmaryn, jałowiec, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, olej.

  • Pikle kaukaskie z kapustą i marchewką

    Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

  • Młoda kapusta

    Kapusta jest bogata w fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód, a także witaminy: A, C, E oraz z grupy B. Zawiera również sporo siarki - pierwiastka odpowiedzialnego za piękne włosy i zdrowe paznokcie. To typowo polskie warzywo powinno bardzo często pojawiać się w naszym jadłospisie. Młoda kapusta, w przeciwieństwie do jej jesiennej starszej siostry, najlepsza jest surowa, lub krótko...

  • Przetwory z warzyw

    Składniki 2 kg białej kapusty, 1/2 kg marchwi, 25 dag selera, 2 jabłka, 3 czerwone papryki, łyżeczka kminku, kilka jagód jałowca, 3 łyżki soli

  • Zadbaj o siebie w czasie antybiotykoterapii

    Dobre bakterie w jelitach uzupełni kwas chlebowy i oliwki, a biała kapusta i zioła oczyszczą organizm z polekowych toksyn.

  • Składniki na 5 porcji. Ryba: 60 dag mrożonych filetów białej ryby, np. dorsza bałtyckiego, 1/2 cytryny, szczypta mielonego kminku, szczypta majeranku, sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 2 jabłka, 4 łyżki czerwonego wina, garść kaparów, 2 łyżki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i majeranku, 3 łyżki masła.

  • Składniki: 1 kg karkówki, przyprawa do karkówki, 6 ziemniaków, kilka plastrów wędzonego boczku, 4 liście białej kapusty , marchewka, pół selera, cebula, 4 jabłka, vegeta, pół łyżeczki cynamonu, olej, szklanka białego półsłodkiego wina

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, 1 papryka, 1 por, czosnek, pół puszki kukurydzy, oliwa, 3 marchewki, 2 laski kiełbasy, sól, pieprz, 1 szkl. bulionu, 5 dag sera, 1 kapusta pekińs., natka, cebula, 2 jabłka.

  • Co jeść, żeby uniknąć zajadów i pękania ust

    Zadbaj, by na talerzu gościły produkty, które są dobrym źródłem witamin A (brokuły, marchew, groch, brzoskwinie, dynia, mleko), E (oleje roślinne, kapusta biała, natka, szpinak, czarne jagody, orzechy) i B2 (kasza jęczmienna, płatki kukurydziane). Kakao i zielone warzywa dostarczą ci magnezu, a awokado i morele – żelaza. Wypijaj co najmniej 2 litry wody mineralnej dziennie – odpowiednia ilość...

Przepisy na temat: biala kapusta z jablkami
  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy

  • Egzotyczne warzywo: Koper włoski

    Już św. Hildegarda w XIII w. uważała, że koper włoski – obok orkiszu i jadalnych kasztanów – daje siłę, sprawny umysł, i chroni przed chorobami.

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...: "Kluchy i kapusta". Takie gotowane kluski z kartofli. Nie lane. Z tartych ziemniaków. Ze słodką kapustą, nie kiszoną. Ksiądz mówi: "O, to ja tego nie będę jadł, ja już nie mogę, całe lata czegoś(...) drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane...

  • Chrupiące roladki

    Roladki w pysznym sosie.

  • Pikle kaukaskie

    Pyszny dodatek do mięs i sałatek.

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Udka na miętowo

    Doskonałe z ryżem i surówkami.

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!