• Informacje na temat:

    biała wołowina

Artykuły na temat: biała wołowina
  • Składniki na 4 porcje: 1 średnia okrągła dynia (ok. 2 kg), 60 dag mielonego mięsa wołowego (niezbyt tłustego), 2 puszki pomidorów krojonych, 1 duża cebula, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 100 ml bulionu warzywnego (ew. może być przygotowany z kostki rosołowej), 1 por (biała część), 4 gałązki natki pietruszki, sól morska, gałka muszkatołowa, pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka chili w proszku...

  • Składniki ✓ 2 i 1/2 kg zrazówki ✓ łyżka oleju ✓ 750 g ziemniaków ✓ 3 marchewki ✓ 8 szalotek ✓biała rzepa ✓ 2 liście laurowe ✓ 2 szklanki bulionu wołowego ✓ pomidory w puszce (400 g) ✓ szklanka wody ✓ 1/2 szklanki czerwonego wina ✓ 3 ząbki czosnku ✓ łyżeczka suszonej bazylii.

  • Składniki: 4 plasterki szynki, pieprz, 8 steków wołowych (po ok. 10 dag każdy), sól, 7,5 dag pesto (ze słoika), 10 dag startego parmezanu, 3 łyżki oliwy, 2 białe cebule i 1 czerwona, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 375 ml wytrawnego czerwonego wina, 500 ml bulionu wołowego, 1 pęczek majeranku, 1 duża cukinia (ok. 30 dag), 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 1 op. knedli ziemniaczanych, 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

  • Skład na 8 porcji: Mięso: ● 800 g wołowego mięsa na pieczeń ● 1,5 szklanki serwatki lub maślanki ● 100 g masła ● główka czosnku ● 3 duże winne jabłka ● 2 szklanki ugotowanej białej fasoli ● 2 duże marchewki ● 1 łyżeczka kminku ● łyżeczka mąki ● listek laurowy ● sól, pieprz ● łyżeczka soku cytrynowego ● łyżeczka cukru

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag wołowiny (karczku lub mostka bez kości) • 5 średnich pieczarek • czerwona papryka • 2 cebule • kilka liści białej kapusty • ząbek czosnku • 1 łyżeczka słodkiej papryki • 2 łyżki oleju • liść laurowy • ziele angielskie • kminek • sól • pieprz

  • Składniki na 8 porcji: • 0,75 kg wołowiny bez kości • 1 cebula • 3 ząbki czosnku • 3/4 szklanki małej białej fasoli • 2 marchewki • kawałek selera • 1/3 opakowania łazanek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 2 łyżki siekanej natki pietruszki • sól, pieprz • listek laurowy • ziele angielskie

  • Składniki: 25 dag fasoli białej, 30 dag wołowiny bez kości, cebula, marchewka, 2 łyżki mąki, 10 dag wędzonego boczku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, kminek, słodka papryka, granulowany czosnek, maggi, majeranek.

  • Wołowina pieczona  w cieście chlebowym

    Składniki na 8 porcji: 50 dag mąki żytniej, sól, 1 dag drożdży, 1 kg wołowiny, 4 łyżki oleju, 2 łyżki miodu, 4 łyżki musztardy z gorczycą, 1 główka białej kapusty, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 10 suszonych pomidorów.

  • Składniki ✓ 2 łyżki oliwy ✓ 1/4 główki białej kapusty ✓ 2 ogórki konserwowe ✓pieprz ✓ sól ✓ 8 kromek pełnoziarnistego chleba ✓ 2 łyżeczki musztardy Dijon ✓ 16 kawałków peklowanej wołowiny ✓ Sos aioli: 2 łyżki oliwy ✓ 2 ząbki czosnku

  • Weź się za wołowinę!

    Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą - i łatwe do przyrządzenia w domu dania z wołowiny polecają szefowie kuchni - Adam Chrząstowski i Darek Kuźniak.

Przepisy na temat: biała wołowina
  • Zupa z wołowiną

    Może zastąpić dwudaniowy obiad.

  • Zrazy zawijane - klasyczne danie polskiej kuchni

    To danie jest w stanie zawojować każdego. Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem zachwycają smakiem i miękkością. Do ich przygotowania wystarcza chęci i... cierpliwość, gdyż wołowina musi mieć czas, by dobrze zmiękła.

  • Światowy Dzień Burgera. Czego jeszcze nie wiesz o ulubionej kanapce?

    ..., wołowina Wagyu, a to wszystko oprószone jest serem cheddar James Montgomery. W skład wchodzi też przepiórcze jajo, czarne trufle oraz kawior. Wygląda nieziemsko... Douche Burger ceną szokuje jeszcze(...) właśnie cenę. Co jest w nim tak nadzwyczajnego i niepowtarzalnego? Wołowina Kobe (najdroższa na świecie), foie gras, kawior, homar oraz trufle. Całość posypana jest złotymi płatkami, a na mięsie...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Jak przyrządzić pysznego tatara?

    ...". "Do zwykłej musztardy sarepskiej dodajemy odrobinę słodkiej mielonej papryki i odrobinę miodu lipowego. Wołowina lubi odrobinę słodyczy" - dodaje ekspert. - Cebuli dajemy dosyć sporo. To jest cebula biała cukrowa, ona jest łagodniejsza i dlatego tu nie ma obawy, że przedobrzymy z ilością - wyjaśnia Tomasz Marcinkowski. Całość musimy dokładnie wymieszać, aby smaki się połączyły.

  • Chinkali, czyli tradycyjne gruzińskie pierożki

    Czy jest danie, które kojarzy się z Gruzją bardziej niż chaczapuri? Tak! To chinkali, czyli pyszne gruzińskie pierożki, które zachwycają nie tylko kształtem, ale przede wszystkim smakiem. Dzięki temu przepisowi odtworzysz smak kuchni kaukaskiej bez wychodzenia z domu!

  • Produkty spożywcze, które pozwolą przetrwać grypę i przeziębienie

    Pierwsze miesiące roku to doskonały czas na rozwój wszelkiego rodzaju gryp i przeziębień. Każdego dnia jesteśmy narażeni na infekcje, szczególnie kiedy pogoda nie pozwala jednoznacznie określić wytycznych dotyczących ubioru. Jeżeli jednak organizm w końcu odmawia posłuszeństwa i poddaje się przeziębieniu, warto postawić wówczas na sprawdzone produkty spożywcze i dania, które pozwolą przetrwać ten ciężki czas.

  • Zdrowe i dobrej jakości mięso na grill

    ...to zmieniać. Dobrze przyrządzona wysokiej jakości wołowina jest źródłem wielu istotnych składników odżywczych: żelaza, witamin z grupy B, a także potasu, magnezu, cynku czy zbawiennej w chorobach(...) biała surowa . Po umieszczeniu jej na ruszcie nie traci ona  swojej soczystości, ale jej przygotowanie wymaga ogromnej wprawy. Warto również zwrócić uwagę na kiełbasy specjalnie dedykowane na sezon...

  • Sycące zupy na jesień

    ...i będziesz gotowała około 20 minut. 3. Najbardziej sycące są zupy z mięsem. Najlepsze mięso to: kurczak, indyk i wołowina. Mięso możesz ugotować dzień wcześniej w wywarze z warzyw. Możesz też mieć...

Dyskusje na temat: biała wołowina
  • Re: Indyk

    pinii, czosnek, rzepa. Farsz marynowany - marynowany czosnek, marynowana biała cebulka, ogórki konserwowe, jaja na twardo, posiekana natka, wędzony boczek. Farsz żurawinowy - żurawina, czarna i czerwona porzeczka, suszone gruszki i jabłka, ryż dziki. Farsz warzywny - ziemniaki, marchew, seler (lepszy naciowy), por, biała cebula. Farsz włoski mięsny - mielona wołowina, groszek

  • Re: Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    Nigdy cebuli nie dodaje do bigosu ,a robię bigos od 30 lat .Z cebulą szybciej kwaśnieje ,jak dłużej postoi .A gdzie wołowina i biała kiełbasa ? Bez szklanki półwytrawnego wina ,bigos nie ma wyrazistego smaku i zapachu .

  • Barszcz ukraiński z fasolą

    Buraczki wołowina żeberka wieprzowe części z kurczaka biała fasola (Jasiek) marchew pietruszka por kapusta biała słodka cebula sól i pieprz liście laurowe Dzień wcześniej namoczyć fasolę, którą następnego dnia gotujemy. Buraczki umyć i ugotować w skórkach. Wołowinę, żeberka oraz części z kurczaka umyć i ugotować wywar dodając liście laurowe. Dodać obraną i startą na dużych oczkach tarki

  • Re: Fasolowa po chłopsku

    , kminek, majeranek, lubczyk, kolendra, biała gorczyca, pieprz turecki, KRUPNIK bazylia, cząber, imbir, OGONOWA bazylia, korzeń chrzanu, kolendra, biała gorczyca, pieprz naturalny, pieprz turecki, kminek, majeranek, RYBNA bazylia, estragon, lawenda, liście laurowe, GROCHOWA estragon, majeranek, kolendra, korzeń chrzanu, kolendra, biała gorczyca, pieprz naturalny, pieprz turecki, kminek, CEBULOWA

  • Re: Wigilijny barszczyk fasolowy

    JARZYNOWA bazylia, cząber, kminek, majeranek, lubczyk, kolendra, biała gorczyca, pieprz turecki, 1.3 KRUPNIK bazylia, cząber, imbir, 1.4 OGONOWA bazylia, korzeń chrzanu, kolendra, biała gorczyca, pieprz naturalny, pieprz turecki, kminek, majeranek, 1.5 RYBNA bazylia, estragon, lawenda, liście laurowe, 1.6 GROCHOWA estragon, majeranek, kolendra, korzeń chrzanu, kolendra, biała gorczyca, pieprz

  • Re: Bananowa wersja zdrowia

    Co za glupoty. Oto zawartosc potasu w roznych produktach: kakao 16%, proszek 1927 morele suszone 1666 fasola biała, nasiona suche 1188 koncentrat pomidorowy 30% 1072 dynia, pestki 810 orzechy arachidowe 720 natka pietruszki 695 czekolada 607 orzechy włoskie 474 kasza gryczana 443 ziemniaki 443 brokuły 385 piersi kurczaka 385 wołowina, pieczeń 375 polędwica sopocka 374 dorsz

  • Re: Jadłospis kobiety ciężarnej

    nieprawidłowości oraz trudności przy porodzie.A jeśli chodzi o żelazo, którego niezaprzeczalnie jest bardzo dużo w wątróbce można je zastąpić na wiele innych sposobów(np.(mg/100g produktu) fasola biała - 6,9 płatki owsiane - 3,9 wołowina, polędwica - 3,1 cielęcina, łopatka - 2,9

  • Re: Do tematu polskiej kuchni w cytowanym wywiadzie

    przepisy, wklejała zdjęcia, udowadniała że nie wiemy co to biała kaszanka tudzież wołowina po burgundzku. Wszystko po to, żeby kreować się na tą lepszą, mądrzejszą, bardziej "światową". I nikt nie

  • Re: Biała kiełbasa jest dość kaloryczna

    Skoro pani Bosacka nie wie co to wołowina, niech idzie z piasku babki lepić.

  • Re: Do tematu polskiej kuchni w cytowanym wywiadzie

    przepisy, wklejała zdjęcia, udowadniała że nie wiemy co to biała kaszanka tudzież wołowina po burgundzku. Wszystko po to, żeby kreować się na tą lepszą, mądrzejszą, bardziej "światową". I nikt nie jest