• Informacje na temat:

    bigos na żeberku

Artykuły na temat: bigos na żeberku
  • .... Wtedy do kapusty dołóż podsmażone mięso oraz marchewkę. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem. Duś, aż mięso będzie miękkie. 4.. Pomidory oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę. Dodaj do bigosu...

  • Składniki na 4 porcje: 2,5 kg kiszonej kapusty • 30 dag boczku wędzonego • 30 dag kiełbasy • 20 dag wędzonych żeberek • cebula • suszone śliwki • suszone grzybki • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • szczypta kminku • pół szklanki czerwonego wina • pół słoiczka powideł śliwkowych • olej • 2 goździki • pieprz • sól

  • ...1. Żeberka zalej wodą, gotuj do miękkości. Mięso oddziel od kości, pokrój (wywar zachowaj). Kapusty poszatkuj. Zalej do połowy wodą, gotuj kilka minut. Odcedź, zalej wywarem z żeberek, dodaj żeberka, przyprawy, pokrojone marchewki, gotuj bez przykrycia do miękkości. 2. Kiełbasę i boczek pokrój, podsmaż. Dodaj do kapusty. Łyżkę smalcu stop, dodaj mąkę, połącz. Dodaj do bigosu, posyp koperkiem...

  • Mialam dzis chorowac, juz rano wiedzialam, ze nie poleze, awaria stomatologiczna, szukanie czynnego gabinetu, jest, naprawa i juz o 14. jest ok. Nastawilam bigos, przygotowalam zeberka w specjalnej zalewie i bedzie sosik. W domu jestem sama od dwoch tygodni, bloga cisza. Jest dobrze, grypsko przyczailo sie i czeka, ja nalykalam sie roznych specyfikow, co robie juz trzy dni a o lezeniu nie ma mowy...

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób) Czas przygotowania: 3,5-8,5 godziny Poziom trudności: Składniki: 12 szalotek obranych i pokrojonych w łódeczki, 400 g pieczarek oczyszczonych, pokrojonych w plasterki, 4 plastry boczku...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna Bosacka: - W sumie słusznie, ale nasza kuchnia coraz rzadziej jest taka, bo przez ostatnie lata bardzo się zmieniła. Widać to nie tylko po wyborze produktów spożywczych, liczbie szefów kuchni...

  • Sposób na kapustę

    ...jeszcze 30 minut (kapusta ma mieć gęstość bigosu). Danie serwujemy, kładąc kapustę na spód, a na wierzchu żeberka. Na żywo 42/2011

  • Młoda kapusta

    ...duszona. Niebo w gębie! Bigos z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 marchewki, 2 cebule, 3-5 pomidorów, pęczek świeżego koperku, duża główka młodej...

  • ...... musialam sie podeprzec internetem bo ani  w zab nie moglam sobie przypomniec wszystkich siedmiu grzechow ... ale juz wiem ... a wzielo mi sie to stad, ze zazdrosc mnie dopadla, kiedy przeczytalam o roznych jedzeniowych rozpustach Roberty ... jak ja uwielbiam taki poswiateczny bigos, do ktorego trafiaja resztki wszystkiego co na tradycyjnym polskim stole bylo i jak ja lubie tlustosci ... gesi...

  • ...naszego bigosu. Nie smakowo, ale w skutkach. Co potrzeba, zeby ugotowac dobra, podkreslam dobra polente : make na polente ( jest to maka kukurydziana  ),taki drobiusienki grysik kukurydziany...