• Informacje na temat:

    bigos z kapusty mieszane

Artykuły na temat: bigos z kapusty mieszane
  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • Staropolski bigos ze śliwką

    Składniki na 10 porcji: 80 dag białej kapusty (świeżej), 40 dag kapusty kwaszonej, 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka – może być mieszane) lub dziczyzny, 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej lub śląskiej), 25 dag wędzonego boczku, kilka grzybów suszonych, pieprz, sól, 2–3 listki laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, 2–3 jagody jałowca, 2 cebule, 4–5 śliwek suszonych(wędzonych).

  • Składniki na 6 porcji: Po 1 kg białej i kiszonej kapusty, 5 dag suszonych grzybów, 3/4 kg mieszanych mięs, 20 dag kiełbasy, 2 duże cebule, 2-3 liście laurowe, ziele angielskie, olej, cukier, sól, mielony i ziarnisty pieprz.

  • Szybki bigos

    ...bulionem. Doprawiamy pieprzem, kminkiem, pokrojoną papryczką chili i solą. Dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut. Do gotującej się kapusty dodajemy podsmażone polędwiczki wieprzowe i dusimy jeszcze 5-10 minut, żeby smaki dobrze się przegryzły. Pod koniec dodajemy szczyptę cukru, śmietanę i energicznie mieszamy, żeby się nie zwarzyła. Doprawiamy pieprzem i solą, według uznania. Bigos podajemy na...

  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    Z czerwonej kapusty.

  • Skład na 6 porcji: ● 700 g polędwiczek wieprzowych ● 900 g kiszonej kapusty ● 50 ml kwaśnej śmietany ● 1/2 pęczka natki pietruszki ● średniej wielkości cebula ● szczypta cukru ● 200 ml warzywnego lub mięsnego bulionu ● sól, kminek i pieprz ● papryczka chili ● olej.

  • Składniki: główka białej kapusty, kg kapusty kiszonej, 25 dag suszonych grzybów, pętko kiełbasy śląskiej, pętko kiełbasy z gęsiną, pętko kiełbasy korzennej, 4 cebule, smalec, 50 dag wołowiny, kminek, ziarna jałowca, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty.

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag kwaszonej kapusty 40 dag świeżej białej kapusty 2/3 szkl. czerwonego wina po 25 dag łopatki wieprzowej oraz filetu z piersi indyka 20 dag kiełbasy krakowskiej 2 duże cebule 3 dag suszonych grzybów 2–3 suszone śliwki 3 łyżki smalcu 2 goździki 3 jagody jałowca 2 listki laurowe po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu sól i mielony pieprz...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    .... Bigos z winem Składniki na 4 porcje: 500 g kapusty kwaszonej, pół główki kapusty białej, 4 suszone grzyby, 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.), 150 g boczku wędzonego, 200(...) z rozdrobnionymi grzybami 40 minut w małej ilości wody. Mięso solimy, obsmażamy na oleju, wkładamy do kapusty kwaszonej, zalewamy małą ilością wody i dusimy do miękkości mięsa. Boczek kroimy w kostkę...

  • Młoda kapusta

    ...duszona. Niebo w gębie! Bigos z młodej kapusty Składniki na 6 porcji: 80 dag łopatki lub szynki wieprzowej, 2 marchewki, 2 cebule, 3-5 pomidorów, pęczek świeżego koperku, duża główka młodej kapusty, 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól, cukier, 2 łyżki oleju, świeży tymianek Przygotowanie: Mięso umyj, pokrój...

Przepisy na temat: bigos z kapusty mieszane
  • Staropolski bigos ze śliwką

    Składniki: 80 dag białej kapusty (świeżej) 40 dag kapusty kwaszonej 50 dag mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka - może być mieszane) lub dziczyzny 50 dag kiełbasy (zwyczajnej, myśliwskiej(...), rozdrobnione wcześniej mięso oraz kiełbasę. Z uduszonej kapusty zlej nadmiar wody. Dodaj do niej podsmażone mięso, boczek oraz kiełbasę razem z tłuszczem z patelni. Duś razem przez 2 -2 i 1/2 godziny...

  • Bigos

    Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 4 garści suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek np. Bakalland 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland 1 duża cebula 4 liście laurowe 1 łyżka(...) 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając. 3. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu...

  • Multicooker: Bigos

    Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 cebula pokrojona w kostkę 0,3 kg kiełbasy pokrojonej w kostkę 0,3 kg łopatki pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy 15 g suszonych grzybów 1 obrane jabłko pokrojone na ćwiartki 4 suszone śliwki 100 ml wody 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ziarna pieprzu czarnego i kolorowego Sposób...

  • ...dusimy na lekkim ogniu tak aby składniki się zgryzły. W oddzielnym garnku gotujemy ryż według przepisu. Bigos można podać zmieszany z ryżem lub nie. W obu przypadkach potrawa wygląda atrakcyjnie. Wszystko to przyrządza się bardzo szybko a smakuje rewelacyjnie. Dal czterech osób zawsze kupuję: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 średnią główkę kapusty 0,5 kg pieczarek 0,5 kg ryżu oczywiście przyprawy według...

  • Winny specjał galicyjski

    ...marchewkę.  3. Do bigosu dodaj przyprawy (możesz je ew. rozdrobnić w moździerzu). Wlej 1/2 wina. Przykryj i duś na małym ogniu 2 godz. Pamiętaj, by mieszać bigos co jakiś czas Gdy powstały sok wyparuje, dolej wina. Zdejmij z gazu, ostudź.  4. Przez kolejne dwa dni zagotuj bigos kilka razy. Za każdym dobrze go zagrzej, trzymaj na ogniu 15 minut i ostudź. W czasie podgrzewania możesz dodać kolejne...