• Informacje na temat:

    biszkopt masa do tortu

Artykuły na temat: biszkopt masa do tortu
  • .... po kilku godzinach a jeszcze lepiej na drugi dzień. By wierzch tortu ciasta był równiejszy, możesz (od razu po wyjęciu z piekarnika) odwrócić biszkopt od góry nogami i użyć spodu jako górnej warstwy tortu. ✔Na zapas Upieczony biszkopt bez kremu i innych dodatków możesz trzymać w szczelnie zamkniętej blaszanej puszce przez 4 dni albo zamrozić. W takiej formie zachowa świeżość i wyborny smak...

  • Składniki biszkoptu: 4 jajka, szklanka cukru pudru, 4 łyżki oleju lub oliwy, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, bułka tarta i tłuszcz do formy. Masa makowa: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru , 25 dag margaryny lub masła 80 proc., zapach migdałowy, polewa czekoladowa, migdały, perełki cukrowe, orzechy do dekoracji tortu.

  • Składniki na 12 porcji: Ciasto: 4 jajka, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 120 g cukru,  ¼ szklanki likieru Amaretto. Krem:  250 g serka mascarpone, 300ml śmietanki kremówki, 1/2 szklanki cukru pudru, 100 g gorzkiej czekolady, 2 szklanki posiekanych orzechów laskowych. Masa cukrowa:  4 łyżeczki żelatyny, 60-70 ml wody, 800 g cukru pudru, 100 g glukozy...

  • Tort sernikowy

    Składniki na 10-12 porcji Na biszkopt: 3 jajka, 9 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego(...) serowo-jogurtową i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Do przesianego cukru pudru dodaj sok z cytryny, wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Do połowy lukru...

  • Skład na 14 porcji: Biszkopt: ● 8 jajek ● 8 łyżek cukru ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia ● 12 łyżek mąki pszennej ● 50 g startej czekolady deserowej Masa: ● 150 g czekolady gorzkiej ● 2 łyżki wody ● 250 g masła ● 150 g cukru pudru ● 5 żółtek ● pół szklanki śmietanki kremówki ● 2 łyżki likieru czekoladowego...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 3 jajka, 9 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę serową: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 35 dag jogurtu naturalnego np. greckiego, 7 dag cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny. Ponadto: 40 dag marcepanu, 1 i ½ szklanki cukru pudru, 4-6 łyżek soku z cytryny, żółty barwnik...

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki cukru, 300 g miękkiego masła, 2 łyżki likieru kawowego lub mocnej kawy, 400 g chałwy waniliowej, 1 szklanka konfitury wiśniowej, 200 ml kawy, cukier puder...

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 15 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 14 dag mąki pszennej (tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, szczypta soli. Na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Ponadto: orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje.

  • Składniki na 12 porcji. Ciasto: 1 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 5 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Krem: 15 dag Kostki do pieczenia Kasia, 2 żółtka, 2 jajka, 1/2 szkl. cukru, 20 dag gorzkiej czekolady. Masa czekoladowa: 10 dag Kostki do pieczenia Kasia, 50 dag suszonych śliwek, 350 ml czystej wódki, 15 dag gorzkiej czekolady.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem i poncz: 25 dag miękkiego masła, 1 puszka ananasów, 2 opakowania budyniu śmietankowego z cukrem, 1 łyżka spirytusu, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Na bezę: 4 duże białka, 20 dag cukru.

Przepisy na temat: biszkopt masa do tortu
  • Torcik z biszkoptami

    ...(śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao). 

  • Tort kawowy

    Sposób przygotowania 1. Białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąki i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wlej masę i piecz 30 minut w temp. 170 st. C. Kawę i 1,5 łyżki cukru rozpuść w pół szklanki wody. Biszkopt przekrój na 2 blaty i nasącz kawą.  2. Czekoladę rozpuść. Śmietanę ubij. Serek zmiksuj z cukrem i kawą. Wlej przestudzoną czekoladę i zmiksuj. Dodaj śmietanę...

  • Tort truskawkowy

    .... cytrynowej) Nasączenie biszkoptu: 1 szkl. truskawek  1,5 szkl. wody 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Nasączenie biszkoptu: z podany składników ugotować kompot. Truskawki oczyścić(...) połączyć z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać. Truskawki oczyścić i przekroić na połówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. 3. Blat biszkoptu nasączyć kompotem...

  • Tort bakaliowy

    Składniki: Biszkopt: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju Krem: 2 śmietany 30 proc. śmietan fix cukier waniliowy łyżka cukru pudru masa kajmakowa w puszce (40 dag) Wierzch: 4 łyżki wody 10 dag masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru bakalie Przygotowanie...

  • Klasyczny tort orzechowy

    ..., wymieszaj. Grubszy biszkopt podziel na dwa placki (razem z cieńszym będą 3). Nasącz je resztą kawy. Przełóż masą budyniową. Posmaruj nią także wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj orzechami.

  • Tort serowo - malinowy

    ...z kakao. 2. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż przygotowane ciasto. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st. ok. 30 minut. Gotowy biszkopt wystudź, wyjmij z formy. Formę umyj. 3. Ciasto na...

  • Tort cappuccino

    Biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao cukier waniliowy Masa: 10 dag kawy cappuccino 4 łyżki żelatyny 2 op. bitej śmietany zagęstnik do bitej śmietany pół litra mleka Przygotowanie: 1. Biszkopt: białka ubij, dodając cukier. Mieszaj, dodając żółtka, przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do...

  • Tort z musem czekoladowym

    Składniki: 600 g gorzkiej czekolady 500 g śmietany kremówki 100 g  biszkoptów języczków 25 g masła 600 g mascarpone Opakowanie cukru waniliowego 100 g cukru 300 g twarogu 250 g malin 25(...) miejsce. 2. Biszkopty pokruszyć. 200 g czekolady pokroić i razem z masłem umieścić w metalowej misce, a następnie roztopić w gorącej kąpieli. Roztopioną czekoladę zmieszać z pokruszonymi biszkoptami...

  • Różowy tort grapefruitowy

    ..., opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli. Kolejno dodawać zółtka. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy i wymieszać. Masę biszkoptową wlać do natłuszczonej okrągłej formy (22 cm O) i wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-20 minut. Biszkopt uwolnić i odstawić, aby ostygł. 2 grapefruity obrać (również z białej błonki), ostrym nożem wycinać kawałki miąższu (wyłapać...

  • Tort rabarbarowy z bezą

    ...formy (26 cm O) 3 białka i sok z cytryny ubić na sztywną pianę, wsypując 120 g. Masę bezową delikatnie nałożyć na biszkopt, zostawiając 1 cm wolnego brzegu. Piec w 175 st. C 30-35 minut. Wyjąć(...) wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i gotować 1 minutę, ciągle mieszając. Odstawić, po ok. 10 minutach wmieszać żelatynę. Biszkopt przekroić tak, aby powstały 2 blachy...

Dyskusje na temat: biszkopt masa do tortu
  •  Re:  Przepis na tort!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ja mialam okazje sprobować i podglądbać sposób wykonania tortu z masa z serka mascrpone z owocami na kakaowym biszkopcie jesli chodzi o mas jest bardzo prosta w wykonaniu i pyszna w smaku poprostu do ubitej smietany kremówki 250 ml dodjesz stopniowo serek mascarpone srednie opakowanie mieszasz delikatnie dodajac ewentualnie odrobine cukru jak dla mnie pychota możesz biszkopt ptrzelozyć

  • Re:  pomysł na tort

    Wątek trochę stary, ale mogę polecić pyszną masę śmietanową do tortu od oetkera. Też jestem świeżą panią domu i nie robiłam nigdy tortu od podstaw, ale biszkopt potrafię upiec a ta masa jest świetna, bo super trzyma kształt bitej śmietany i naprawdę pyszna jest. Ja robiłam tort z tą śmietankową, ale malinową też mam zamiar wypróbować. Czekam tylko na świeże malinki latem. Jak ktoś ma jeszcze

  •  Re:  krem do tortów

    z czekolady ale bez obaw ;] Ostudzoną masę umieszczamy w misce i kilka minut ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, dodajemy śnieżki i śmitan-fixa. Gdy masa jest sztywna, wsypujemy wiórki i delikatnie mieszamy z masą [można wykonac kilka wolnych obrotów mikserem]. Masą przekładamy upieczony i nasączony według uznania biszkopt. Co ciekawe, krem ten smakuje lepiej im dłużej przebywa w lodówce..ale nie

  • Re: dzień dobry!

    dobry wieczór, a jutro dzień dobry ;-) Marzę o zrobieniu tortu, żeby wyszedł mi biszkopt, żeby masa go nie zagięła w dół. zjadłabym tortu węgierskiego teraz ;-) Miłej niedzieli wszystkim!!!!

  • Re: Tort makowo-budyniowy

    Biszkopt: * 50 g margaryny do pieczenia * 160 g cukru pudru * 5 jajek * 130 g mąki pszennej typ 500 * 1 szkl. suchego maku * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: * 250 g margaryny tortowej(...) na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy