• Informacje na temat:

    biszkopt ubijany

Artykuły na temat: biszkopt ubijany
  • Przygotowanie: 1. Na 30 min przed przygotowaniem biszkoptu jajka włóż do bardzo ciepłej wody. Margarynę lub masło włóż do rondelka, roztop. Do miski wbij ogrzane jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (10-15 min). Następnie do masy dodaj w trzech turach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie...

  • Skład na 10 porcji: ● 200 g białej czekolady ● 200 g śmietanki kremówki ● 2 paczki kwadratowych biszkoptów ● 2 łyżeczki cukru pudru ● łyżka żelatyny ● sok z cytryny ● po garści malin, czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich...

  • Biszkopt z musem

    Składniki Biszkopt: 3 duże jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka kopiasta kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Mus czekoladowy: 1/2 l śmietany kremówki, 25 dag mascarpone, 35 dag kremu czekoladowego (np. Nutelli), kopiasta łyżka kakao, 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny, 60 ml ciepłej wody, gruszki w syropie.  Dekoracja: kakao do oprószenia, gotowe ozdoby z czekolady.

  • Pianka  rabarbarowa  na biszkopcie

    Biszkopt: 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki. Pianka: 50 dag rabarbaru, 1/2 szklanki cukru, 300 ml jogurtu naturalnego, 300 ml śmietanki kremówki 36 proc., 5 łyżeczek żelatyny.

  • Składniki: •50 dag truskawek •1 op. żelatyny (5 dag) •20 dag gęstego jogurtu naturalnego •10 łyżek cukru •2 szkl. śmietany kremówki (36 proc.) •1 łyżka cukru pudru •1 op. (ok. 20 dag) podłużnych biszkoptów (tzw. kocie języczki) •1 op. galaretki truskawkowej...

  • Składniki na 12 porcji Na biszkopt: 3 jajka, 5 dag cukru, szczypta soli, 1 op. cukru waniliowego, 6 łyżek mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem i obłożenie: 5 łyżeczek żelatyny, 75 dag mielonego tłustego twarogu, 10 dag cukru, sok i skórka z połowy cytryny, 1 op. cukru waniliowego, 20 dag śmietany kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru...

  • Biszkopt makowo-karpatkowy

    Biszkopt makowy: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karpatkowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru , po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 5 dag płatków migdałowych.

  • ...nagrzanego piekarnika. Piecz 10-12 min w temp. 200 st. 2. Biszkopt przełóż na ściereczkę tak, by papier znalazł się na wierzchu. Usuń go. Biszkopt zroluj ze ściereczką i ostudź. 3. Kremówkę ubij z re- sztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę, połącz. Jabłka dopraw cynamonem. Biszkopt rozwiń, posmaruj kremówką, nałóż jabłka, zroluj. Ozdób resztą kremówki...

  • ...z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy do serowo-śmietanowej masy, mieszamy. 4. Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z owocami...

  • Przygotowanie: Wbij jajka do wysokiego naczynia, posyp lekko solą. Wsyp cukier i ubijaj, aż powstanie puszysta masa. Wymieszaj razem kisiele, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej, wymieszaj. 2Formę posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz około 40-50 min w temp. 180˚C. Gorący biszkopt posyp cukrem pudrem. Porcje: 15 Przygot.: 90 min, Cena...

Przepisy na temat: biszkopt ubijany
  • Biszkopt cappuccino

    ...nagrzanym piekarniku. Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przestudzić, dodać kostkę masła, rodzynki, ucierać na puszystą masę. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę...

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Biszkopt z owocami - przysłała Jawa

    3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki zwykłej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wody, 5 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

  • Ptasie mleczko - przysłała Ewik

    ...3 galaretki (najlepiej różnokolorowe), 0,5 litra mleczka zagęszczonego, niesłodzonego, paczka herbatników lub biszkopt na dno, owoce do dekoracji.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Sposób przygotowania - biszkopt Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich sztywną pianę. Następnie, nieprzestając ubijać stopniowo dodajemy cukier, a następnie. Do masy dodajemy,również nie(...) puder. Wszystkie składniki miksujemy z sobą aż do uzyskania gładkiej masy. Na wystudzony biszkopt wykładamy prażone jabłka. Następnie wykładamy masę z serka mascarpone. Wierzch ciasta smarujemy masą...

  • Torcik leśny z likierem pomarańczowym

    ...do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 ºC. Piecz ok. 35 minut. Upieczone ciasto przestudź w tortownicy, potem(...).  4. Zimny biszkopt rozetnij na  3 blaty. Przełóż je kremem śmietanowym oraz 2/3 owoców. Wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem wierzch ciasta posyp pozostałymi owocami i ew. udekoruj listkami mięty...

  • Kremówka „Trzy smaki”

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem. Łączę z żółtkami.Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewam. Dodaję porcjami do masy jajecznej.Mieszam ciasto łyżką. Blachę(33 x 23 cm) wykładam pergaminem. Na spodzie rozsmarowuję biszkopt. Piekę go 25 minut w 180 st. Studzę i rozcinam na 2 blaty. 2. Masa: mąkę ziemniaczaną mieszam z odrobiną mleka, resztę...

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Tort cytrynowy: biszkopt(...) w temperaturze 170 stopni C ok. 40 minut. Biszkopt zostaw w uchylonym piekarniku do ostygnięcia. 2. Jajka i żółtka roztrzep z cukrem. Podgrzej na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj masło, sok i skórkę...

  • Rolada czekoladowa z malinami

    .... 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę. Gorące ciasto zwiń (wraz ze ściereczką). Dobrze wystudź.  3. Żelatynę namocz  w zimnej wodzie, odstaw(...) z masą jogurtową. Wrzuć maliny.  4. Biszkopt rozwiń. Posmaruj kremem, pozostawiając wolne brzegi (po 2 cm) Ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na 3 godziny. Oprósz cukrem pudrem. 

  • Tort truskawkowy

    .... cytrynowej) Nasączenie biszkoptu: 1 szkl. truskawek  1,5 szkl. wody 3 łyżki cukru Sposób przygotowania: 1. Nasączenie biszkoptu: z podany składników ugotować kompot. Truskawki oczyścić(...) połączyć z serkiem mascarpone i dokładnie wymieszać. Truskawki oczyścić i przekroić na połówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. 3. Blat biszkoptu nasączyć kompotem...