• Informacje na temat:

    biszkopt z masa ca

Artykuły na temat: biszkopt z masa ca
  • Najlepszy biszkopt

    ... Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Dodaj żółtka i przesiane mąki  z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze(...) ściemniały.  Wystudzony biszkopt rozkrój poziomo na dwa blaty. Każdy lekko nasącz kilkoma kroplami rumu. Na jeden blat wyłóż konfiturę i równomiernie ją rozsmaruj.  Wrzuć kilka borówek. Przykryj...

  • Biszkopt z kremem  i masą krówkową

    Składniki: 4 jaja, 3 żółtka, cukier, spiryt., 6 łyżek mąki, proszek do piecz., po 1/2 l mleka i kremówki, mą ka ziemniacz., cukier waniliowy, żelatyna, 30 dag masła, krakersy, masa krówkowa, migdały, aromat...

  • ...lodówki, aby masa stężała. 4. Czekoladę pokrusz drobno lub posiekaj, rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko wystudź, wymieszaj ze śmietaną. Posmaruj gotowe ciasto. Czas ok. 50 min; porcja – 300 kcal, cena 1,30 zł. Masa ananasowa Rozpuść w 2 szkl. wody 2 opakowania cytrynowej galaretki. Osobno, w szklance wody, rozpuść 2 budynie śmietankowe. Wlej do galaretki. Dodaj...

  • Ciasto: 200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 5 jajek, 300 g cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 ml oleju. Masa 1: 200 g okrągłych biszkoptów, 250 g jasnej konfitury lub marmolady, np. morelowej, 50 ml rumu, 50 ml mleka. Masa 2: 200 g wiórków kokosowych, 400 ml mleka, 50 g drobnego cukru, 200 g miękkiego masła, 50 g ciemnej polewy czekoladowej.

  • Składniki na 20 porcji: Biszkopt: 4 jajka • po 8 łyżek cukru i mąki • łyżka mąki ziemniaczanej • 2 ciemne galaretki. Masa: 10 dag cukru pudru • 50 dag jogurtu greckiego • 40 dag jeżyn • 7 łyżeczek żelatyny • owoce do dekoracji.

  • Przepis przysłała Marta Druć z Sokółki Składniki: Biszkopt: 5 jajek, po 3/4 szklanki cukru i mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa: 3 cytryny, 3/4 szklanki(...)}}--> Przygotowanie: 1. Biszkopt: jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Mąki przesiej z proszkiem, wymieszaj z masą jajeczną. Piecz ok. 30 minut w temp. 180°C. Ostudź. 2. Masa: z cytryn wyciśnij...

  • Przygotowanie: W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać, lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstawić do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na...

  • Cukier miałki przesiać do donicy, wbić 4 żółtka i trzeć 10 minut, potem wbijać po jednym żółtku, ucierając bez przerwy, aż masa będzie zupełnie biała. To rozcieranie masy powinno trwać około trzech kwadransów. Wtenczas wsypać mąkę i połowę białek, ubitych na sztywną pianę, dobrze wymieszać, a gdy już wszystka mąka schowana, dodać resztę piany i leciutko łyżką wymieszać. Masę nakładać do worka...

  • Biszkopt: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, po łyżeczce sody oczyszczonej i octu, szczypta soli. Masa marchewkowa: 700 ml soku marchwiowego, 2 op. budyniu śmietankowego. Masa śmietanowa: 25 dag kremówki, galaretka pomarańczowa. Ponadto: op. delicji wiśniowych, sezam (np. czarny) do ozdoby.

  • Skład na 12 porcji: Biszkopt: ● 6 jajek ● szklanka cukru ● 1,5 łyżeczki octu ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 6 łyżek stołowych mąki tortowej ● 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej ● skórka z jednej cytryny ● szczypta soli Masa: ● 1 l mleka ● 1,5 szklanki kaszy manny ● 1,5 szklanki cukru pudru ● 300 g masła ● 1,5 łyżeczki esencji waniliowej ● sok z jednej cytryny.

Przepisy na temat: biszkopt z masa ca
  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Torcik z biszkoptami

    ...(śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij obręcz tortownicy. Bok tortu obłóż ciastkami. Schładzaj 30 minut. Skrawki biszkoptów pokrusz, posyp nimi ciasto, ew. udekoruj (np. borówkami i kakao). 

  • Biszkopt idealny

    Z dżemem, z masą, albo po prostu - posypany cukrem pudrem. Biszkopt zawsze smakuje pysznie!

  • Krem z białej czekolady w biszkopcie

    ..., żelatynę i masę z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Schłodź.  3. Biszkopt zwiń na bawełnianej ściereczce. Ostudź, rozwiń, wysmaruj kremem, posyp pokrojonymi truskawkami, zwiń. Dekoruj kremówką, posyp...

  • Biszkopt z buraka z truskawkami

    ...nasączonego biszkoptu i lodami np. z białej czekolady. Przepis pochodzi z książki Andrzeja Polana, "Doradca smaku 3"

  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ...na 3 części.  3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka...

  • Biszkopt cappuccino

    Składniki na 12 porcji: - 4 jajka, - 3/4 szklanki cukru, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cukier waniliowy, - 4 łyżeczki kakao, Masa budyniowa: - 2 budynie śmietankowe, - 1/2 l mleka, - kostka masła, - 5 dag rodzynek Masa kawowa: - 2 szklanki mleka, - 4 saszetki cappuccino, - polewa czekoladowa, - 2 'Śnieżki', - 5 łyżek żelatyny...

  • Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

    CIASTO: 4 jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 25 deko margaryny, aromat migdałowy.

  • ...na biszkopt: 1 szklanka białek, 1 szklanka maku (suchego), 1 szklanka cukru pudru, 1 szklanka mąki 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; na masę: 2 paczki wiórków kokossowych (po 100g.), 1 szklanka mleka, 1 cukier waniliowy, 5 lyżek cukru, 5 łyżek mąki, 5 łyżek mączki ziemiczanej, 1 kosta masła roślinnego...

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...z cytryny. Ciasto wylać na jabłka. Piec ok. 30 minut w 180°C. Pozostawić w formie na 10 minut do przestudzenia. Wyjąć, odwracając tak, by biszkopt był na spodzie. Ostrożnie zdjąć folię. Odstawić do...

Dyskusje na temat: biszkopt z masa ca
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    . Owinąć szczelnie folią i położyć na ruszt. Piec w temp. 220 stopni przez ok. 25 minut. KOTLETY MIELONE mięso mielone, jajko, sól, przyprawy, tarta bułka - masa ogólna ok. 300 g Mielone mięso należy(...), przyprawy, cebula - masa ogólna ok. 1000g Mielone mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną cebulą, tartym czosnkiem. Posolić, doprawić do smaku i zagęścić tartą bułką. Uformować masę w kształt szyszki

  • Re: Najlepszy biszkopt

    Biszkopt to ciasto bez proszku do pieczenia. Oto przepis 6 jaj, 3/4 szklanki mąki, 1/4 mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, Nieco masła do posmarowania tortownicy i nieco mąki do posypania tortownicy. Do naczynia wbić jajka, dodać cukier i ubijać na parze trzepaczką do czasu aż będzie mocno ciepła mas. Zdjąć masę z pary i nadal ubijać aż wystygnie. Powstanie jednolita masa. Następnie powoli

  • Re: biszkopt z galaretka

    Też robię czasami takie ciasto, ale biszkopt smaruję najpierw masą (np. budyniową), następnie wykładam truskawki. A galaretkę na truskawki wylewam wtedy, gdy zaczyna lekko tężeć ( galaretka - naturalnie ). Spróbuj tak zrobić, gwarantuję, że biszkopt "nie wypije" galaretki. Ciasto zyska na smaku, a masa nie pozwoli galaretce wsiąknąć. :)

  • Re: Sposób na idealny biszkopt

    Makowiec na biszkopcie. Masa makowa nie wpadnie do surowego ciasta. Na pergamin wlać gotowaną masę makową a na nią ciasto biszkoptowe. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem.

  • Re: Proszę o dobry biszkopt

    z gorącą wodą (rozszerzające się pod wpływem ciepła pęcherzyki powietrza powodują, że masa jest puszysta i pulchna). Bijemy tak długo, aż masa będzie się "pisać". Potem przesiewać przez sito mąkę i łyżką wmieszać w ciasto. Jeśli się boisz, że biszkopt się nie uda, możesz dodac troszkę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne, gdyż podstawą rośnięcia ciasta biszkoptowego jest wtłoczone

  • Re: Biszkopt idealny

    Jeśli ubijasz pianę i do niej dodajesz żółtka i cukier o wiele szybciej ubije ci się masa .

  • Re: Biszkopt,prosze o rade.

    Po co oddzielać żółtka od białek? Spróbuj tak: tyle samo jajek, łyżek cukru i mąki. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, ale to nie jest konieczne- ciasto biszkoptowe rośnie przeciez pod wpływem wtłoczonego powietrza! Na biszkopt do okrągłej dużej tortownicy, na dwukrotne przekrojenie biorę: 8 jajek i 8 łyżek cukru - zmiksować. Jajka nie mogą być zimne, genialnie będzie, jeśli miseczkę, w której

  • Re: Biszkopt- wymagajce ciasto

    : smietanka 30stka, serek mascarpone, 3wartswowy tort biszkoptowy; kazda czesc biszkoptu nasaczas kawa gorzka zlozona z 4lyzeczek jelsi chodzi o rozpuszczalna, z parzonej mysle dwie starcza ale zalej do(...).. zrobiona mase wykladaj na kazda warstwe, a na sam wierzch jak juz posmarujesz masa posyp kakao lub inne z delekty : drobinki kolorowe z lukru, lub przozdob kwiatuszkami, narysuj cos pisakami tez z delekty

  • Re: masa makowa

    uwaga pomyłka!!! napisałam, że biszkopt "niebył wyrośnięty" a właśnie był :)

  • Re: Tort makowo-budyniowy

    Biszkopt: * 50 g margaryny do pieczenia * 160 g cukru pudru * 5 jajek * 130 g mąki pszennej typ 500 * 1 szkl. suchego maku * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: * 250 g margaryny tortowej(...) na sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sitko, wymieszać z suchym makiem. Dodawać porcjami do ubitej masy