• Informacje na temat:

    biszkopt z samych żółtek

Artykuły na temat: biszkopt z samych żółtek
  • Jak upiec idealny biszkopt?

    Na biszkopt najodpowiedniejsza jest mąka tortowa. Ważne jest, by miała średnią zawartość glutenu. By ją obniżyć, 1–2 łyżki mąki pszennej zastąp ziemniaczaną.

  • BISZKOPT ● 10 jajek ● 350 g cukru ● 250 g mąki pszennej ● 100 g mąki ziemniaczanej ● szczypta soli. DO PRZEŁOŻENIA ● 600 g serka mascarpone ● 400 ml kremówki ● 100 g cukru pudru ● galaretka truskawkowa ●2/3 szklanki gorącej wody ●300-400 g truskawek.

  • ...z żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia.Wsyp do masy jajecznej i delikatnie przemieszaj. Spód tortownicy wyłóż pergaminem. Wlej ciasto biszkoptowe. Piecz ok. 12 minut w temp. 175 st. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjmij, wystudź. Potem ponownie ułóż w tortownicy. 2. Budyń waniliowy wymieszaj z 1/2 szkl. mleka i 5 dag cukru. Zagotuj 450 ml mleka. Wlej rozmieszany budyń, gotuj...

  • Składniki: 6 żółtek, 125 g cukru pudru, 250 g kremówki, 2 opakowania serka mascarpone, 2 i 1/3 szklanki truskawek, 1/4 szklanki pasty z pistacji (patrz nasza rada), 20 biszkoptów języczków, 1/2 szklanki mleka, orzeszki pistacjowe do dekoracji.

  • Składniki na 12 porcji: 1 duże mango, 2 żółtka, olej, 10 dag cukru pudru, 1 dag żelatyny, 50 dag mascarpone, 250 ml kremówki 36 proc., 1 op. cukru waniliowego, 300 ml naparu kawy, ozdoby, 25 dag biszkoptów, kakao.

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    ...z połowy cytryny i cukier puder do posypania ciasta. Biszkopt upieczemy w dużej tortownicy, wysmarowanej tłuszczem i bardzo dokładnie wysypanej bułka tartą. Z żółtek i cukru robimy kogel-mogel, na końcu(...) atrakcją, ale przez całą imprezę - dodatkowo - ozdobą stołu. Poniżej kilka pomysłów... Na biszkopt orzechowy będziemy potrzebować: 6 dużych jajek, tyle samo łyżek cukru pudru, szklankę pokrojonych...

  • Składniki: Biszkopt różowy: 4 jajka, 5 łyżek kisielu żurawinowego, 4 łyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Biszkopt biały: 4 jajka,...

  • Biszkopt: 4 jajka, pół szklanki cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pie czenia. Ciasto kokosowe: 3/4 szklanki cukru, 4 białka, 20 dag wiórków kokosowych, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: budyń śmietankowy, słoik duszonej w cukrze cukinii, 4 łyż ki cukru, łyżka mąki, 25 dag margaryny, 4 żółtka.

  • Składniki na biszkopt jasny: 6 jajek, po 15 łyżek mąki i cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 6 jajek, po 15 łyżek mąki i cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao.

  • Składniki na 10-12 porcji. Biszkopt: 12 dag mąki pszennej, 20 dag cukru, 2 łyżki kakao, 7 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól; galaretka: 2 jabłka, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 galaretka jabłkowa. Krem: 30 dag serka mascarpone, 200 ml kremówki, 3 łyżki cukru pudru. Do dekoracji: wiórki czekoladowe, rajskie jabłuszka.

Przepisy na temat: biszkopt z samych żółtek
  • Klasyczny tort orzechowy

    ..., wymieszaj. Grubszy biszkopt podziel na dwa placki (razem z cieńszym będą 3). Nasącz je resztą kawy. Przełóż masą budyniową. Posmaruj nią także wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj orzechami.

  • Tiramisu na bogato

    ...blat ciasta. Skrop go ponczem. 1/2 biszkoptów zanurzaj w kawie i od razu układaj na cieście. Nałóż 1/2 kremu, rozprowadź go równą warstwą. Tak samo ułóż drugi blat, pozostałe biszkopty i 2/3 reszty kremu...

  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ...na 3 części.  3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka...

  • Rolada jogurtowa z kawą

    ...utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dolej 3 łyżki likieru.3 Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin i wraz ze ściereczką zwiń. Śmietanę ubij, domieszaj do masy jogurtowej,dodaj żelatynę. Poczekaj chwilę,aż masa zacznie tężeć. Kawę wymieszaj z resztą likieru. 4. Biszkopt rozwiń, równomiernie skrop ponczem kawowym.Ciasto posmaruj kremem. Ponownie zwiń. Wstaw do lodówki. Gdy...

  • Czekoladowe gniazdo

    ...niej ciasto biszkoptowe. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 40 minut. Gotowy biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia. Zetnij wierzch ciasta, środek wydrąż, pozostawiając...

  • Mus chałwowy

    ..." - przekonuje szef kuchni. Autor przepisu proponuje, żeby tak przygotowany mus podawać np. na pasztecie migdałowym. "To jest forma takiego lekkiego biszkoptu, gdzie zamiast zwykłej mąki dajemy same zmielone, zmiksowane na mączkę migdały. To stanowi świetny dodatek również, dlatego, że to nie jest tradycyjny biszkopt, tylko takie 'coś' bardzo delikatnego, ale jednocześnie chrupiącego. Poza...

  • Czas na imprezę

    Tort urodzinowy z owocami Składniki: 3 gotowe biszkopty, 5 żółtek, 0,4 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 kostki masła, 200 g cukru pudru, 2 laski wanilii, 0,5(...) masło ze 100 g cukru pudru. Ubij też śmietanę z resztą cukru pudru. Tak przygotowane składniki wymieszaj (budyń musi być chłodny). Biszkopty wykrój tak, by pasowały do talerza tortowego. Wyłóż...