• Informacje na temat:

    biszkopt z żółtek

Artykuły na temat: biszkopt z żółtek
  • ...1 Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. 7 białek ubij z cukrem kryształem na sztywno. Dodaj 7 żółtek oraz obydwie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto przełóż do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz biszkopt ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 2 Gotowy biszkopt wystudź, przekrój na 3 blaty. Przygotuj 3 arkusze pergaminu, obrysuj na nich dno...

  • ...1 Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miksując dodawaj po łyżce cukru i po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiej do masy, wymieszaj delikatnie. Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180˚C, wystudź w uchylonym piekarniku. 2 Rozpuść galaretki. Na cieście ułóż owoce, zalej tężejącą galaretką. Śmietanę ubij...

  • Pianka  rabarbarowa  na biszkopcie

    Biszkopt: 2 jajka, 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki mąki. Pianka: 50 dag rabarbaru, 1/2 szklanki cukru, 300 ml jogurtu naturalnego, 300 ml śmietanki kremówki 36 proc., 5 łyżeczek żelatyny.

  • Biszkopt makowo-karpatkowy

    Biszkopt makowy: 3 jajka, 1/2 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki, 10 dag maku (ok. 2/3 szklanki), łyżeczka proszku do pieczenia. Masa karpatkowa: 1 i 1/2 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru , po 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, kostka masła. Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru pudru, 5 dag płatków migdałowych.

  • Biszkopt piernikowy

    Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki kakao, ½ łyżeczki przyprawy do piernika, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem: 25 dag miękkiego masła, 25 dag gorzkiej czekolady, 10 dag cukru pudru, 100 ml mleka. Ponadto: 300 ml mocnej słodkiej herbaty, 100 ml rumu, polewa czekoladowa...

  • ...1 Orzechy wyłuskaj. Wyłóż na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Nie blenduj ich, bo będą zmiażdżone i przez to zbyt wilgotne do biszkoptu. 2 Białka oddziel od żółtek. Dodaj do nich szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj żółtka i wymieszaj delikatnie. Dodaj cukier i ponownie wymieszaj. Na końcu wmieszaj bułkę tartą i cynamon. 3 Delikatnie wmieszaj orzechy. Piecz biszkopt przez 40 minut...

  • Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł. 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze 125 g cukru na pianę. Stopniowo dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Następnie łączymy z różnymi(...) z bitą śmietaną, delikatnie mieszamy. Rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie, studzimy i dodajemy do serowo-śmietanowej masy, mieszamy. 4. Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę z owocami...

  • ...i błyszcząca. 2. Do żółtek dodajemy łyżkę piany i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dajemy stopniowo, bardzo delikatnie mieszając łyżką(...) biszkopt. Na biszkopt wykładamy masę, dekorujemy ćwiartkami pozostałych brzoskwiń. Na kilka godzin wkładamy do lodówki. Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji około 0, 80 zł.

  • BISZKOPT ● 10 jajek ● 350 g cukru ● 250 g mąki pszennej ● 100 g mąki ziemniaczanej ● szczypta soli. DO PRZEŁOŻENIA ● 600 g serka mascarpone ● 400 ml kremówki ● 100 g cukru pudru ● galaretka truskawkowa ●2/3 szklanki gorącej wody ●300-400 g truskawek.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej. Na krem: 50 dag jogurtu typu greckiego, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 200 ml wody, 1-2 łyżki cukru pudru. Ponadto: 50 dag truskawek, 70 ml śmietanki kremówki 30 proc., 7 dag posiekanej gorzkiej czekolady.

Przepisy na temat: biszkopt z żółtek
  • Biszkopt idealny

    Z dżemem, z masą, albo po prostu - posypany cukrem pudrem. Biszkopt zawsze smakuje pysznie!

  • Krem z białej czekolady w biszkopcie

    Sposób przygotowania 1. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą na sztywną masę. Miksuj dodając cukier i po jednym żółtku, na koniec wymieszaj z przesianą mąką i kakao. Piecz kwadrans w temp. 160(...), żelatynę i masę z czekoladą. Całość dokładnie wymieszaj. Schłodź.  3. Biszkopt zwiń na bawełnianej ściereczce. Ostudź, rozwiń, wysmaruj kremem, posyp pokrojonymi truskawkami, zwiń. Dekoruj kremówką, posyp...

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Biszkopt z kremem i kokosem

    ...pół. 2. Żelatynę rozpuść. Twaróg zmiel kilkakrotnie, zmiksuj z mleczkiem kokosowym, żelatyną, wiórkami. Wyłóż na biszkopt, przykryj drugim blatem. Posyp wiórkami. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • Biszkopt cappuccino

    Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę, w trakcie ubijania dodawać po łyżeczce cukier. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, wymieszać. Piec ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przestudzić, dodać kostkę masła, rodzynki, ucierać na puszystą masę. Masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Zagotować mleko, rozpuścić w nim kawę...

  • Kremowa rozpusta

    Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Wiśniowa rolada

    ...na sztywną, lśniącą pianę. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, małymi porcjami domieszaj do utartych żółtek. Dołóż pianę z białek. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. 2. Dużą blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsmaruj na niej równomiernie ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 25 minut. Wiśnie oraz czekoladę drobniutko posiekaj. 3. Gorący biszkopt przełóż na...

  • Owocowe słoneczko

    Jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno.

  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

Dyskusje na temat: biszkopt z żółtek
  • Re: biszkopt

    dzięki za przepis też mam taki ale nie mieszam osobno żółtek z octem.moze tym razem mi wyjdzie to ciasto bardzo lubie piec i denerwuje mnie że teraz mi nie wychodzi biszkopt

  • Re: 3 kroki do udanego biszkoptu

    O rety... tyle zachodu... Ja od zawsze piekę biszkopt w najprostszy możliwy sposób. 5 jajek, szklanka i ćwierć cukru. Bijemy to wszystko na pianę (żadnego ubijania oddzielnie żółtek i białek) aż się cukier rozpuści. Potem dodać szklankę i ćwierć mąki (zwykłej pszennej). Mieszamy (ale robotem, żadne delikatne mieszanie). Wlewamy do wysmarowanego masłem i wysypanego mąką prodiża i pieczemy przez

  • Re: biszkopt

    Ja robię biszkopt tak: Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na bardzo sztywno mikserem,cały czas ubijając dodaje cukier, potem 2 łyż octu, następnie żółtka. Na koniec wsypuje mąkę pszenną z proszkiem i 2 łyż oleju, mieszam łyżka. Wylewam na blaszkę i piekę. I tak na 3jajka-O,5szkl cukru-O,5szkl mąki pszennej-łyżecz proszku./ 6jajek-szkl cukru-szkl mąki pszennej-2 łyżecz proszku...

  • :-)

    :-)

    to można dac budyn z cukrem,a o żoltkach chyba ktoś zapomniaół ale z pewnością dodac ,bo po wyglądzie widac że biszkopt jest żólty ,bez żółtek byłby biały

  • Re: biszkopt

    Czytam i czytam i nie mogę wyjść z podziwu ile przepisów na biszkopt tu sie podaje.Problem tylko w tym, że niektóre z nich są do luftu i nie dziwię się, jeśli takie przepisy stosujecie w Waszej kuchni - biszkopty nie udają się. Po pierwsze:PODSTAWĄ ROśNIĘCIA CIASTA BISZKOPTOWEGO JEST WTŁOCZONE POWIETRZE A NIE PROSZEK DO PIECZENIA!!!DO BISZKOPTU NIE DAJE SIĘ PROSZKU!!! Po drugie: jaki ocet??Po co

  • Re: 3 kroki do udanego biszkoptu

    proszku, bez octu, bez oddzielania żółtek. Biszkopt wychodzi duży, można go przekroić na trzy spore kawałki.(...)co to za przepis??? dziwi mnie oddzielanie żółtek od białek. Po co? mój przpepis jest taki - niezawodny: sztuk jajek, łyżek mąki i cukru tyle samo. Ja piekę z 8 jaj, 8 łyżek cukru i 8 kopiastych

  • Re: biszkopt

    białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ubijając wsypywać powoli cukier. Żółtka rozgnieść na talerzu widelcem, dodać pr. do piecz. i ocet. Podoba mi się reakcja chemiczna żółtek z proszkiem i octem, one zaczynają rosnąć (buzować) Następnie przełożyć żółtka do białek, dodać mąkę i tak jak pisałam wcześniej 'POWOLI' wmieszać. Jeśli chcemy by biszkopt był wyższy trzeba użyć więcej

  • Re: Ciasto Anielskie

    już przed wielu laty / ja mam 65/moja babcia piekła taki "skąpy" jak go nazywała biszkopt kiedy po użyciu żółtek do kruchych ciast zostawały jej białka, dla poprawy smaku dodawała szklankę mielonych orzechów lub migdałów albo maku /niemielonego/w miejsce części mąki, dodawała sok z 1 cytryny bez tego dziwnego dodatku amerykańskiego! na koniec polewa czekoladowa i.... można jeść!

  • Re: biszkopt

    Podstawa dobrego biszkoptu. 1.Gdy oddzielamy białka od żółtek ani kropelka żółtka nie może znaleźć sie w misce z białkami 2.Białka powinny być schłodzone szybciej się ubijają 3.I NIGDY nie otwierać piekarnika podczas pieczenia biszkoptu. A mój sprawdzony przepis to 5-6 jaj 1szkl mąki 1szkl cukru.1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.Białka oddzielam od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę,Gdy

  • Re: 3 kroki do udanego biszkoptu

    proszku, bez octu, bez oddzielania żółtek. Biszkopt wychodzi duży, można go przekroić na trzy spore kawałki. Doradź mi proszę, jak kroić biszkopt. Nie potrafię tego, i często piekę oddzielne placki, co(...)co to za przepis??? dziwi mnie oddzielanie żółtek od białek. Po co? mój przpepis jest taki - niezawodny: sztuk jajek, łyżek mąki i cukru tyle samo. Ja piekę z 8 jaj, 8 łyżek cukru i 8 kopiastych