-
Informacje na temat:
blat orzechowy pod tort
-
Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 15 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 14 dag mąki pszennej (tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, szczypta soli. Na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Ponadto: orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje.
-
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tortownicę masłem oraz oprósz mąką. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Gdy masa będzie jednolita, wylej ją do tortownicy i wstaw do piekarnika na 25 min. Biszkopt...
-