• Informacje na temat:

    blat orzechowy pod tort

Artykuły na temat: blat orzechowy pod tort
  • Składniki na 10-12 porcji: Na biszkopt: 8 jajek, 15 dag cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 14 dag mąki pszennej (tortowej), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 15 dag zmielonych orzechów włoskich, szczypta soli. Na krem: 600 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag białej czekolady, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Ponadto: orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, pistacje.

  • Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj tortownicę masłem oraz oprósz mąką. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami. Gdy masa będzie jednolita, wylej ją do tortownicy i wstaw do piekarnika na 25 min. Biszkopt...

  • Wypieki z orzechami

    Orzechy, kryjące pod twardą skorupką pokłady składników mineralnych, są zdrową i smaczną, choć - niestety - dość kaloryczną przekąską. My wykorzystaliśmy je do słodkich wypieków.

  • Przepis na życie

    ...tort w kształcie krokodyla z zieloną galaretką. Grażyna rozkłada przy daniach tabliczki z wykaligrafowaną informacją, kto przygotował potrawę. „Jajka w sosie tatarskim – Koło Gospodyń z Żukowa(...) z Indii. Otwiera wino, podsmaża czosnek do spaghetti. Oliwa pryska, rozsypują się zioła. Musi odreagować. Dzień spędziła w gabinecie prezesa pewnej instytucji finansowej. Na rynku znana jest jako osoba od...