• Informacje na temat:

    bochenek chleba

Artykuły na temat: bochenek chleba
  • Bochenek imprezowy

    ..., pieprz, dobrze wymieszać.  2. Bochenek chleba ponacinać ukośnie w odległości trzech i pół centymetra - najpierw wzdłuż, następnie wszerz, tworząc grubą kratę. Nacięcia powinny być głębokie (trzeba zostawić nienacięte dwa i pół centymetry od dołu, żeby bochenek się nie rozpadł).  3. W nacięcia nakładać po łyżeczce masła ziołowego (łyżkę zostawić), wkładać mozzarellę, goudę, szynkę i 3/4 dymki...

  • Składniki: 1 średni bochenek dowolnego chleba (60-80 dag), 10 dag twardego żółtego sera, 10 dag sera wędzonego (np. rolada ustrzycka), 2 ząbki czosnku, 4 dag masła, 3 łyżki oliwy, 1 dymka, sól, szczypiorek do dekoracji...

  • Składniki ✓ łyżka oliwy✓ 4 średnie czerwone cebule (ok. 600 g) ✓ 4 ząbki czosnku ✓opakowanie liści szpinaku (ok. 750 g) ✓ 500 g kremowego serka do smarowania ✓ 2 szklanki kwaśnej śmietany (ok. 480 g) ✓ 2 łyżeczki czosnku w proszku ✓ okrągły bochenek chleba o śr. 25 cm ✓ sól ✓ pieprz...

  • ...1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plasterki. Pieczoną paprykę także kroimy – w paski. Serek śmietankowy mieszamy z ajwarem (pastą z ostrej papryki) na gładką masę. Ogórek (obrany ze skórki lub nie) kroimy w plastry. 2. Odkrawamy górę chleba na 3/4 wysokości bochenka. Wydrążamy, zostawiając na dole i po bokach równą, mniej więcej centymetrową warstwę miąższu...

  • Sposób na słodki chleb

    ...wysuszony Obeschnięty chleb zawijam w wilgotną ściereczkę i wkładam na dobę do lodówki. Po zdjęciu ściereczki, podgrzewam bochenek kilka minut w rozgrzanym piekarniku. Po tych zabiegach pieczywo staje się wilgotniejsze. Zamrażanie Nadmiar chleba zamrażam, ale najpierw kroję go na kromki. Dzięki temu nie muszę później rozmrażać całego bochenka, tylko potrzebną w danej chwili porcję.

  • .... będzie gotowy do wypieku chleba. 2. Przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 12-16 godzin (w temperaturze pokojowej).  3. Do przygotowanego wcześniej zaczynu dodaj(...) wyrosło. Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj podłużny bochenek. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce...

  • Wystarczy dobra mąka i trochę cierpliwości, by upiec chrupiący, domowy bochenek.

  • Składniki na średni bochenek: Na zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej (typ 2000), 2 szklanki przegotowanej wody. Na chleb: 3 łyżki zakwasu, 50 dag mąki pszennej typ 650, ½ szklanki otrąb (pszennych lub owsianych), 1 szklanka pestek słonecznika, 1 łyżka cukru, 1 i ½ łyżeczki soli, 3 szklanki przegotowanej wody. Ponadto: olej, 2-3 łyżki otrąb pszennych lub owsianych.

  • Chleb na drożdżach

    Składniki na średni bochenek: 50 dag mąki krupczatki lub mąki pszennej (typ 650), ½ l przegotowanej letniej wody, 2 i ½ dag świeżych drożdży, ½ szklanki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych), 3 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki pestek słonecznika, 1 łyżka pestek dyni, 1 i ½ łyżki sezamu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli, olej, 2-3 łyżki otrąb (pszennych, żytnich lub owsianych).

  • Domowy chleb z mieszanką nasion

    Przygotowanie: Wsyp do miski mąkę z nasionami słonecznika i maku. Dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszaj. Dodaj maślankę. Wymieszaj starannie i ugnieć ciasto. Posyp blat mąką. Ugniataj ciasto przez 5 minut i uformuj okrągły kształt bochenka. Posmaruj blachę oliwą z oliwek. Ułóż wyrobiony bochenek chleba na blasze. Delikatnie ponacinaj wierzch. Posyp z wierzchu odrobiną mąki. Piecz...

Przepisy na temat: bochenek chleba
  • Trzy mąki, jeden chleb

    Nie ma nic przyjemniejszego niż upiec swój własny, domowy chleb. W czasie pieczenia zapach chleba unosi się w całym domu, a nam ślinka cieknie na samą myśl o zjedzeniu ciepłej kromki z masłem.

  • Chleb zmieniający życie

    ..." - wyjaśnia autorka. Do przygotowania chleba potrzebny będzie:  "Chleb nie zawiera mąki, więc w charakterze czynnika wiążącego użyłam babki płesznik. Jej nasiona zawierają jeden z najbardziej chłonnych(...) bochenek z formy, odwróć go i piecz bezpośrednio na kratce kolejnych 30-40 minut. (Chleb będzie gotowy, jeśli wyda pusty dźwięk , gdy w niego zapukasz. ) Odstaw do wystygnięcia - przed krojeniem powinien...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

  • Jak przechowywać chleb?

    Odpowiednio je przechowywać! Czerstwienie chleba to proces, który można opóźnić, by dłużej zachować świeżość i chrupkość, którą tak bardzo lubimy. Większość piekarzy zrzeszonych w Fundacji "Chleb to zdrowie" zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać...

  • Prosty razowy chleb

    Przesiej dwa typy mąki, dodaj sól i cukier. Wsyp słonecznik i suszone drożdże. Całość mieszaj, stopniowo dodając wodę. Ciasto przełóż do natłuszczonej formy. Wierzch posyp mąką. Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C ok. godziny. Wyłóż bochenek na kratkę i odstaw do ostudzenia.

  • Chrupiący chleb z domowej piekarni

    ...i ułóż na nim ciasto. Uformuj okrągły bochenek. Przełóż go wraz z papierem do żaroodpornej okrągłej formy (najlepiej szklanej albo ceramicznej). Naczynie przykryj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 225 st. 4. Chleb wstaw do piekarnika, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 220 st. Naczynie odkryj, piecz chleb kolejne 30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia bochenek posmaruj wodą...

  • Guru gastronomii poleca chleb do posiłków

    Gwiazda kuchni skandynawskiej, Claus Meyer, jest wielkim orędownikiem jedzenia chleba do posiłków - Dobre pieczywo podwyższa jakość posiłku, pomaga w trawieniu i wzmacnia zdrowie - uważa współzałożyciel słynnej kopenhaskiej restauracji Noma.

  • ​Pyszny wiosenny chleb z płatkami owsianymi

    .... Uformować bochenek i umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypać 10 g płatków owsianych. Odstawić jeszcze na 15 minut. Piec w temp. 200 st. C przez 55-60 minut. Doskonale smakuje z ziołowym twarożkiem i nowalijkami. Zobacz też: Chleb piwny, Chleb cukiniowo-grzybowy , Chleb babuni, Chleb dyniowy , Chleb kukurydziany Interesuje cię domowy wypiek chleba? Podyskutuj na...

  • Domowy chleb

    Samodzielne pieczenie chleba w domu staje się coraz bardziej popularne. Spróbuj i przekonaj się, że to wcale nie takie trudne!

  • Chleb ziemniaczany i smalec jabłkowo-cebulowy

    ...z ziemniakami do ciasta. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Jeszcze raz wyrobić. Na posypanej mąką powierzchni uformować bochenek ułożyć na wyłożonej(...). Dodać jabłko i smażyć razem, zmniejszyć ogień i dodać pozostały smalec, roztopić go. Dodać listki tymianku. Smalec zlać do naczynia i odstawić do zastygnięcia. Podawać do chleba ziemniaczanego...

Dyskusje na temat: bochenek chleba
  • Mrożony Chleb

    Witam... Moja ciotka ma zamiar wyjechać do Niemiec a tam bochenek chleba kosztuje 3euro i wcale nie jest smaczny... Czy moja ciotka może kupić w Polsce chleb i w Niemczech go po prostu zamrozić? Czy po rozmrożeniu nie będzie"ciapy"? Proszę o odpowiedź!

  • Re: Pizza drobiowa na chlebie

    co to jest płaski bochenek chleba????? Dobry polski chleb nie ma prawa być płaski !!!!

  • Re: Chleb orkiszowy - zdrowszy?

    Każdy chleb jest lepszy od białej buły. Chorobliwy lęk przed jedzeniem chleba zawsze mnie bawił "bo tuczy" ano jak zjesz na raz cały bochenek to pewnie tak. Ale 2 pełnoziarniste kromki na śniadanie są doprawdy dobrym startem dnia, więc nie szalejmy :) wcinaj orkiszowy, eksperymentuj z innymi smakami, może zacznij wypiekać chlebek sama? nic nie pachnie i nie smakuje tak dobrze :D

  • Re: Lunch box do pracy - nie tylko na diecie

    Duży bochenek chleba z sałatą może być?

  • Re: Cukier - biała śmieć! Słodzić, czy nie?

    Zależy!!! Jak ktoś je pół kilo ziemniaków i bochenek chleba dziennie to kilkanaście g. cukru nie zrobia różnicy. Jeśli je mało węglowodanów tez nie. Ważne jest co się je a nie te 4 łyżeczki cukru. I owszem, cukier to biała śmierć nalezy tylko wiedzieć, że każdy węglowodan przerabiany jest w organizmie na cukier. Jecie więcej cukru z waszych bułeczek i nalesników niż z cukru stołowego.

  • Re: Gulasz lombardzki w chlebie

    440 dag, to 4 kilogramy 40 i dekagramów, czyli bierzemy, nie po aptekarsku, ponad 4 kilogramy schabu i podobne ilości kiełbasek i żeberek, razem około 12-13 kg mięsa. jaki bochenek chleba trzeba będzie do tego wypatroszyć?

  • Re: jak zrobic kanapki z serem?

    Oto przepis na inna kanapkę niż z serem jest o wiele smaczniejsza !!! XD Połóż bochenek chleba na desce. - Nie na klozetowej! Na desce do krojenia! - Weź nóż. Nie w zęby! Weź go do ręki! - Ojej, nóż bierze się za trzonek, a nie za ostrze! Teraz musisz zatamować krew i zrobić sobie opatrunek. - Już? To lecimy dalej. Ukrój nożem kromkę chleba. - Za dużo. Przekroiłaś chleb na pół, a kromka powinna

  • Re: Ola Domańska: Uwaga! Talent

    Ola jest córką piekarza z buzią jak bochenek chleba

  • Re: Ziarno prawdy

    Bochenek chleba to teraz TRUCIZNA , zatruwają rolnicy zboża , zatruwają młynarze mąkę , zatruwają piekarze ciasto i mamy TRUCIZNĘ !!!!!!!

  • Re: Wszystko przed nami

    Ona miała chociaż parówkę, mnie często nie wystarczało na bochenek chleba :(