• Informacje na temat:

    boczek cebula smietana

Artykuły na temat: boczek cebula smietana
  • Zupa kapuściana ze śmietaną

    ...) i gotuj przez kolejne 25 minut. 3. Boczek pokrój na paseczki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy już się smakowicie zrumieni, wrzuć go do bulionu. Gotuj kilka minut, ew. dopraw solą lub pieprzem...

  • ...w naszej kuchni od lat: liść laurowy, pieprz, natka i majeranek. Z gotowanymi w bulionie ziemniakami komponują się też cebula, boczek, parówki, kiełbasa, kwaśna śmietana i zaostrzająca smak musztarda(...)1. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Obrane ziemniaki pokrój w kostkę. Boczek pokrój w paski. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek. Smaż, aż tłuszcz zacznie się...

  • Składniki na 4-6 porcji: 6-7 grubszych plasterków surowego boczku, 40 dag makaronu typu kolanka, rurki lub świderki, 20 dag mrożonego groszku, 1 czerwona cebula, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka kwaśnej śmietany, sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz, olej do smażenia, natka do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: 1,5 litra rosołu z mięsa mieszanego, 20 dag żołądków drobiowych, 20 dag wędzonego boczku w kawałku, 20 dag brukselek, 2 ziemniaki, 2 marchewki, 1 cebula, 1/2 łyżeczki kminku (całe ziarenka), 3 listki laurowe, 4 ziarenka czarnego pieprzu, sól, ewentualnie 3 łyżki śmietany do zabielenia zupy.

  • Składniki na 4 porcje: ■ 400 ml rosołu ■ szklanka wody ■ 2 ziemniaki ■ 2 marchewki ■ czerwona papryka ■ szklanka purée z pieczonej lub gotowanej dyni ■ cebula ■ sól ■ bazylia ■ oregano ■ pieprz czarny i ziołowy ■ śmietana ■ kilka plasterków surowego wędzonego boczku.

  • .... 2. W tym czasie białe cebule obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle. Boczek pokrój w kosteczkę. Dodaj do cebuli i chwilę podsmaż, przypraw. Zdejmij z ognia i pozostaw do przestudzenia...

  • Zapiekanka makaronowa z boczkiem

    Składniki: opakowanie 300 g makaronu kolanka lub innego ● cebula ● brokułowe drzewko ● 2 jajka ● 250 g parzonego boczku ● 180 g małych pomidorów ● 200 g słodkiej śmietany 30 proc. ● kulka sera mozzarella ● 40 g startego żółtego sera ● sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 1 główka młodej kapusty, 1 op. gotowego ciasta na pizzę, 40 dag chudego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 150 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soku z cytryny, 2/3 szkl. kwaśnej śmietany 22 proc., 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku, 200 ml jogurtu, olej, sól, mielony pieprz...

  • Na rozgrzany olej wrzuć pokrojony w kostkę boczek i posiekane cebule. Całość podsmaż. Gdy boczek się zrumieni, przełóż wszystko do miseczki i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Ziemniaki i marchewkę zetrzyj na tarce. Do tej samej miski dodaj wystudzony boczek z cebulką, jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj. Na rozgrzany olej wykładaj niewielkie porcje masy, formując placuszki. Smaż na złoto...

  • ...1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w mundurkach. Odcedź i schłodź. Obierz ze skórki i zmiel na purée. Dodaj mąki oraz połowę mleka. Powinno być ciepłe. Wszystkie składniki wymieszaj i odstaw. 2. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę. Boczek też pokrój w kostkę. Na oliwie obsmaż boczek. Odłóż 3 łyżki skwarek. Wrzuć cebulę i zeszklij. Cebulę i boczek ostudź...

Przepisy na temat: boczek cebula smietana
  • Pieczony boczek po irlandzku

    Boczek zawijany z nutką cydru.

  • Kapuśniak z boczkiem

    Składniki: 1 nieduża biała kapusta, 1 pęczek włoszczyzny, 1 pęczek koperku, 30 dag chudego wędzonego boczku, 1 duża cebula, 3 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 szklanki śmietany 18 %, 1 płaska łyżka mąki, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, 2 litry wywaru mięsnego lub bulionu instant.

  • Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie z rosołkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Boczek pokrojony w kostkę smażymy i dodajemy do ziemniaków. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę (najlepiej, gdy jest pokrojona w półksiężyce). Dodajemy do zupy. Na tej samej patelni robimy zasmażkę z 3 łyżek mąki i również dodajemy do zupy. Na koniec dajemy 3 łyżki śmietany, sól i pieprz. Zupa...

  • Grochówka z kiełbasą

    Groch umyj i namocz (najlepiej pozostaw na noc).

  • Gęste gulasze z grzybami

    ...mocno podgrzane i udekorowane opłukaną gałązką majeranku. Z boczkiem i kurczakiem Sposób przygotowania 1. Grzyby oczyść, większe pokrój. Kurczaka i boczek potnij w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, grzyby i kurczaka, zrumień. Wlej bulion, dodaj ziele i laur, duś, aż grzyby zmiękną.  2. Marchewki i seler obierz, pokrój. Dodaj do grzybów...

  • Zupa z grzankami

    Brukselki - niepozorne małe „kapustki” można jeść nie tylko jako jarzynkę! Świetnie nadają się na zupę, sałatkę, a nawet do babeczek!

  • Zapiekanka ziemniaczana

    Sposób przygotowania 1. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojoną kiełbasę i boczek. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Smaż na dużym ogniu kilka minut.  2. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w plastry. Jajko wymieszaj widelcem, dodaj śmietanę i starty na tarce żółty ser. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż warstwę ziemniaków, przypraw. Połową...

  • Pierogi z serkiem wiejskim

    Przygotujesz je bardzo szybko!

  • Szybkie pierogi ruskie z kiszki ziemniaczanej

    ..., następnie szklanką bądź kubkiem wykroić krążki. Na każdy krążek nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi gotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek - od wypłynięcia ok. 3 minuty. 3. Boczek...

  • Przyrządzanie: Boczek pokrajać w kostkę, stopić. Cebule pokrajać w drobną kostkę i przesmażyć razem z boczkiem. Dodać obrane, umyte i posiekane pieczarki oraz kiełbasę pokrajaną w grubsze plasterki. Dusić razem 10 minut, podlewając rosołem. Doprawić solą i papryką. Wymieszać ze śmietaną i przed podaniem posypać natką pietruszki.

Dyskusje na temat: boczek cebula smietana
  • Re: Gotowanie jest seksowne

    Tlusta kuchnia to smietana?Co za brednie?To zeberka gotowane z cebula w szybkowarze,to karkowka z tluszczem,to solidny boczek od rolnika.Media ostatnio preferuja kuchnie i kulture zydowska,blee.