• Informacje na temat:

    boczek pieczony na soli

Artykuły na temat: boczek pieczony na soli
  • Składniki: 1 kg surowego boczku, łyżeczka pieprzu cayenne, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, 2 liście laurowe, po 3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, pół szklanki wytrawnego wina, sól. Marynata: 1 litr wody, 4 łyżeczki soli do peklowania, papryczka chili, 3 ząbki czosnku.

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    Przygotowanie 1. Umyć boczek, osuszyć i ponacinać skórę w kosteczkę. 2. Obrać czosnek i rozetrzeć z niewielką ilością soli na pastę. 3. Gałązki rozmarynu (zostawić 2-3 na później) zalać olejem i podgrzewać przez 3-4 min, aby wydobyć aromat przyprawy. Odstawić i wyjąć z oleju gałązki. Olej wymieszać z roztartym czosnkiem, papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. 4. Natrzeć boczek olejem...

  • Składniki: półtora kg boczku, marynowana papryka. Marynata: 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowanej. Przyprawy: po łyżeczce majeranku, vegety i przyprawy do mięsa, po pół łyżeczki soli i pieprzu.

  • Czas: ok. 90 minut. Poziom: Łatwy. Porcje: 22. 370 kcal/porcja. Przygotowanie: 1. Wymieszaj składniki marynaty: musztardę, zmiażdżony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, sól, pieprz. 2. Boczek posmaruj dokładnie marynatą z każdej strony. Zroluj mięso i zwiąż je grubą nicią. Wstaw do lodówki na całą noc. 3. Brytfankę skrop olejem i włóż boczek. 4. Wstaw...

  • ...„Końcówkę” wędliny możesz pokroić i dodać do duszonej kapusty 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Boczek oczyść, natnij skórkę w kratkę. Natrzyj solą, pieprzem. W przecięcia włóż goździki i listki laurowe. Boczek włóż do brytfanny, dodaj pokrojony w plastry czosnek i podlej wodą. Piecz odkryty 20 min. Następnie przykryj i piecz ok. 30 min, podlewając wodą. Na koniec odkryj na 15 min, by się...

  • Przygotowanie: Boczek dokładnie oczyść, umyj i osusz. Przekrój cytrynę i z obu połówek wyciśnij sok. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Następnie dodaj oliwę, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz i paprykę. Sporządzoną marynatą natrzyj dokładnie boczek. Odstaw do lodówki na minimum godzinę, ale najlepiej...

  • Około kilograma mielonego mięsa wieprzowego, 330 ml słoik papryki konserwowej, mała cukinia, jajko, cebula, kilkanaście cienkich i długich plasterków parzonego boczku, 3 ząbki czosnku, majeranek (najlepiej świeży, ew. suszony), sól, pieprz.

  • ...solą oraz pieprzem.  2. Boczek umyj i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem. Ostrym nożem natnij środek boczku na całej długości – tak, aby powstała szeroka kieszeń. Napełnij ją przygotowanym farszem...

  • ...1. Boczek umyj i osusz ręcznikiem. Natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jabłko(...) przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek i bułkę tartą. Wymieszaj. Boczek rozbij tłuczkiem, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą. Zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianym...

  • Ziemniaki z boczkiem

    Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop olejem, dopraw solą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30 minut w temp. 180°C.  Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. W żaroodpornym naczyniu rozpuść masło. Ułóż podpieczone ziemniaki i posyp boczkiem.  Danie wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj na ciepło z posiekanym koperkiem. Zobacz także:

Przepisy na temat: boczek pieczony na soli
  • Ziemniaki pieczone z boczkiem

    Pyszne danie po góralsku, które z powodzeniem zastąpi zwykłe ziemniaki

  • Mielone z boczkiem

    Takich jeszcze nie jadłaś!

  • Cannelloni z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Makaron cannelloni gotuj kilka minut. Odsącz. Szpinak przełóż do garnka, podlej wodą, przypraw solą, pieprzem, gałką, czosnkiem, duś. Podsmaż boczek z posiekaną cebulą i czosnkiem.  2. Zalej pomidorami, przypraw. Dodaj cukier i masło. Do makaronu włóż szpinak i układaj w brytfance, zalej sosem pomidorowym, posyp startym serem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

  • Zapiekanka z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę.  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.  3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie...

  • Boczek z grzybami

    Sposób przygotowania 1. Czosnek obierz, posiekaj.Boczek posmaruj połową czosnku i musztardą. Posyp solą, pieprzem i majerankiem.Odstaw na ok. 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Cebulę obierz i posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój.Cebulę i grzyby podsmaż na łyżce oleju. Przypraw solą,pieprzem. Wystudź i rozłóż na boczku. Zwiń roladę, obwiąż ją grubą nitką. Ułóż w brytfance, posmaruj resztą oleju...

  • Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze

    Składniki - boczek: 2 kg surowego, nieparzonego boczku ze skórą 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 duża marchew 1 duża biała cebula 5 ząbków czosnku 1,5 cm korzeń imbiru pokrojonego w plastry 1/2 butelki cydru np. Green Mill Przygotowanie - boczek: 1. Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak, aby nie uszkodzić mięsa...

  • Faszerowany boczek

    ...bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem. 3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryj na 5 minut. Zdejmij sznurek. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry.

  • Harmonijki z boczkiem

    ...talerz, by trochę przestygły. Olej wymieszaj z ziołami i przyprawami. Odstaw na czas gotowania się ziemniaków. Do oleju możesz dodać łyżeczkę musztardy.2. Boczek pokrój na kwadratowe kawałki. Podsmaż je...

  • Kurczak pieczony z warzywami i szałwią

    ..., wytrzyj do sucha. Wymieszaj 2 łyżki oliwy ze sporą szczyptą: soli, pieprzu i papryki. Natrzyj tym tuszkę w środku i na zewnątrz. Marchewki i ziemniaki obierz, warzywa umyj, pokrój na duże kawałki. Szałwię opłucz, oderwij listki, odłóż trochę do dekoracji. 2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na pozostałej oliwie. Do boczku dodaj cebulę, smaż razem jeszcze...

  • Ciasto z boczkiem i pesto

    Sposób przygotowania 1. Drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj oliwę, miód i sól, wymieszaj. Rozczyn wlej do mąki. Uformuj ciasto i posmaruj oliwą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Wyłóż je na blachę.  2. Piecz ciasto 15 minut w temp. 240 st. C. Boczek pokrój bardzo drobno, podsmaż. Gorące ciasto posyp startą na tarce mozzarellą i boczkiem. Posmaruj pesto i piecz jeszcze kilka minut, by ser się...

Dyskusje na temat: boczek pieczony na soli
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    początku trudno samemu odważyć się na eksperymenty. ŚNIADANIE JAJKA NA WODZIE jajka, sól, woda Jajka wbić do oddzielnych filiżanek, posolić i zalać dwoma łyżkami wody tak, aby żółtko znajdowało się(...) przez 10 minut. SMAŻONY BOCZEK Wybierz ładny kawałek chudego boczku, lub odkrój nadmiar tłuszczu z plastrów. Rozłóż plastry boczku na metalowym ruszcie. Nastaw termostat na 200˚C, czas smażenia wynosi