• Informacje na temat:

    boczek surowy ze skórą

Artykuły na temat: boczek surowy ze skórą
  • Składniki na 6-8 porcji: ok. 1 i ½ kg surowego boczku (gruby kawałek ze skórą), ¾ szklanki mleka, 2 precle piwne (ok. 20 dag), 1 jajko, ½ pęczka natki pietruszki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.

  • ...1. Boczek umyj i osusz ręcznikiem. Natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Cebulę obierz, drobniutko posiekaj. Jabłko(...) przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majeranek i bułkę tartą. Wymieszaj. Boczek rozbij tłuczkiem, posmaruj z jednej strony przygotowaną masą. Zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż bawełnianym...

  • Boczek marynowany

    .... Boczek kroimy na plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy dokładnie z każdej strony przygotowaną wcześniej marynatą i oprószamy solą oraz pieprzem. Przykryte naczynie odstawiamy do...

  • Składniki: 1,2 kg surowego boczku ze skórą, 5 sporych ząbków czosnku, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 5 łyżek miodu, sól, pieprz. Dodatkowo: 1 cała główka czosnku, 80 dag ziemniaków, 60 dag brukselki, 3–4 łyżki oleju.

  • Boczek w azjatyckiej marynacie

    Składniki na 6 porcji: 1,2 kg surowego boczku ze skórą, 2–3-cm kawałek świeżego imbiru, 5 ząbków czosnku, 4 łyżki oleju sezamowego, 1/3 szklanki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 5 łyżek miodu, sól, pieprz. Dodatkowo: 1 cała główka czosnku, 80 dag ziemniaków, 60 dag brukselki, 3–4 łyżki oleju.

  • ...1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć grzyby, cebulki i czosnek. Smaż 2-3 minuty. Zdejmij z ognia. Dodaj wino, pokrojoną bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem. 3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu...

  • ...1. Na rozgrzanej suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. 2. Ziemniaki, marchew, czosnek i pigwę obierz ze skóry. Potnij składniki na mniejsze kawałki razem z podudziami kurczaka (ze skórką). 3. Ułóż je w dużym naczyniu żaroodpornym. Oprósz delikatnie solą, pieprzem i rozmarynem. Umieść również liście laurowe i podsmażony boczek. Polej całość wysmażonym tłuszczem...

  • Boczek z pieczarkami

    ...zimno z marynowanymi grzybkami. Nasza rada Rolowany boczek jest doskonałą przekąską na domowe uroczystości. Wyśmienicie smakuje z chrzanem. Przygotowanie: ok. 75 minut...

  • Rolada z boczku  z czosnkiem i polędwiczką

    ...1 i 1/2 kg surowego boczku ze skórą (dosyć cienki płat), 2 małe polędwiczki wieprzowe, 1 duża główka czosnku, 1 cebula, 4 łyżki oleju, suszony majeranek, suszony rozmaryn, sól, mielony czarny pieprz.

  • ...1. Boczek myję, wycieram, rozcinam na duży płat. Mięso z obu stron nacieram granulowanym czosnkiem i smaruję musztardą. Potem posypuję przyprawą do wieprzowiny, solą(...) bawełnianą nitką. Posypuję solą i obkładam cebulą pokrojoną w plastry. Wstawiam na ok. 12 godzin do lodówki. 3. Zamarynowany boczek wkładam do foliowego rękawa. Układam w formie. Piekę ok. 45

Przepisy na temat: boczek surowy ze skórą
  • Faszerowany boczek

    ...bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem. 3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryj na 5 minut. Zdejmij sznurek. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry.

  • Kanapka z boczkiem pieczonym w cydrze

    Składniki - boczek: 2 kg surowego, nieparzonego boczku ze skórą 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soli 1 duża marchew 1 duża biała cebula 5 ząbków czosnku 1,5 cm korzeń imbiru pokrojonego w plastry 1/2 butelki cydru np. Green Mill Przygotowanie - boczek: 1. Skórę boczku nacinamy w paski lub kratkę na głębokość ok. 1 cm, tak, aby nie uszkodzić mięsa...

  • Grillujemy!

    ...w grube plastry i gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Antrykot umyj, odkrój tłuszcz i ścięgna, pokrój w dużą kostkę, tak samo boczek. W moździerzu wymieszaj składniki marynaty i w misce połącz je z mięsem. Odstaw na godzinę. Cebulę i batata bez skóry pokrój w kostkę. Nadziewaj na szaszłyki wołowinę, boczek, cebulę i batata. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw szaszłyki na otwarty ruszt lub opiekaj...

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Sposób przygotowania: Boczek pokroić w niewielką kostkę Obrać i drobno pokroić szalotki. Obrać i posiekać czosnek. Oberwać listki pietruszki i drobno pokroić. Przygotowanie sosu meurette (wym. Moet) Na wolnym ogniu rozpuścić w rondelku 30 g masła. Dodać pokrojone szalotki i boczek. Smażyć ok. 10 minut, ale nie zrumienić Dolać bulion i 500 ml czerwonego wina. Na wolnym...

  • Rolada z boczku

    Składniki: - 1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - jajko, - olej do smażenia, - cebula, - 20 dag pieczarek, - sól, pieprz, - majeranek, słodka papryka Przygotowanie: Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka., oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...