• Informacje na temat:

    boczek w jakiej temperaturze

Artykuły na temat: boczek w jakiej temperaturze
  • Zdrowie i mądre grillowanie

    ...​Co wrzucić na ruszt, w jakiej temperaturze piec, czym rozpalić grilla? Radzimy, jak grillować, żeby potrawy smakowały i nie szkodziły.

  • Gofry gryź!

    ...głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć masę selerowo-cebulową i smaż ok. 6-8 minut, mieszając. Dodaj zmieloną papryczkę i smaż kolejne 6-8 minut. Dorzuć pokrojony w drobną kostkę boczek, przyprawy(...), 30 g roztopionego masła, 1 łyżka drobno posiekanego tymianku, sól morska, świeżo zmielony pieprz Na pasztet: 100 g masła o temperaturze pokojowej pokrojonego na kawałki, 400 g kaczych lub kurzych...

  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    ...bazylię), 10 dag startej mozzarelli, sól, pieprz. Ziemniaki obrać, ugotować i utłuc. Zagnieść z mąką, przyprawami i taką ilością wody, jakiej trzeba do uzyskania miękkiego ciasta. Uformować wałeczki(...). Wymieszać z mąką, mąką ziemniaczaną oraz połową mleka (dobrze jest przedtem lekko je podgrzać). Doprawić solą i pieprzem, odstawić. Boczek pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Odłożyć 3 łyżki skwarek, do...

  • Jak smażyć, by jedzenie było zdrowsze?

    ...smażenia, które nie zawierają związków typu PFOA, metali ciężkich, niklu, bo mogą one uwalniać  się w wysokiej temperaturze  i przechodzić do potraw. A ponadto ogranicz (lub zrezygnuj zupełnie) ze spożywania niektórych smażonych mięs. Według naukowców codziennie spożywanie czerwonego mięsa znacznie podnosi ryzyko zachorowania na raka. Prym w szkodliwości wiedzie smażony bekon i boczek. Związki...

  • Grillowanie bez skutków ubocznych

    ...dodatkami. Na ruszt trafiają zwykle karkówka, boczek, żeberka, kiełbasa wieprzowa, kaszanka. Mają sporo kalorii, zawierają niezdrowe tłuszcze nasycone. Grillowane mięso uważa się za chudsze niż smażone, bo do jego przyrządzenia nie używamy tłuszczu, a ten, który jest w mięsie, wytapia się w wysokiej temperaturze. Różnica kaloryczna jest jednak niewielka.  Na grillu najlepiej przyrządzać chude czerwone...

  • Świąteczne ciasto z nadzieniem

    .... 10. Zawiń farsz w boczek i delikatnie uklep. 11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut. 12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz. Można podawać gorące lub w temperaturze...

  • Warstwa po warstwie

    ...(końcówki do wyrabiania ciasta). Można dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Boczek pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć boczek, dodać cebulę i smażyć jeszcze 5-8 minut na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę roztrzepać z resztą jajek, doprawić...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    ...sposób i na jakiej podstawie odróżniać dobre jedzenie od złego, a więc w pewnym sensie, jak odróżniać dobro od zła. Na razie w naszym kraju tę naukę można wynieść tylko z domu rodzinnego. Wyobrażam(...) pokrojony na małe kawałki boczek. 3. Dodajemy je do zupy i przybieramy listkami mięty. Kura z rosołu z zielonymi warzywami i sosem tajskim Na przekór nazwie kura nie jest głównym składnikiem...

  • ...upieczono powoli w niskiej temperaturze, co nadało mięsu wspaniałą aksamitną konsystencję. W menu, które dla Państwa przygotowałem, kaczka wystąpi w roli pierwszoplanowej, podobnie jak borowiki. Jednak...