• Informacje na temat:

    boczek wędzony zaprawa

Artykuły na temat: boczek wędzony zaprawa
  • ...1 Fasolę (np. jaś) przepłucz na sicie, zalej wodą i odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia zlej wodę. 2 Do garnka włóż boczek (lub inną wędzoną wędlinę). Zalej go litrem wody. Dodaj obraną, opłukaną i drobno pokrojoną marchewkę oraz poszatkowaną cebulę. Gotuj wywar z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego oraz kilku ziaren czarnego pieprzu przez...

  • ...1. Pokrój boczek w dużą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Dodaj marchew pokrojoną w plasterki, ziele angielskie, listek laurowy, czosnek. Lekko posól wodę i gotuj ok. pół godziny. Ugotuj jajka na twardo, obierz, przekrój na połówki. 2. Przełóż chrzan do garnuszka, wlej trochę gorącego wywaru i wymieszaj. Przelej do garnka, zagotuj całość. Na koniec zapraw zupę śmietaną (może być...

  • Kurczaka natrzyj solą i przyprawami. Cielęcinę zmiel z namoczoną bułką. Podsmaż na maśle pokrojone pieczarki, cebulę, boczek, dodaj do cielęciny. Wlej koniak, przypraw farsz. Nadziej kurczaka, zaszyj otwory. Obłóż masłem, piecz ok. 1,5 godz. Sos z pieczenia zapraw śmietaną. Porcje: 4. Przygot.: 40 min. Cena: 1,80 zł. Kalorie: 320 kcal. Przepis przysłała Bogumiła Rybkowska...

  • ...cebulę na złoty kolor. Dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż kilka minut. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki przekrój na pół. Delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wyjmij miąższ. Gdy jest on miękki, możesz go tylko ucisnąć, tworząc wgłębienie. Nałóż grzyby. Podawaj z gałązkami opłukanych ziół, wędzonym boczkiem i śmietaną...

  • Smakołyki z lasu

    ...przesmaż boczek pokrojony w paseczki, dodaj do niego zioła i krótko przesmaż razem. Następnie przerzuć boczek z ziołami na oddzielny talerz, a na tej samej patelni po smażeniu boczku, z dodatkiem(...) i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół...

  • Smaki z kociołka

    ...oliwę, obsmaż pokrojony w kostkę boczek, włóż mięso i usmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojony w plasterki czosnek, pieczarki, paprykę i posiekaną cebulę. Całość smaż 10 minut, zalej bulionem...

  • Eryk Lubos: Czuły drwal

    ..., jałowca i wędzonych kiełbas. Robił najlepsze kiełbasy, jakie w życiu jadłem. Życie na wsi to też fizyczna, ciężka praca. Nigdy się nie buntowałeś? - Miałem kilka lat, kiedy się nauczyłem, że...

  • Pyszne zupy na rozgrzewkę

    ...małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzuć podgotowane ziemniaki. Wymieszaj i gotuj już tylko 10 minut. Boczek pokrój w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej olej, wrzuć boczek, wysmaż go na chrupko...

  • Smaczna i zdrowa fasola

    Jedz fasolę! Zapomnisz o migrenie, łamaniu w kościach i bezsenności.