• Informacje na temat:

    boloński

Artykuły na temat: boloński
  • Spaghetti po bolońsku

    ...do smaku. Sos gotuj jeszcze 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj groszek i kukurydzę. 2. Makaron odcedź, osącz na sitku. Sos boloński ponownie przypraw do smaku. Wymieszaj go z makaronem.

  • Tort makaronowy na sposób boloński

    Danie idealne na rodzinny obiad albo ciepłą kolację.

  • Przepis na 4 porcje. Na łyżce oliwy zeszklij 1 posiekaną cebulę. Dodaj 40 dag mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowo-wołowego). Mieszając,...

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg mieszanego mielonego mięsa, 15 dag boczku, 2 marchewki, 2 łodygi selera naciowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1/3 szkl. czerwonego wina, 1 litr bulionu drobiowego, 50 dag brokułów, 2 bułki ciabatty, 1 op. rukoli, 4 łyżki oliwy, suszony majeranek, suszone oregano, suszona bazylia, sól, pieprz, pokrojone dymki i świeża bazylia do dekoracji.

  • Składniki na 8 porcji: 1 op. ciasta francuskiego, 60 dag mielonego mięsa, 2 duże cebule, 20 dag małych pieczarek, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki czosnku, 1 chili, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 1 puszka pomidorów krojonych, 3 łyżki keczupu, suszone zioła włoskie, 15 dag mozzarelli, masło do formy.

  • Składniki: 30 dag grubego makaronu (np. penne), 30 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili, 1 marchewka, 15 dag porów, 3 pomidory, 2-3 łyżki oliwy, 20 dag sera mozzarella, sól, pieprz, 1 pęczek bazylii, tłuszcz do posmarowania formy.

  • ...zdejmij z ognia, wymieszaj z pokruszonym owczym serem. Formę posmaruj tłuszczem. 3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Wylep nim spód i brzeg formy. Na spodzie rozsmaruj sos boloński...

  • ...}}--> Czas ok. 40 min; porcja – 380 kcal, cena 3,20 zł. Dobra rada: smak sosu bolońskiego wzbogaci dodatek 1-2 łodyg selera naciowego.

  • Składniki na 3-4 porcje kluseczki: 25 dag sera ricotta, 15 dag parmezanu, 25 dag mąki pszennej, 2 jajka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz; na sos i do dekoracji: 1 puszka całych pomidorów bez skórki, 1/2 czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, szczypta cukru, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, listki bazylii winogron do smażenia.

  • Zapiekany makaron po bolońsku

    Szybka i smaczna.

Wideo na temat: boloński
  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego

  • Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsem

    Przepis na idealne spaghetti bolognese sięga czasów średniowiecza. Od tego czasu ten klasyczny przepis z włoskiej kuchni podbił cały świat. W kilkanaście minut można przygotować wyborny ciepły sos mięsny, który przepełniony jest również warzywami, pomidorami, czerwonym winem i podlany oliwą. Jak zrobić makaron z sosem bolońskim? Zobaczcie nasz poradnik - dzięki niemu przygotowanie ulubionego

Przepisy na temat: boloński
Dyskusje na temat: boloński