• Informacje na temat:

    boze narodzenie kuchnia

Artykuły na temat: boze narodzenie kuchnia
  • Zioła na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na wigilijną kolację i święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

  • Dom gotowy na Boże Narodzenie

    ...ręcznikiem papierowym do sucha. Kuchnia Wyjmij wszystko z szafek i szuflad, przetrzyj wilgotną ściereczką. Umyj lodówkę. Nie zapomnij o wstawieniu do niej naturalnego pochłaniacza zapachów. Do miseczki...

  • Szuszuko zamiast sernika, czyli Boże Narodzenie na Cyprze

    ...oczywiście nie ma co liczyć na białe Boże Narodzenie, jednak wyspiarze rekompensują sobie jego brak ilością dekoracji. Ubierają choinki, zazwyczaj sztuczne - te prawdziwe są sporym wydatkiem i kupić je można jedynie w kwiaciarniach - rozwieszają światełka, mikołajowe czapki i łańcuchy. Popularne są też  sporej wielkości szopki ustawiane np. przy wejściu do restauracji. Na wyspie Boże Narodzenie trwa...

  • Przejedzenie? Lekarstwa szukaj w kuchni

    Boże Narodzenie, sylwester, Nowy Rok... Nie sposób odmówić sobie skosztowania wszystkich smakołyków. I nietrudno o przejedzenie. Na szczęście jednak związanym z nim dolegliwościom trawiennym można łatwo zaradzić. Połącz ocet z wodą Bolesne skutki obfitej uczty świątecznej zlikwidujesz napojem z łyżki octu jabłkowego, rozmieszanego ze szklanką ciepłej wody i osłodzonego odrobiną miodu...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    Katarzyna Pruszkowska, Styl.pl: Tłusta, ciężka i niezdrowa. Najpopularniejsze dania: kotlet schabowy, bigos i pierogi. Tak często kojarzy się tradycyjna kuchnia polska. Czy słusznie? Katarzyna Bosacka: - W sumie słusznie, ale nasza kuchnia coraz rzadziej jest taka, bo przez ostatnie lata bardzo się zmieniła. Widać to nie tylko po wyborze produktów spożywczych, liczbie szefów kuchni...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    Boże Narodzenie, najpiękniejsze ze wszystkich świąt chrześcijańskich, zostało oficjalnie uznane przez Rzym dopiero w IV w.n.e., ponieważ tkwiło zbyt wieloma korzeniami w prastarych bardzo pogańskich(...) i przed wiekami przypisywano im magiczne właściwości. Jeszcze dzisiaj daje się opłatek wigilijny zwierzętom, co ma je chronić od chorób. Najmłodszą tradycją związaną z Bożym Narodzeniem jest choinka...

  • Ambitne plany na Boże Narodzenie

    ...ukochane kobiety, żona Monika i córka Madzia. Kuchnia to terytorium teściowej, która potrafi robić w niej prawdziwe cuda. Jednak na Wigilię pan domu stara się zawsze wprowadzić coś nowego. W tym roku...

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o mazurku

    Podobnie jak Boże Narodzenie niezaprzeczalnie kojarzy się z zimowym krajobrazem i pachnącą choinką, tak również Wielkanoc ma swoje charakterystyczne symbole. Jednym z nich bez wątpienia jest mazurek.

  • Święta? W domu

    Popularne włoskie przysłowie: Natale con i tuoi e Pasqua con chi vuoi (Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz) do niedawna nie sprawdzało się w Polsce, bo silna tutejsza tradycja rodzinna powodowała, że każde święta były celebrowane w familijnym gronie.

  • Szczęśliwa rodzina przy świątecznym stole. To możliwe!

    Boże Narodzenie najczęściej spędzamy w gronie rodzinnym. Jednak nie zawsze nasze relacje są idealne. Co zrobić, żeby w święta nie było między nami spięć?

Wideo na temat: boze narodzenie kuchnia
  • Świąteczne desery

    Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie, dlatego Andrzej Polan przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" słodkości, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. W jego słodkim menu znalazły się takie potrawy jak: mus chałwowy z suszonymi śliwkami, jabłka w karmelu zapiekane pod piernikowym koglem-moglem oraz klasyczne ciasto marchewkowe. (DDTVN/x-news)

  • Jak wybrać najlepszą rybę na targu?

    Karpia jada się głównie w Boże Narodzenie. Kiedy ta ryba trafiła na polskie stoły? Skąd się bierze jego mulisty posmak? Jak wybrać idealnego karpia? Wszystko to wyjaśniła w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska, dietetyk. Dlaczego warto go jeść? W kuchni programu kucharz Andrzej Polan przygotował dania z karpiem w roli głównej. W menu znalazły się: pasztet z karpia, karp pieczony z grzybami

Przepisy na temat: boze narodzenie kuchnia
  • Aromatyczne przyprawy na Boże Narodzenie

    W czasie przygotowywania potraw na Wigilijną Kolację i Święta sięgamy do różnych tradycyjnych przypraw, nie zdając sobie sprawy, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a wiele z nich ma wręcz właściwości lecznicze.

  • Wigilia po włosku

    Boże Narodzenie zachwyca swym ciepłem, rodzinną atmosferą i pysznymi potrawami. Na polskim wigilijnym stole nie może zabraknąć takich potraw jak: barszcz z uszkami, pierogi z grzybami czy karp. Jednak jak wiele jest krajów, tak samo dużo zwyczajów i tradycji. Zatem jak przebiegają świętą np. w regionach śródziemnomorskich? Aby zobaczyć, co podczas tego okresu łączy i różni nas z Włochami...

  • Wigilijna kasza jaglana z makiem i bakaliami

    Są proste w przygotowaniu, składają się głównie z polskich składników i świetnie smakują - tak w największym skrócie można opisać propozycje na świąteczne smakołyki. Przepisy laureatów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” to pomysł dla wszystkich, którzy nadal szukają kulinarnych inspiracji na nadchodzące Boże Narodzenie. Składnikami specjałów są m.in. produkty nagrodzone...

  • Uwielbiam gotować i jeść

    ...o pójściu na łatwiznę, kupowaniu gotowego jedzenia. Bardzo wcześnie nauczyłam się gotować i nigdy nie uważałam tej czynności jako "kary" czy straty czasu. Uważam, że kuchnia to serce domu. Uwielbiam gotować i jeść! Po pani figurze tego nie widać... Czyżby tradycyjne śląskie kluski były niemile widziane w pani kuchni? Olga Bończyk: Moja kuchnia pozbawiona jest białego pieczywa, ziemniaków, mąki...

  • Ta pyszna gęś!

    ...przy okazji przyjrzyjmy się pogodzie, bo jak jedno z przysłów powiada: Gdy Marcinowa gęś po wodzie, Boże Narodzenie po lodzie. Przepis na slowfoodową gęś: Gęś o zapachu czosnku i igiełek rozmarynu...

Dyskusje na temat: boze narodzenie kuchnia
  • Re: Katarzyna Bosacka: Pan karp

    %, niedziela-150%, sobota-100% dniówki. A teraz jak ci się żyje w kraju kolonialnym-niemieckim i francuskim. Pracujemy wszyscy za miche grochu. Czytaj więcej na http://www.styl.pl/raporty/raport-stylowe-boze-narodzenie/kuchnia/news-katarzyna-bosacka-pan-karp,nId,2479196#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome