• Informacje na temat:

    brukselka pieczona z serem

Artykuły na temat: brukselka pieczona z serem
  • Przygotowanie: 1. Brukselkę umyj i usuń wierzchnie liście. Odetnij twarde końce, a w głą- bie każdej zrób nacięcie w kształcie litery x. W garnku zagotuj ok. 1 l wody, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć 20 dag brukselki. Po 2 min przełóż je do miski z zimną wodą i osącz. Brukselkę wy mieszaj ze startym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem...

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag ziemniaków, 40 dag wędzonki (boczek, szynka), sól, 50 dag brukselki, 4 dag masła, 3 dag mąki, po 250 ml mleka i bulionu, 15 dag sera z pleśnią, 5 dag orzechów, pieprz.

  • Placki z brukselką  i żółtym serem

    Takich jeszcze nie jedliście.

  • ...1. Wyłóż formę o wymiarach 20 x 30 cm papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. 2. W garnku wymieszaj warzywny bulion z mlekiem, wsyp polentę i gotuj ok. 4 minut, mieszając. Dodaj parmezan, zamieszaj, podgotuj. Odstaw na godzinę. 3. Pokrój polentę na kawałki, spryskaj oliwą i posyp serem do pizzy. Brukselki przekrój na połówki i polej oliwą. Piecz razem z polentą 10-15 minut, aż...

  • Ciasto: szklanka mąki, jajko, łyżka zimnej wody, pół łyżeczki soli, 1/3 kostki margaryny, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Nadzienie: 20 brukselek, duże jajko, łyżka śmietany, 10 dag białego sera, sól, pieprz, czosnek.

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag brukselki, sól, pieprz, 2 jajka, 20 dag mąki, 1 łyżeczka prosz. do piecz., 100 ml mleka, 10 dag sera żółtego, olej do smażenia.

  • ...żółtym serem. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu tartę zostaw na 10 minut...

  • Wielka księga smaków: Brukselka

    ...paseczkami bekonu, orzechami czy płatkami migdałów, a zamiast bułką tartą - posypać ją parmezanem. Brukselka świetnie smakuje z ostrym serem i grzybami. Serwuje się ją w zupach i na pizzy, dodaje do...

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg brukselki, 60 dag ziemniaków, sól, 40 dag piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 1 cebula, po 3 dag masła i mąki, po 250 ml bulionu i mleka, 10 dag sera z pleśnią, pieprz.

  • Składniki: 25 dag ziemniaków, 25 dag brukselki, 25 dag boczku wędzonego, 3 jajka, pół szklanki śmietany, 10 dag startego żółtego sera, 40 dag ciasta francuskiego, jajko, sól, pieprz.

Przepisy na temat: brukselka pieczona z serem
  • Pieczeń w skorupce

    Idealna na rodzinny obiad

  • Przygotowanie Brukselki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny soku z cytryny. Ziemniaki i marchewkę gotujemy w mundurkach, pieczarki i mięso podsmażamy. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami pokrojone warzywa, brukselkę, pieczarki i mięso. Zapiekamy ok 1godz. Na koniec śmietany mieszamy z serem, dodajemy przyprawy do smaku i polewamy zapiekankę. Pieczemy do momentu "rozlania się...

  • Zapiekanka z boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Na parze ugotuj obrane ziemniaki pokrojone w kostkę oraz oczyszczoną z wierzchnich liści brukselkę.  2. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Śmietanę wymieszaj z jajkiem, gałką muszkatołową, kurkumą, solą i pieprzem.  3. Połowę sosu przełóż do naczynia, na wierzchu ułóż ziemniaki, brukselkę i boczek. Zalej pozostałym sosem, wierzch posyp startym żółtym serem. Danie...

  • Potrawka z warzywami

    ...makaron rurkę, aby para miała ujście. W tej wersji piecz warzywa dłużej. Możesz też posypać wierzch potrawy startym żółtym serem.