• Informacje na temat:

    brukselka z pieczarkami

Artykuły na temat: brukselka z pieczarkami
  • Składniki na 4 porcje: 2 cebule, 25 dag pieczarek, 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. karkówki albo chudej łopatki), 1/2 szkl. wytrawnego białego wina, 3 szkl. bulionu drobiowego, 30 dag brukselki, 1 szkl. śmietany kremówki, 20 dag grubego makaronu, 2 łyżki smalcu, sól, pieprz, ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: ■ kilogram wołowiny na gulasz ■ cebula ■ 30 dag pieczarek ■ pół szklanki białego wina ■ 3 szklanki bulionu ■ 30 dag brukselki ■ 3 łyżki śmietany ■ olej ■ sól morska ■ mielony kolorowy pieprz ■ przyprawa do gulaszu ■ tymianek ■ natka pietruszki i ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: ● kilogram wołowiny na gulasz ● duża cebula ● 30 dag pieczarek ● pół szklanki białego wina ● 2-3 szklanki bulionu ● 30 dag brukselki ● 3 łyżki śmietany ● olej ● świeżo mielona sól morska ● świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku ● przyprawa do gulaszu ● tymianek ● natka pietruszki do dekoracji ● ziarenka czerwonego pieprzu do dekoracji.

  • Składniki na 4 porcje 80 dag filetów z piersi kurczaka, 50 dag brukselki, 20 dag pieczarek, 2 szalotki, 50 dag małych ziemniaków, 50 dag małych czerwonych buraków, 3 łyżki oleju, 3 łyżki oliwy, 100 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietany kremówki, 6 gałązek majeranku, sól, pieprz

  • Składniki na 4 porcje: 2 polędwiczki (po 30 dag), olej, 1 op. mrożonej brukselki, sól, 20 dag pieczarek, 1 pomidor, 1 cebula, 1 łyżka masła, po 50 ml białego wina i bulionu, 200 ml kremówki, skrobia kukurydziana, czarny i kolorowy pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: • pół paczki makaronu świderki • pół kg brukselki • 10 dag zielonych szparagów • 20 dag pieczarek • sól • pieprz czerwony w kulkach • 10 dag gorgonzoli • śmietana • 2 jajka

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju kokosowego • mielony imbir • mielona kolendra • sól • pieprz

  • Składniki na 6 porcji: 1 op. ciasta francuskiego, 2 marchewki, 20 dag zielonego groszku, 30 dag kiełbasy albo mortadeli, 30 dag brukselek , 1 żółta cukinia, 30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich , 2 jajka, 150 ml śmietany kremówki, sól, pieprz mielony, tłuszcz do formy, olej.

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag dyni, 1 op. ciasta francuskiego, 2 marchewki, 20 dag zielonego groszku, 30 dag kiełbasy, 30 dag brukselek, 1 żółta cukinia, 30 dag pieczarek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 2 jajka, 150 ml śmietany kremówki, sól, pieprz mielony, tłuszcz do formy, olej.

  • Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg pierś z gęsi, 2 łyżki mąki, 30 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku,20 dag brukselki, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz

Przepisy na temat: brukselka z pieczarkami
  • Składniki: 1 kg małych brukselek, 6 dużych ziemniaków, 3 marchewki, 1/2 kg pieczarek, 75 dkg kiełbasy lub dowolnego mięsa, 150 ml słodkiej śmietanki, 100 ml śmietany kwaśnej, 20 dkg startego żółtego sera.

  • Składniki: mrożone lub świeże warzywa: groszek,kukurydza i fasola czerwona w puszce (dodać po pół puszki), brukselka (5 sztuk), fasolka szparagowa (żółta lub zielona), kalafior (2 cząstki), brokuły (1 cząstka), pieczarki (3 średnie), papryka czerwona (pół średniej najlepiej bez skórki, pokrojona w paski), por (6 plasterków), szczypior (1 łyżka stołowa czubata), koper (łyżka stołowa posiekanego...

  • Rozgrzewające, gęste zupy

    ...pieczarek i ziemniaków. Resztę zupy zmiksuj, połącz z jogurtem. Podaj z pieczarkami i koperkiem, oprósz pieprzem.

  • Pomysły na śniadanie, obiad i kolację

    ...razu np. z sałatką z ogórków małosolnych. Brukselka z boczkiem Sposób przygotowania Brukselkę umyj i obierz z wierzchnich liści. Ugotuj w osolonym wrzątku. Miękką odcedź i pozostaw do...

  • Kuchnia na cały tydzień

    Zaskocz domowników oryginalnymi potrawami!

  • Obiad na cały tydzień

    Roladki cielęce Sposób przygotowania 1. Na patelni rozgrzej olej i zrumień drobno posiekaną cebulę. Dodaj 30 dag pokrojonych pieczarek. Przypraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem do miękkości. Cielęcinę pokrój, zbij na duże plastry.  2. Kotlety posmaruj musztardą, wyłóż plastrami boczku i uduszonymi pieczarkami. Zawiń i obwiąż nitką. Obtocz w mące i obsmaż na oleju. Zalej wodą i duś ok...

  • Płatki owsiane mogą być jeszcze zdrowsze!

    To nasz rodzimy superfood. Do tego są zawsze dostępne i bardzo tanie. Spróbujmy jeść je tak, aby jeszcze pełniej korzystać z ich wartości.

  • Indyk w rękawie - Wiwi

    udziec z indyka bez kości (może być też karkówka bez kości lub kurczak); przyprawa do kurczaka

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...z szalotkami i pieczarkami, zebrać tłuszcz, zagotować, dodać bazę do sosów, a następnie creme fraiche i doprawić solą i pieprzem. Gęś transzować, nadzienie ostrożnie wyjąć i pokroić w plastry. Nakładać...