• Informacje na temat:

    budyń z makiem i migdałami

Artykuły na temat: budyń z makiem i migdałami
  • Drożdżowe bułeczki z migdałami

    ...1. Podgrzewamy 100 ml mleka, do którego rozkruszamy drożdże i dodajemy 50 g cukru, odstawiamy. Rozpuszczamy 75 g masła i łączymy ze 150 ml mleka. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy mleko z drożdżami, mleko z masłem, jajo, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  2. Zagotowujemy 400 ml mleka. Budyń mieszamy ze 100 ml mleka i 50 g cukru...

  • SKŁADNIKI: ● 300 g mąki ● 1 budyń o smaku migdałowym lub waniliowym ● 25 dag masła ● 10 dag cukru ● 2 żółtka ● 2 łyżki śmietany ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia ● 70 dag śliwek ● 10 g płatków migdałowych ● 5 łyżek miodu.

  • ...jabłka wymieszaj z cukrem oraz pokruszonymi biszkoptami. Rozłóż na cieście w blasze. 3. Proszek budyniowy rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj przez minutę. Stale mieszaj. 4. Gorący budyń równomiernie rozsmaruj na jabłkach. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Po około 40 minutach wysuń ciasto. Wierzch posmaruj...

  • ..., sezamem lub makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C przez 20 minut.

  • ...je w kulę, zawiń w lnianą ściereczkę i włóż do zimnej wody. 4. W tym czasie ugotuj budyń wg przepisu, przestudź go mieszając. 5. Po wypłynięciu ciasta (ok. 15 min) wyjmij je na stolnicę podsypaną mąką, wsyp cukier i jeszcze raz zagnieć. 6. Ciasto wyłóż do natłuszczonej blachy, delikatnie rozsmaruj na nim budyń, rozłóż śliwki skórką do dołu. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Odstaw, żeby...

  • ...go z formy i przekrój poziomo na 2 placki. Na jeden wyłóż i rozsmaruj dżem. Przykryj drugim plackiem. Z budyniu, cukru i mleka ugotuj gęsty budyń. Schłódź, mieszając go od czasu do czasu. Miękkie masło utrzyj z kawą i ubijając, dodawaj budyń. Krem kawowy rozsmaruj na wierzchu tortu (trochę zostaw). Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i po obwodzie tortu wyciśnij małe kopczyki. Tort...

  • ...po łyżce budyniu. 3. Poncz: składniki wymieszaj. Nasącz placki. Połową kremu przełóż placki makowe. Resztę rozsmaruj na wierzchu i bokach tortu. Brzegi posyp makiem, udekoruj orzechami i płatkami...

  • Składniki: 6 jajek, cukier wanilinowy, 15 dag cukru, 15 dag mąki, 5 łyżek kakao, 5 łyżek oleju, tłuszcz i mąka do wysypania formy Ciasto: 300 ml mleka, 1/3 szklanki cukru, budyń wanilinowy, 1 i 1/4 kostki masła, 5 łyżek orzechów włoskich, 50 g gorzkiej czekolady, Wykończenie: polewa czekoladowa, 50 g marcepana, 1 łyżeczka kakao l 3-4 łyżki migdałów l żółty barwnik spożywczy...

  • Składniki na 10 porcji: 5 jajek, 15 dag cukru, cukier wanilinowy, 16 dag mąki, pół tabliczki czekolady, 4 łyżki oleju. Krem: 300 ml mleka, 7 łyżek drobnego cukru, budyń waniliowy, kostka masła, 40 ml brandy. Wykończenie: 5 łyżek prażonych migdałów w płatkach. 30 dag owoców egzotycznych (kiwi, ananas, figi, granat), torebka jasnej galaretki oraz: tłuszcz i mąka do formy...

  • ...rozrobiony budyń, gotować, mieszając, przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Przelać do metalowej miseczki. Przykryć kawałkiem folii (na budyniu nie zrobi się kożuch) i odstawić do wystudzenia. 2. Masło utrzeć z 10 dag cukru na puszystą masę. Wbić jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Dolać 25 ml mleka. Całość dobrze wymieszać...

Przepisy na temat: budyń z makiem i migdałami
  • Placki z kruszonką

    Serowiec z borówkami oraz makiem Sposób przygotowania 1. Spód: twaróg wymieszaj z olejem i mlekiem. Dodaj cukier, jajko i skórkę z cytryny. Wsyp mąkę i proszek. Szybko zagnieć ciasto. Blachę (32 x 40 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Przełożenie: owoce umyj, osusz. Borówki (ew. dżem) połącz z makiem.  2. Masę owocowo-makową rozsmaruj na serowym spodzie. Beza: białka ubij na sztywno...

  • Lekkie drożdżowe z dżemem i kruszonką

    ...w ciepłe miejsce.  2. Dżem wymieszaj z migdałami i likierem. Składniki kruszonki włóż do miseczki. Rozcieraj je palcami, aż powstaną drobne grudki. Kruszonkę włóż do lodówki. Blachę (32 x 39 cm) wyłóż(...) lodówki. Foremkę (śr. 30 cm) posmaruj masłem i oprósz mąką. 2. Ciastka pokrusz, połącz z dżemem. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Formę wylep ciastem. Na spodzie rozsmaruj budyń...

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ...w temperaturze 190 st. C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na(...) i zaparzamy przez kilka minut. Kawę zbożową zalewamy pozostałym mlekiem. W garnku umieszczamy połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń...

  • Serniki z truskawkami

    ...: zagotuj 200 ml mleka z cukrem i esencją. Możesz dodać do niego łyżeczkę masła. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń. Wlej go do wrzącego mleka i ugotuj, energicznie mieszając, by nie powstały grudki (jeśli jednak tak się stanie, zmiksuj masę krótko mikserem). Odstaw do ostudzenia, koniecznie przykrywając budyń folią tak, by dotykała do jego powierzchni. Dzięki temu nie powstanie na nim gruba skórka...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    ...przykryć pozostałymi herbatnikami, posmarować je pozostałym kakaowym kajmakiem i posypać migdałami w płatkach.   Sernik odstawić do ostudzenia na ok. 1 godz, następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz(...)®. Delikatny, puszysty sernik z kajmakiem kakaowym na kruchych herbatnikach, którego masę zamiast upiec – gotujemy, to idealne rozwiązanie na wielkanocny stół. Sernik gotowany Sposób...

  • ​"Użądlenie pszczoły" z nektarynkami

    .... Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu (500 ml mleka, jeśli jest niesłodzony, dodać 60 g cukru. Budyń umieścić w misce, przykryć folią i odstawić, aby ostygł. Ciasto rozwałkować na natłuszczonej...

  • Wyjątkowa szarlotka

    ...rumowym. Dodać jabłka i gotować 5 minut. Budyń rozmieszać w 100 ml soku jabłkowego i również dodać, gotować 1 minutę, cały czas mieszając. Zdjąć z płyty. Blachę piekarnika (32x39cm) natłuścić i posypać...

  • Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia

    ...miejsce.  Przygotować budyń (2 opakowania, 800 ml mleka, 6 łyżek cukru). Brzoskwinie osączyć. Formę o średnicy 26 cm natłuścić i wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na krążek (28 cm), ułożyć w formie, docisnąć. Nałożyć lekko przestudzony budyń, wyrównać. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie. Piec w 175 st. C  przez 45 minut. Posypać grubym cukrem.   Sernik rabarbarowy Składniki: 225 g masła 300

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...pudru Przygotowanie: Wiśnie osączyć. Budyń rozrobić z 8 łyżkami mleka i cukrem. Pozostałe mleko zagotować z makiem, zdjąć z ognia wmieszać rozpuszczony budyń i jeszcze chwilę pogotować. Zmieszać(...) pianę, pod koniec dodać 100 g cukru. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewać na ubitą pianę i razem z mielonymi migdałami delikatnie wmieszać. Okrągła formę (26 cm) wyłożyć papierem...

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    ...likieru jajecznego 375 g mąki budyń waniliowy 1 opakowanie proszku do pieczenia 250 g cukru pudru 1 białko z jajka 75 g różowych bez tłuszcz i bułka do formy Przygotowanie: Wiśnie...