• Informacje na temat:

    bułeczki z cynamonem (ciasto)

Artykuły na temat: bułeczki z cynamonem (ciasto)
  • Bułeczki z cynamonem

    ...ciasto na 2 części, aby łatwiej było je rozwałkować, połóż na blacie obsypanym mąką, rozwałkuj każdy kawałek na duży prostokąt, posmaruj roztopionym masłem, posyp cynamonem i cukrem. Ciasto podziel(...) w temperaturze 190°C. Jeśli lubisz, gdy ciasto się błyszczy, tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj bułeczki rozbełtanym jajkiem. Możesz też posypać je cukrem. Przepis pochodzi z książki...

  • ..., resztą mleka i cukru (5 dag odłóż). Dodaj jajka oraz szczyptę soli, wlej masło. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na godzinę. Podziel na dwie części, rozwałkuj. Każdy płat polej resztą rozpuszczonego masła. Posyp pozostałym cukrem i cynamonem, zroluj. Pokrój w plastry. Piecz 30 min w 180 st. 12 porcji, czas 60 min; porcja – 240 kcal, cena 90 gr.

  • ...użyj owoców z puszki). Ciasto podziel na 24 kuleczki. Uformuj bułeczki, spłaszcz je lekko, robiąc wgłębienia. Napełnij je makiem i masą serową, ułóż owoce. Brzegi posmaruj roztrzepanymi białkami(...) masło, ok. 250 ml mleka i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć gładkie i zwarte ciasto. 2. Ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotuj z makiem, 8 dag cukru i cukrem waniliowym. Zdejmij...

  • Bułeczki z dżemem

    ...soli i zagniatamy. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce, żeby podwoiło objętość. Roztapiamy pozostałe 75 g masła, potem dodajemy 20 g cukru i cynamon, mieszamy. Dżem podgrzewamy, aby stał się w miarę płynny. Ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy prostokąt o bokach 34 x 46 cm. Smarujemy...

  • .... Wybijamy jajka i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. 2. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 30 na 45 cm. Smarujemy pozostałym roztopionym masłem, posypujemy resztą cukru i cynamonem. Wykładamy jagody wymieszane z dżemem, pozostawiając 2 cm marginesu, i zwijamy. Roladę kroimy na 15 plastrów, które układamy obok siebie w tortownicy. Odstawiamy na godzinę. 3. Pieczemy...

  • Bułeczki ze śliwkami

    ...stopione i wystudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Śliwki przekrój, usuń pestki. Z ciasta zrób 15 placuszków. Na środku każdego ułóż śliwkę. Zlep formując bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia. Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieć krusznonkę. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posyp kruszonką. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w temp. 160

  • SKŁADNIKI: Ciasto: 60 dag mąki, 2 jajka, pół szklanki cukru, łyżka masła, 5 dag drożdży, szklanka mleka, szczypta soli, jajko, pół kg śliwek, cynamon. Kruszonka: łyżka masła, 3 łyżki mąki, 3 łyżki cukru...

  • Składniki (4 porcje): ciasto: ● 250 ml ciepłego mleka ● 500 g mąki ● 30 g drożdży ● 50 g cukru ● 3 jajka ● szczypta soli ● 70 g masła. Nadzienie: ● 70 g masła ● 20 g cynamonu w proszku ● 2 łyżki cukru wanilinowego ● 1/2 szklanki drobnego cukru.

  • ...3 szkl. mąki połącz z 1 op. drożdży instant. Dodaj ok. 1/2 szkl. cukru, 2 żółtka, 1/2 szkl. mleka i 5 łyżek oleju. Zagnieć ciasto. Odstaw je na godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na porcje i rozwałkuj. Placek posyp brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem albo drobnymi rodzynkami. Dosyć ciasno zwiń. Rulony potnij na ukośne...

  • Składniki na ok. 25 sztuk: Na ciasto: 53 dag mąki pszennej, 250 ml letniego mleka, 9 dag cukru, 10 dag roztopionej margaryny lub masła, 2 i ½ dag świeżych drożdży, ½ łyżeczki soli. Na nadzienie: 5 dag miękkiego masła, 3 dag cukru, 2 łyżeczki mielonego cynamonu.

Przepisy na temat: bułeczki z cynamonem (ciasto)
  • Bułeczki z owocami

    ...2 łyżki cukru i odrobinę wody. Duś pod przykryciem. Dodaj cynamon, wymieszaj.  2. Ciasto rozwałkuj. Wyłóż jabłka i zwiń w roladę. Pokrój ją na plastry i układaj na blasze. Odstaw na 30 minut. Posmaruj(...). Wymieszaj z cukrem. Ciasto rozwiń i podziel na 12 prostokątów. Na połowie każdego z nich ułóż owoce: 2 plastry brzoskwini i 2 łyżeczki porzeczek. Drugą połowę ciasta ponacinaj nożem, nie rozcinając go na...

  • Bułeczki ze śliwkami

    ...stopione i wystudzone masło. Ciasto odstaw do wyrośnięcia. Śliwki przekrój, usuń pestki. Z ciasta zrób 15 placuszków. Na środku każdego ułóż śliwkę. Zlep formując bułeczki. Odstaw do wyrośnięcia. Z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego zagnieć krusznonkę. Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Posyp kruszonką. Ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Piecz 30 min w temp. 160

  • Ciasta z brytyjskiej cukierni

    Scones - pyszne bułeczki Składniki: - 500 g mąki, - 2 opakowania proszku do pieczenia, - 125 g cukru, - 125 g miękkiego masła, - 125-150 ml+2-3 łyżki mleka, - żółtko, - mąka do podsypywania Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło krótko wyrobić. Dodawać stopniowo 125-150 ml mleka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 cm, wyciąć 20 krążków...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Od drobnych przekąsek na eleganckie przyjęcia bo imponujące wystawne dania - mrożone ciasto francuskie pozwala w krótkim czasie przygotować niezwykłe smakołyki nawet osobom, których umiejętności kulinarne są bardzo skromne.

  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".

  • Gęś w gruszkowym sosie balsamicznym z knedlami serwetkowymi

    ...kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka i żółtka. Doprawić solą i gałką muszkatołową i odstawić na pół godziny...

  • 10 łatwych przepisów z użyciem płatków owsianych

    ..., świetnie smakują i są dużo tańsze! 5. Posypka do chleba: Pieczesz bułeczki lub własny chlebek? Wspaniale! Posyp wierzch pieczywa przed wypiekiem płatkami owsianymi. Będzie jeszcze smaczniejsze...

  • Nie jedz indyka w święta!

    Przygotowanie: 4 gruszki i 5 cebul pokroić na średniej wielkości kawałki. Zmieszać, doprawić cynamonem i majerankiem, nadziać gęś i zaszyć lub spiąć wykałaczkami. Gęś ułożyć na blasze, dolać pół litra wody i piec w 200 st. C przez 3 -3,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem i skrapiać osoloną wodą. Bułeczki pokroić w kostkę i zalać ciepłym mlekiem. Dodać roztrzepane jajka...