• Informacje na temat:

    bułki bez pszenicy

Artykuły na temat: bułki bez pszenicy
  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie(...) diety i tradycji kulinarne. "Kuchnia polska bez pszenicy"Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. Wydawnictwo Bukowy Las - premiera 8 października 2014.

  • Płaski brzuch bez glutenu

    ..., bo większość z nas przecież lubi bułeczki, kluski, drożdżówki czy naleśniki. Tyjesz bez powodu? Miewasz huśtawki nastroju i niepohamowany apetyt? Dokuczają ci nawracające problemy trawienne albo bóle reumatyczne? To może być efekt nadwrażliwości na gluten. Okazuje się, że wystarczy zrezygnować z pszenicy i spółki, by nie tylko poczuć się lepiej, ale i pozbyć się nadmiaru kilogramów. Sprawdź...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    ...​Gluten to białko naturalnie występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie.

  • Dieta bez glutenu - moda czy konieczność?

    .... pszeniczny brzuch, rozlany, jakby napuchnięty oraz huśtawki nastroju wywołane skokowymi zmianami poziomu glukozy. Pacjenci Davisa, którzy zastosowali dietę bez pszenicy, pozbywali się nie tylko brzucha(...) zmian. Zaczynamy interesować się jedzeniem, bardziej świadomie dobieramy składniki. I to jest dobre. Chcesz wiedzieć więcej? „Dieta bez pszenicy”, William Davis, wyd. Bukowy Las. (W tym roku...

  • Czy gluten rzeczywiście tylko szkodzi?

    Gluten to białko naturalnie występujące w pszenicy, jęczmieniu i życie. Jeszcze do niedawna był obecny wyłącznie w żywności produkowanej na bazie zbóż, w których występuje naturalnie, a więc w pieczywie (chleby, bułki, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze), kaszach (manna, jęczmienna, perłowa, pęczak, kuskus), makaronach czy kawie zbożowej. Obecnie gluten dodawany jest do wielu innych...

  • Pszenica, mleko, cukier... Czy na pewno nam szkodzą?

    Słyszysz: "Schudłam, bo nie jem glutenu!", "Po laktozie choruję!" albo: "Dlaczego bez cukru? Odrobina cię nie zabije!". Czy diety eliminacyjne są rzeczywiście zdrowe?

  • Dieta dla alergika

    Gdy maluch ma alergię pokarmową, musisz przestrzegać pewnych zasad i unikać uczulających produktów, np. mleka, jajek czy mąki. Ale bez nich też przygotujesz pożywne posiłki.

  • Co z tym glutenem?

    Nie jedzą go Gwyneth Paltrow, Kayah, Grażyna Szapołowska. Kolejna moda czy też taka dieta naprawdę dobrze wpływa na zdrowie i na urodę? Specjaliści przekonują, by nie stosować jej bez potrzeby. Dlatego zanim i ty odstawisz gluten, sprawdź, czy to właśnie on jest winien twoim problemom. Może chodzi jedynie o nadmiar dań mącznych w menu?

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    Jeśli – w trosce o sylwetkę – rezygnujesz z węglowodanów w diecie, robisz błąd. Są one ważnym składnikiem menu. Nie bez powodu znajdują się w dolnej części piramidy zdrowego żywienia. Nie dotyczy to(...). Gluten To mieszanina białek roślinnych. Występuje w ziarnach niektórych zbóż, najwięcej w pszenicy (także w orkiszu). Są osoby, które nie tolerują glutenu. Ta choroba to celiakia. Po zjedzeniu...

  • Gluten. Winny czy niewinny?

    Zacznijmy od tego, czym jest gluten. To białko naturalnie występujące w ziarnach podstawowych zbóż, a więc w pszenicy, jęczmieniu i życie.  Mówiąc o glutenie warto zwrócić uwagę, że słowo to ma(...) Jarosław Marczuk, prezes fundacji „Chleb to zdrowie” – Białko to poprawia jakość wypieków, sprawia, że stają się one lekkie i puszyste, a co za tym idzie znacznie smaczniejsze niż ich bezglutenowe...