• Informacje na temat:

    bulki na kwasie pszennym

Artykuły na temat: bulki na kwasie pszennym
  • Zdrowe śniadanie to podstawa dobrego samopoczucia

    Większość z nas od dziecka słyszy, by nie wychodzić z domu bez śniadania. Niektórzy nie zgadzają się z tą teorią, twierdząc, że w porannym pośpiechu nie ma na to czasu. Niektórzy po przebudzeniu, zupełnie nie odczuwają głodu i próby zjedzenia czegokolwiek są daremne. Wolimy wyjść wcześniej z domu, a śniadanie zjeść w pracy. Często udajemy się do pobliskiej piekarni i wybieramy słodkie drożdżówki czy bułki pszenne, które zjadamy w pośpiechu. Ten sposób na rozpoczęcie dnia, nie jest jednak...

  • Zielone pieczywo z witaminami

    ...przyswajalne. Przepis na domowe bułki ze szpinakiem jest przystępny nawet dla amatora wypieków. Smak pieczywa można dodatkowo urozmaicić dodając prażonej cebulki. Wszystko, co będzie potrzebne do...

  • Jaka dieta przy wrzodach?

    ​Nudności, bóle brzucha, wymioty, kwaśne odbijanie, zgaga... Gdy wrzody dają się we znaki, z pomocą przyjdzie dieta, która pomoże złagodzić uciążliwe dolegliwości.

  • Zaparcia - jak sobie z nimi radzić

    ​O zaparciach mówimy wtedy, gdy wypróżnienia następują rzadziej niż trzy razy w tygodniu. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość, prawdopodobnie twoja dieta jest zbyt uboga w błonnik, za mało się ruszasz lub po prostu zapominasz o piciu. Gdy mimo prawidłowej diety i aktywności fizycznej nie możesz pozbyć się problemu, idź do lekarza!

  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    .... Skrobia oraz zawarte w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego(...) z pieczywa - mogą sięgać po pieczywo nie zawierające pszenicy - mówi ekspert.  Rynek pieczywa jest bardzo bogaty - chleb, bułki, bagietki, pieczywo jasne, ciemne, na zakwasie, drożdżowe - na pewno każdy...

  • Dieta, która doda ci energii

    Każda z nas od czasu do czasu sięga po niezdrowe przekąski – słodki batonik czy solone orzeszki. Warto jednak pamiętać, że, w myśl powiedzenia „jesteś tym, co jesz”, małe grzeszki prędzej czy później odbiją się na naszym zdrowiu. Jak do tego nie dopuścić?

  • Ziarno prawdy

    ...antychlebowa rewelacja. Prawdziwa czy fałszywa? - Po pierwsze, kwas fitynowy jest zawarty przede wszystkim w jasnym pieczywie na drożdżach, ciemny chleb na zakwasie ma go niewiele - mówi dr Stolińska...

  • Kasze w diecie antyrakowej

    Chronią przed nowotworami jelita grubego i piersi.

  • 8 mitów na temat odchudzania

    Diety i odchudzanie to jeden z czołowych tematów cieszących się zainteresowaniem szczególnie na początku roku. Noworoczna chęć zmian swojego wyglądu na lepsze sprawia, że siłownie pękają w szwach, a „diety cud” cieszą się dużą popularnością, szczególnie w sieci. Ważne, by nie dać się nabrać na „niezawodne” recepty na smukłe ciało z niepewnych źródeł. O poradę dużo lepiej zapytać osobę posiadającą wiedzę z zakresu dietetyki i zdrowego trybu życia. Oto 8 mitów dotyczących odchudzania, które...

  • Diety lecznicze: Modne, ale czy dobre dla każdego?

    ...zakwasie naturalnym, bez dodatku drożdży). Ogranicz owoce, wystarczy 1-2 porcje dziennie (nie więcej niż 300 g), bo w nich też jest cukier. Za to w każdej ilości wolno jeść warzywa, zwłaszcza zielone...

Przepisy na temat: bulki na kwasie pszennym
  • Ekspert obala mity na temat pieczywa

    ...w pieczywie witaminy z grupy B oraz E, a także np. magnez pozwalają na sprawne funkcjonowanie mózgu. Z kolei powstały na zakwasie chleb to z kolei bardzo dobre źródło kwasu foliowego, którego(...) rezygnować z pieczywa - mogą sięgać po pieczywo nie zawierające pszenicy. Rynek pieczywa jest bardzo bogaty - chleb, bułki, bagietki, pieczywo jasne, ciemne, na zakwasie, drożdżowe - na pewno każdy z nas...

  • Dietetyk: kolacja wigilijna może być nie tylko lekka, ale i bardzo zdrowa

    Gdyby rozłożyć wigilijne potrawy na czynniki pierwsze, okaże się, że kolacja wigilijna może być zdrowa. Pod warunkiem, że zachowamy umiar i w odpowiedni sposób przygotujemy dania - podkreśla dietetyk Aneta Łańcuchowska.

  • Domowe ciasta z jabłkami i gruszkami

    Tarty, szarlotki, biszkopty, kruche placki czy ciasta drożdżowe z tymi owocami możesz podawać nie tylko tradycyjnie na zimno. Pyszne są też na ciepło!