• Informacje na temat:

    buraczki po francusku

Artykuły na temat: buraczki po francusku
  • ...1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj 1 jajko i masło. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na placek. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Wylep ciastem. Dociśnij je do spodu i brzegów, ponakłuwaj. Schładzaj 30 minut. 2. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Buraczki obierz, umyj, grubo zetrzyj. Tymianek posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę. Dodaj buraczki, tymianek, cukier, ocet i 50

  • Tarta z łososiem: op. mrożonego ciasta francuskiego, brokuł albo op. mrożonych brokułów, 20 dag wędzonego łososia, 10 dag wędzonej szynki, 5 łyżek śmietany, 20 dag sera żółtego, 2 jajka, sól, pieprz, koperek. Zasmażane buraczki: 1,5 kg buraczków, cebula, 3-4 łyżki śmietany, 1,5 łyżki mąki, sok z cytryny, sól, olej.

  • ...1 Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą oraz pieprzem, smażę na oleju. Listki botwinki płuczę i siekam, buraczki kroję w plas- plasterki. Cebulę obieram i tnę w piórka, podsmażam na oleju. Dodaję buraki oraz...

  • SPÓD ●200 g mąki ●120 g zimnego masła ●szczypta soli ● jajko (można użyć gotowego ciasta kruchego, w proszku lub w rolce, ew. ciasta francuskiego). NADZIENIE ● kilka młodych buraczków (mogą być same buraczki lub późna botwinka z listkami) ● olej rzepakowy lub z pestek winogron ● ząbek czosnku ● sól, pieprz ●1/2 szkl. zielonego groszku ● ok. 200-250 g serka brie (może być również camembert).

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków , 1 mała czerwona cebula, 5 dag migdałów, 2/3 szklanki pokrojonych w kostkę marynowanych buraczków, 30 dag marchewki, 1 twarde i słodkie jabłko, 1 paczka miksu sałat, garść rukoli, po 2 łyżki musztardy francuskiej, płynnego miodu naturalnego, oleju słonecznikowego, sól, świeżo mielony pieprz.

  • Czerwona tarta z botwinką

    ...1. Ciasto francuskie rozmroź przez noc w lodówce. Następnego dnia wylep nim formę do tarty i wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. 2. W tym czasie buraczki z botwinki pokrój w talarki, łodyżki na kawałki, a liście pozostaw w całości. Na rozgrzanej oliwie podsmaż najpierw buraczki z posiekanym czosnkiem, a po chwili dorzuć łodyżki. Na koniec wymieszaj z liśćmi. Dopraw całość...

  • ...1 Botwinkę oczyść, listki odetnij, łodyżki i buraczki pokrój na kawałeczki. Wrzuć na posolony wrzątek, gotuj 3 minuty, odcedź, osącz. Listki botwinki oraz listki sałat opłucz, dobrze osusz. 2 Jajka włóż do posolonej wody, ugotuj na twardo. Wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do wystudzenia. Filet z indyka opłucz...

  • 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej, 3 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 7 jagód jałowca, 1 łyżeczka rozmarynu, 3 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 4 łyżki oleju, 2/3 szkl. bulionu warzywnego.

  • Żur wykwintny w czapie - w 2 godziny

    Składniki: - 1,5 litra wody, - 25 dag wędzonego boczku, - 500 ml zakwasu na żur, - pietruszka, - kawałek selera, - 2 ząbki czosnku, - cebula, ...

  • Pieczone mielone

    Z mięsa mielonego można wyczarować wiele ciekawych dań. Wypróbuj kilka naszych pieczeni, które możesz podawać w wersji na zimno i na gorąco.

Przepisy na temat: buraczki po francusku
  • Śledź na dwa sposoby

    ...składnikami tatara - najpierw ułóż śledzia, potem jajko i na końcu buraczki. Każdą warstwę dokładnie ubij. Następnie rozepnij papier i zdejmij go. Każdą porcję udekoruj zieleniną. Świeże śledzie na...

  • Składniki: - 25 dag Matjasów korzennych, - słoik buraczków marynowanych, - oliwa z oliwek, - pieprz cytrynowy, - dwa plasterki cytryny oraz natka selera dla ozdoby. Składniki dipu: - 150 ml jogurtu naturalnego, - 2 łyżki majonezu, - 1 łyżka musztardy francuskiej. Sposób przygotowania: Buraczki odsączyć z zalewy oraz pokroić w cienkie plasterki, a następnie ułożyć je na półmisku tak, by...

  • Żur wykwintny w czapie

    Pomysłowo podany.

  • Puree ziemniaczane na 9 sposobów

    .../260 kcal     Puree ziemniaczane po francusku Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków sól 5 gałązek estragonu 250 ml mleka 150 g creme fraiche 3 łyżki gruboziarnsitej...

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    Zurych to nie tylko miasto finansjery, wspaniałej architektury, zachwycającej przyrody i ciekawych zabytków. To także raj dla smakoszy. Z lokalnej, wyśmienitej kuchni, można czerpać garściami.

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...półmisku powinny również być kawałki pomidorów i ogórków z anchois oraz ćwiartki jajek ugotowanych na twardo i połówki cytryn. Zgrabne, małe buraczki, marynowane w zalewie z octu winnego, czosnku...