• Informacje na temat:

    burak cwiklowy pieczony

Artykuły na temat: burak cwiklowy pieczony
  • Składniki dla 4 osób: 2 małe dynie • pierś z kurczaka • cebula • 4 łyżki śmietany • 20 dag śmietankowego serka topionego • puszka kukurydzy • pęczek szczypiorku • olej • 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego • szczypta ostrej czerwonej papryki • pół łyżeczki rozmarynu • sól • pieprz.

  • Tarta z buraczkami

    Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 3 łyżki wody, 1 łyżeczka soli, tłuszcz do formy; Nadzienie: 40 dag twarogu w zwartym kawałku, 50 dag buraków ćwikłowych, 15 dag zielonego groszku, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, suszone oregano, sól, pieprz.

  • Błyskawiczny barszcz z rumianymi krokietami

    Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków ćwikłowych, 50 dag jabłek, 2 ząbki czosnku, 1 cytryna, 4 listki laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz, cukier. Na krokiety: 500 ml mleka, 225 ml wody, 6 jajek, ok. 40 dag mąki pszennej, po 50 dag kapusty kwaszonej i pieczarek, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • Pozornie zwyczajne warzywo to esencja zdrowia. Zawiera witaminy C i B, oraz wiele mikroelementów. Znany od czasów starożytnych burak ćwikłowy obniża ciśnienie krwi i zapobiega anemii. Pomaga także w leczeniu zgagi i anginy.

  • Składniki na 6 porcji: 3 spore buraki ćwikłowe, 4–5 ziemniaków, 3 marchewki, 8 jajek, 1 szkl. gęstego majonezu, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, trochę oliwy, trochę soku wyciśniętego z cytryny, 2 łyżki startego chrzanu (może być ze słoika), sól, pieprz.

  • Paszteciki i barszczyk

    Składniki: na 6 porcji. Na paszteciki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 30 dag pieczarek, cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Na barszczyk: 1 kg buraków ćwikłowych, 5 grzybów (prawdziwków), 3 ząbki czosnku, cytryna, majeranek, sól, pieprz, cukier.

  • Wielki wiosenny detoks

    ...oraz mleku, żółtku jaja, mące pełnoziarnistej, orzechach, chrzanie, zielonym groszku, burakach ćwikłowych, marchewce. Krzem bierze udział w syntezie kolagenu, który odpowiada za sprężystość...

  • Naturalnie smaczne

    ..., imbirem, kolendrą, pestkami dyni i oliwą z pestek dyni, podsmaż. Wlej zupę do upieczonych miseczek z dyni. Na wierzch wrzuć dynię podsmażoną. Przykryj czapeczką. Grzyby leśne z jajkiem(...). Można podawać je z pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub z pieczywem. Filet z dorsza z kurkami, szalotką i cytryną 2 porcje Poziom trudności: 3 Składniki: 2 filety z dorsza bez skóry (120

  • Domowe sposoby na ból

    ...mocno, że niechętnie połyka i obficie się ślini? Sprawdzonym i skutecznym specyfikiem na tego rodzaju dolegliwości jest syrop z buraka. Aby go przygotować, dużego buraka ćwikłowego należy obrać, pokroić...

Przepisy na temat: burak cwiklowy pieczony
  • Barszczyk z jabłkiem

    Buraki wyszoruj, wytrzyj, zawiń każdy osobno folię aluminiową i piecz ok. godziny w temp. 200ºC.

  • Dyniowe kule

    ...z buraka ćwikłowego szczypta ostrej czerwonej papryki pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki(...) 10 minut. Dodaj pokrojony serek, śmietanę, szczypiorek, pokrojoną upieczoną dynię, kukurydzę, sól i pieprz. Duś kilka minut. Wydrążone połówki dyń wypełnij sałatką, udekoruj kiełkami buraków. Podawaj...

  • Warzywa faszerowane

    .... 2. Z upieczonych batatów łyżeczką wydrąż środki, zostawiając dużo miąższu po bokach. Miąższ pokrój w kostkę, dodaj do przygotowanej sałatki. Nakładaj ją do wydrążonych batatów. Polej całość sosem i posyp startym(...) szczypiorku olej 2 garście kiełków z buraka ćwikłowego szczypta ostrej czerwonej papryki pół łyżeczki rozmarynu sól pieprz Przygotowanie: 1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę...

  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    Składniki: 1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego 4 buraki ćwikłowe 500 ml zakwasu buraczanego (w ostateczności może być kupny) 100 g suszonych prawdziwków 6 ziaren czarnego(...). Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy przyprawy i utarte buraki, chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego...