• Informacje na temat:

    burak do sloika

Artykuły na temat: burak do sloika
  • Buraki marynowane

    Przygotowanie: Słoiki umyj, wyparz i osusz w piekarniku nagrzanym do temp. 150° C. Pokrywki od słoików wygotuj. Buraki dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą. Włóż je do garnka, zalej wodą, lekko osól i zagotuj. Gdy już nieco zmiękną, wyjmij je łyżką cedzakową i ostudź. Gdy ostygną, obierz ze skórki. Jeśli buraki są duże, możesz je pokroić w ćwiartki lub ósemki albo zetrzeć na tarce o dużych...

  • ...✣ POLECAM KREM! Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera....

  • Zakwas z buraków naturalnie wzmocni twoją krew

    Osoby stosujące regularnie terapię zakwasem wiedzą, jak wielka moc kryje się w tym prostym przepisie - przekonuje Marek Zaremba. Autor książki o Hashimoto proponuje zakwas z buraków na soku z kiszonych ogórków albo kapusty, który naturalnie wzmocni krew.

  • Składniki: 1 i 1/2 kg buraków, 2 i 1/2 l wody, 2 dag soli kamiennej, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 2 ziela angielskiego, 6 ząbków czosnku, kromka dobrego (prawdziwego) razowego chleba...

  • Skład na 4 porcje: ● 2 jednakowej wielkości buraki ● 2 łyżki pestek z dyni ● 2-3 garście rukoli ● 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine ● 2 łyżki octu balsamicznego ● 1 łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy ● sól i czarny pieprz...

  • Te wspaniałe buraki!

    Buraki marynowane Składniki: 2 kg buraków Sól 150 g cebuli perłowej 125 g cukru 375 ml octu winnego 5 listków laurowych 1 cytryna Buraki gotować w osolonym wrzątku 20 minut(...) i szczyptę soli. Cytrynę pokroić na 5 plastrów. Buraki i cebulę rozdzielić do 5 czystych słoików, wlać zalewę i włożyć po plastrze cytryny. Słoiki zakręcić. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Słoiki...

  • ...✓ Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej. HUMMUS BURACZANY 2 buraki ● szklanka ugotowanej ciecierzycy ● 3-4 łyżki pasty tahini ● sól morska ● sok z 1/2 cytryny ● szczypta kuminu ● szczypta suszonego rozmarynu ● skórka starta z cytryny. PESTO ZE SZPINAKU ● 2 szklanki szpinaku (może być rukola) ● 4 orzechy włoskie ● gałka muszkatołowa ● sól morska ● ząbek czosnku, zmiażdżony ● oliwa ● sok z cytryny...

  • Kapusta marynowana do słoików

    Składniki: - 1 kg białej kapusty, - 10 dag małych czerwonych buraków, - 1 szklanka octu winnego, - 1 szklanka przegotowanej wody, - 2 łodygi selera naciowego, - 1 pęczek natki, - 5-7 ziarenek pieprzu, - 1 łyżeczka mielonej papryki, - 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczka soli Przygotowanie: Ocet zagotować z wodą i cukrem, kapustę poszatkować. obrane buraki pokroić w cienkie słupki, a seler...

  • Składniki: 2 kiszone buraki, 1–2 jabłka, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka jogurtu, 1 łyżeczka miodu...

  • Składniki dla 4 osób: 4 filety z solonych śledzi • 4 ugotowane buraki • czerwona cebula • sos winegret: 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny • cukier • 1/3 szklanki oleju • sól • pieprz.

Przepisy na temat: burak do sloika
  • Buraki na stół!

    Z buraków można zrobić dosłownie wszystko.

  • Napój z sokiem z brzozy, selerem, burakiem i tymiankiem

    Opłucz seler i gałązki tymianku. Obierz burak ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na cienkie plasterki.

  • ...4 buraki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 selera, 1 cebula, 5 dkg szuszonych grzybów, 2 listki bobkowe, ziele angielskie, pieprz, ocet, czosnek, sól.

  • Kwas buraczany z kapustą

    Sposób przygotowania Na dnie słoika układamy kapustę. Wkładamy pokrojone buraki, przyprawy i czosnek. Dodajemy sól, sok z kiszonej kapusty i wlewamy wodę do pełna (tak aby warzywa były przykryte warstwą wody). Nakładamy ściereczkę i uszczelniamy ją gumką. Zostawiamy zakwas na 3-4 dni. Zlewamy do butelki lub słoika i trzymamy w chłodnym miejscu. Przepis pochodzi z książki  "Zdrowa tarczyca...

  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    ...przygotowania śledzia pod pierzynką potrzebujemy: średni słoik majonezu, 6 filetów śledziowych, 3-4 ogórki kiszone, 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 buraki ugotowane, 3 jajka na twardo, ser żółty starty, np. edamski, świeżo mielony pieprz. Wcześniej gotujemy buraki i ziemniaki w mundurkach, studzimy je. Opłukane filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy przez około 60 minut. Odsączone...

  • Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    Sposób przygotowania 1. Buraki obierz, umyj. Pokrojone przełóż do słoika. Dodaj przyprawy, zalej wodą. Zamknij i odstaw. Po 3-4 dniach zbierz pianę, wyjmij skórkę chleba. Po tygodniu zakwas jest gotowy.  2. Na barszcz zalej włoszczyznę 1,5 l wody. Gotuj ok. 60 minut. Wyjmij warzywa, dodaj buraki, zakwas, przyprawy i sok. Mocno podgrzej, ale nie gotuj (barszcz straci kolor). 3. Farsz: Podsmaż...

  • Jan Kuroń zdradza przepis na zakwas na barszcz czerwony

    Jak zdradza w rozmowie z PAP Life kucharz Jan Kuroń, żeby zrobić zakwas na barszcz czerwony najpierw należy dokładnie umyć buraki - nie trzeba ich już wtedy obierać ze skóry - pokroić je na plasterki i wrzucić do słoika w ilości nieco większej niż połowa jego objętości. Do buraków dodajemy: kilka ziarenek pieprzu, odrobinę soli grubo ziarnistej, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela...

  • Kuchenne abc na listopad

    Pokrój 3 kg ugotowanych buraków. Zalej 3 szkl. wody, dodaj po 1.5 szkl. cukru i octu, czosnek i 1.5 łyżki soli. Odstaw na noc, przełóż do słoików. Pasteryzuj ok. 15 minut.

  • Warzywne spaghetti z orzechami

    Sposób przygotowania 1. Sos: w miseczce utrzyj łyżką ocet z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, kminkiem i sokiem z pomarańczy. Połącz z oliwą i dopraw sosem sojowym. Przelej do słoika, zakręć i odstaw do lodówki na 20 minut.  2. Sałatka: buraki i marchewkę obierz i umyj. Cukinie obierz i wytnij ze środka pestki. Jabłko obierz, przetnij na ćwiartki i wytnij gniazda...

  • Buraczki marynowane

    Składniki: - 1 kg drobnych ćwikłowych buraków, - 1/2 szklanki octu 6 proc., - 2 łyżki cukru, - 1/2 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka nasion kopru, - kilka ząbkow czosnku Przygotowanie: Buraczki umyć, ugotować. Obrać, ułożyć w słoikach, dodać nasiona kopru i po 1-2 ząbki czosnku na słoik. 2 szklanki wody zagotować z cukrem, solą i octem. Zalać buraczki, zapasteryzować.

Dyskusje na temat: burak do sloika
  • Re: Burak - polski superfood

    Czy ktos ma dobry przepis na zwykla cwikle w tamtym roku starlem buraki dodalem tartego chrzanu octu i soli moze by bylo podkusilo mnie zeby dodac magi takiej od zupy nawet dobre to bylo w momencie(...) litrowego sloika chrzanu itp

  • Re: Burak - polski superfood

    Dziekuje pani Haniu za przepis jeszcze chcialbym wiedziec jak zrobic dobra cwikle jakie proporcje chrzanu octu dac do litrowego sloika a moze inne dodatki ulepsza smak ktos wie niemam w domu przedstawicieli plci zenskiej wiec trzeba sobie radzic samemu :)))z przetworami i sie uczyc