• Informacje na temat:

    buraki ćwikłowe na barszcz

Artykuły na temat: buraki ćwikłowe na barszcz
  • ...•Składniki na 6 porcji : ÷ 2 –3 buraki ćwikłowe ÷ 3–4 suszone borowiki ÷ 50 dag wołowiny na rosół ÷ 1 pęczek włoszczyzny z kapustą ÷ 15 dag fasoli ÷ 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego ÷ 1 łyżka oleju ÷ 2 ząbki czosnku ÷ 4 ziarenka ziela angielskiego ÷ 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier...

  • Składniki: 10–12 suszonych grzybów (np. podgrzybków albo borowików), 4–5 suszonych śliwek, 3 buraki ćwikłowe, 1 duża marchewka, 1 cebula, 20 dag mrożonej żółtej fasolki szparagowej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, szczypta cukru, 2 łyżki oleju, sok wyciśnięty z 1 cytryny lub 2–3 łyżki octu winnego.

  • Składniki na 4 porcje: 15 dag drobnej białej fasoli, 2 buraki ćwikłowe, 4 małe ziemniaki, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 1 duża cebula, po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju, 1 l bulionu warzywnego, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier, 2 ząbki czosnku, 4 małe bochenki chleba, kwaśna śmietana i natka do dekoracji.

  • Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru...

  • Wyjątkowe właściwości buraków

    ...niezbędne w diecie każdego z nas. Powinniśmy wybierać przede wszystkim te uprawiane w naszych warunkach klimatycznych. Na miano szczególnie zdrowych zasłużyły… buraki!

  • Błyskawiczny barszcz z rumianymi krokietami

    Składniki na 6 porcji. Na barszcz: 2 kg buraków ćwikłowych, 50 dag jabłek, 2 ząbki czosnku, 1 cytryna, 4 listki laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego, majeranek, sól, pieprz, cukier. Na krokiety: 500 ml mleka, 225 ml wody, 6 jajek, ok. 40 dag mąki pszennej, po 50 dag kapusty kwaszonej i pieczarek, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

  • Przyrządzanie: Zetrzyj buraki na tarce, zalej je wodą i zagotuj z dodatkiem suszonych grzybów. Odcedź i odstaw do wystygnięcia. Bura- ki ponownie zalej wodą i ugotuj. Ostudź i odcedź. Dopraw do smaku czosnkiem i przyprawami. Przyrządź paszteciki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pieczarki i smaż, mieszając. Ciasto francuskie rozmroź i wytnij szklanką kółka. Na ich...

  • ...4 duże buraki ćwikłowe; 3 średniej wielkości marchewki; 2 pietruszki; 1/4 selera; cebula; 4 - 5 suszonych grzybów; 2 listki bobkowe; 4 ziarnka ziela angielskiego; 2 - 3 ziarnek pieprzu; sok z cytryny lub kwasek; ocet; cukier; sól; pieprz; wywar z ugotowanej szynki.

  • ...4 duże buraki ćwikłowe; 3 średniej wielkości marchewki; 2 pietruszki; 1/4 selera; cebula; 4 - 5 suszonych grzybów; 2 listki bobkowe; 4 ziarnka ziela angielskiego; 2 - 3 ziarnek pieprzu; sok z cytryny lub kwasek; ocet; cukier; sól; pieprz; wywar z ugotowanej szynki.

  • Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą, 1 niewielka cebula, 4–5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki), po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju, 2 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier.

Przepisy na temat: buraki ćwikłowe na barszcz
  • Wigilijny barszcz Macieja Kuronia

    Składniki: 1,5 l esencjonalnego wywaru warzywnego, grzybowego 4 buraki ćwikłowe 500 ml zakwasu buraczanego (w ostateczności może być kupny) 100 g suszonych prawdziwków 6 ziaren czarnego(...). Buraki pieczemy w piekarniku, obieramy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Do wrzącego wywaru warzywnego dodajemy przyprawy i utarte buraki, chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy i dolewamy do niego...

  • Barszcz z grzybkami i śliwkami

    Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

  • Barszcz czerwony Profi: Najlepszy smak buraczków, nie tylko od święta

    Wyrazisty smak, klarowność oraz harmonijnie skomponowany bukiet przypraw – to trzy najważniejsze, choć nie jedyne wyróżniki Barszczu czerwonego Profi. Nasycona, rubinowa barwa barszczu to zasługa naturalnych, starannie wyselekcjonowanych składników. Pozbawiony sztucznych barwników oraz konserwantów stanowi doskonałą propozycję dla poszukujących świątecznych inspiracji pań domu oraz wszystkich...

  • Lekki barszczyk  ukraiński

    Składniki: 2 buraki ćwikłowe, 1 pęczek włoszczyzny z kapustą,  1 niewielka cebula,  4-5 szkl. bulionu drobiowego (może być z kostki),  po 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i oleju,  2 ząbki czosnku,  4 ziarenka ziela angielskiego,  2 listki laurowe, sól, pieprz, cukier. Przygotowanie: Buraki oczyść, gotuj przez 90 minut w łupinkach (ew. upiecz). Potem przestudź, obierz i grubo zetrzyj...