• Informacje na temat:

    buraki na surowo do słoików

Artykuły na temat: buraki na surowo do słoików
  • ...✣ POLECAM KREM! Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera....

  • ...1. Ugotowane, wystudzone buraki pokroić w cienkie plasterki. Twarożek utrzeć z pesto na gładką masę. Przyprawić ją do smaku solą oraz pieprzem. 2. Gotowe ciasto drożdżowe rozwinąć i wraz z papierem przełożyć na blachę tak, aby przykryło cały spód i brzegi formy do wysokości ok. 2 cm. 3. Ciasto posmarować...

  • ...tylko lekko „mrugać”, a nie gotować się. Inaczej kiełbasa może popękać i będzie wiórowata w smaku. 2. Buraki wyszoruj, ugotuj do miękkości (ok. 90 min). Obierz z łupinek i zetrzyj. Chrzan obierz, zetrzyj, przelej wrzątkiem, osącz. Dodaj do buraków. Dolej wino i ocet. Przypraw solą i cukrem. Przełóż do słoików. Szczelnie zakręć. Wstaw do lodówki na 2–3 dni. Podawaj jako dodatek do białej...

  • Moc domowych syropów

    ...zalej filiżanką miodu spadziowego, odstaw na noc. Stosuj po kilka łyżek syropu dziennie. Buraki Dwa duże surowe buraki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do słoika, dodaj tyle samo miodu, ile jest buraków. Wymieszaj, odstaw na 2-3 godziny. Starte buraki możesz też wymieszać z cukrem i podgrzać w rondlu kilka minut. Zażywaj kilka łyżek syropu na kaszel tylko do godziny 17

  • Trzy produkty, które odkwaszają organizm

    ...na surowo lub dodawajmy do zup (może zastąpić całą włoszczyznę). Zawiera wit. A, C i E oraz beta-karoten, warto więc go jeść, zwłaszcza jeśli nasz organizm na zakwaszenie reaguje bólami stawów. Tarty surowy seler z jabłkiem skropiony sokiem z cytryny to świetna surówka do obiadu - zwłaszcza mięsnego. Pieczony lub gotowany dodajemy do tłuczonych ziemniaków (nawet 1:1). Buraki Na sałatkę...

  • Kiszonki - zimowe skarby

    Kiszenie jest jedną z najstarszych metod przetwarzania żywności, niezwykle popularną w naszej części Europy. Przedłuża świeżość jedzenia i zabezpiecza ją przed psuciem. Podczas procesu kiszenia cukry proste zawarte w surowych roślinach rozkładają się na kwas mlekowy, który zapobiega gniciu.  Kisić można niemal wszystkie warzywa, a także owoce, m.in.: kapustę, ogórki, buraki, marchew, cebulę...

  • ...tarce surowego buraka. Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, ¼ szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 230 kilokalorii. Barszczyk możesz podać z młodymi...

  • Twój układ odpornościowy może być jak ze stali!

    ...jabłkowego. Buraki nie tylko na kaszel Syrop buraczany skutecznie uchroni cię przed przeziębieniem i przyniesie ulgę przy uporczywym, suchym kaszlu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko(...)-zimowym jest więc niezastąpiona. Spożywaj ją na surowo, zrób z niej pesto lub koktajl. By go przyrządzić, posiekaj pęczek natki pietruszki, dodaj sok z jednej wyciśniętej cytryny, dużą łyżkę miodu...

  • Pięć powodów, dla których warto jeść kurki

    Te grzyby słoneczną barwę zawdzięczają dbającemu o dobry wzrok beta karotenowi. A dzięki dużej ilości witaminy D wzmacniają kości!

  • Młode warzywa

    ...buraczanego lub startego na tarce surowego buraka. Rada: Smakiem botwiny możesz też cieszyć się zimą. 3 pęczki botwiny z buraczkami umyj, drobno pokrój i włóż do słoików. Zagotuj w rondlu 1 l wody z 1 szklanką octu, 1/4 szklanki soli, listkami laurowymi i ziarenkami pieprzu. Zalewę wlej do słoików z botwiną. Zakręć. Pasteryzuj 20-30 min. Warzywne placuszki Składniki na 12-15 sztuk...

Przepisy na temat: buraki na surowo do słoików
  • Buraki na stół!

    ...1. Upieczone z ziołami buraki wystarczy zmiksować z bulionem. Ich słodkawy smak przełamie dodatek czosnku i koziego sera. 2. Do duszonych mięs i kaczki pasują buraki marynowane. Podgotowane kroimy w kostkę i zalewamy w słoikach syropem z octu i cukru, z dodatkiem oliwy, ziół, goździków i ziela angielskiego. Odstawiamy na 3-4 dni. Można też dodać do zalewy trochę konfitury z róży. Buraki zyskują...

  • Napój z sokiem z brzozy, selerem, burakiem i tymiankiem

    Opłucz seler i gałązki tymianku. Obierz burak ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na cienkie plasterki.

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem, ew. pieprzem. Dodaj kremówkę, chrzan oraz podsmażone plastry kiełbasy i boczku z tłuszczem. Zagotuj. Wlej do bulionówek, dołóż buraki(...). Odłożony boczek pokrój w kostkę, a następnie podsmaż go na odrobinie oleju. Dodaj do zupy. Zagotuj. Żur wlej do bulionówek, dołóż buraki. Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij krążki o cm większe niż śr...