• Informacje na temat:

    burgundzka

Artykuły na temat: burgundzka
  • 4 cebule, 20 dag pora, 20 dag marchewki, 20 dag selera korzeniowego, 3-4 listki laurowe, 3 gałązki natki pietruszki, 3 gałązki majeranku, 1,5 kg wołowiny na pieczeń (np. z udźca), sól, 2-3 łyżki oleju, pieprz, 8-10 ziaren czarnego pieprzu, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 500 ml czerwonego wina, 400 ml bulionu wołowego, 2-3 gałązki tymianku, 30 dag mrożonej zielonej fasolki, 2 dag masła, 1-2 łyżeczki ziemniaczanej mąki, 2,5 dag cukru

  • Wołowina po burgundzku czyli klasyka francuskiej kuchni

    ...  To danie – sztandar francuskiej kuchni. Serwowane głównie w okresie zimowym danie budzi bardzo pozytywne i przyjemne skojarzenia. Ileż to razy nie słyszy się bowiem wzdychających Francuzów « Ah Bourguignon de ma mère, de ma mamie » czyli « Burgundzka mojej mamy, mojej babci ». To danie zna się od najmłodszych lat.   Choć akurat to ostatnie stwierdzenie mnie całkowicie nie dotyczy ! Gdyż...

  • Składniki: na 6 porcji: kaczka, 3 łyżki oleju, cebula, 2 szklanki wina burgund lub innego, gałązka tymianku,majeranek, liść laurowy, 20 dag marynowanych cebulek, 12 pieczarek, 2 marchewki, sól, pieprz

  • Wołowina po burgundzku

    Składniki na 4 porcje: 60 dag wołowiny, 10 dag boczku, po 1 szklance czerwonego wina i bulionu,2 ząbki czosnku, 4 pomidory, po 2 cebule i marchewki, sól, pieprz, tymianek.

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag mięsa na gulasz, 25 dag pieczarek, 6 cebulek dymek,2 ząbki czosnku, 1 szklanka bulionu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 butelka czerwonego wina, sól, pieprz, listki laurowe, tymianek, rozmaryn,olej, masło i mąka do smażenia

  • Burgundzki gulasz wołowy

    Składniki: 70 dag wołowiny bez kości, 40 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, olej.

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag udźca wołowego, 20 dag wędzonego boczku, 25 małych cebulek, sól, pieprz, 500 ml czerwonego wina, 2 łyżki mąki pszennej, 2 gałązki rozmarynu, 2 gałązki tymianku, 40 dag ziemniaków, olej do smażenia

  • Wołowina  po burgundzku

    Składniki: 75 dag wołowiny, 10 dag polędwicy łososiowej, oliwa, 4 marchewki, 10 małych cebulek, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów , szklanka czerwonego wytrawnego wina, szklanka bulionu wołowego, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 ziaren czarnego pieprzu, świeże zioła: tymianek, natka pietruszki, estragon i cząber, sól.

  • Wołowina po burgundzku

    SKŁADNIKI: 170 g chudego boczku lub bekonu • 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz • oliwa lub olej do smażenia • 3 szklanki czerwonego wina (np. burgund) • 2 szklanki bulionu wołowego • łyżka przecieru pomidorowego • 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku • 1/2 łyżeczki tymianku • liść laurowy • sól, 1/2 kg pieczarek • 18-24 małych cebulek • 2 i 1/2 łyżki masła • sól •1/2 łyżki oleju. SOS: 3 łyżki masła •3 łyżki mąki.

  • Francuska Bouef Bourguignon (Wołowina po burgundzku)

    Z kuchni francuskiej.

Przepisy na temat: burgundzka