• Informacje na temat:

    c o to jest rukola

Artykuły na temat: c o to jest rukola
  • Wielka księga smaków: Rukola

    Ma orzechowy, lekko pikantny smak. Świetnie pasuje do wielu dań. Jest też źródłem cennych witamin i i minerałów.

  • Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    Pikantna w smaku, jest skarbnicą substancji antyrakowych i wzmacniających kości. Dlatego rukolę powinny polubić zwłaszcza panie w dojrzałym wieku!

  • W zgodzie z naturą: Kasza bulgur i rukola

    ...z infekcjami. Zresztą podnosi też odporność.  A to nie wszystko - rukola jest także źródłem substancji, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, cukrzycę i  choroby układu krążenia. Niestety jednak związki(...)Kasza bulgur Dla zdrowia serca. Na polskich stołach pojawiła się stosunkowo niedawno. To kasza z pszenicy, znacznie wartościowsza niż manna lub kuskus.  Dostarcza dużo błonnika, a do tego jest...

  • Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę. Można ją spożywać na wiele sposobów: gotować, faszerować, zapiekać. Rukolę lubią miłośniczki odchudzania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. W wersji na słodko Rukolę można też łączyć z owocami...

  • Rukola święci triumfy

    Jest ceniona ze względu na oryginalny, ostry smak, trochę przypominający chrzan i lekko orzechową nutę. Rukolę cenią miłośnicy zdrowego odżywiania, bo jest bardzo niskokaloryczna; na 100 g ma tylko 20 kcal. I jest zdrowa. Zawiera witaminy A i C oraz żelazo. Po prostu na obiad Rukola w daniach na ciepło sprawdza się zwłaszcza w makaronach. Ugotuj makaron al dente i podawaj z całymi pomidorami...

  • ...kuchni w restauracji „A nóż widelec” w Poznaniu- radzi: ● Tłuste (np. łosoś, karp) mają wyrazistszy smak, wystarczy tylko skropić je cytryną. ● Moim ulubionym ziołem do ryb jest tymianek...

  • Składniki: 40 dag pomidorów, 20 dag rukoli, 1 dymka, 5 dag czarnych oliwek, 10 dag sera mozzarella, 6 łyżek oliwy lub oleju, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka musztardy francuskiej, sól, pieprz.

  • Pieczona rolada z cukinią i rukolą

    Żeby potrawa wyglądała apetycznie, cukinię należy smażyć na większym ogniu. Musi być miękka, ale nie „ciapowata”. Zamiast cukinii do rolady można dać usmażone pieczarki.

  • Jest syta i zaspokoi nawet największy głód. Skusi każdego. Palce lizać!

  • Czy to prawda, że sok z rukoli i szpinaku leczy?

    ...pojawieniu się uczucia głodu oraz chęci podjadania przez ponad dwie godziny po posiłku.  Choć sok nie jest lekiem, może uzupełnić naszą codzienną dietę w cenne składniki odżywcze. to głównie szpinak i występujące w nim tzw. tylkanoidy. Niezależnie od tego, co nam dolega i co chcielibyśmy osiągnąć za pomocą picia soku z rukoli i szpinaku, pamiętajmy, że bardzo ważne jest, by wyeliminować z diety wszystko...

Wideo na temat: c o to jest rukola
  • Rukola, sałata rzymska, a może lodowa - która z nich jest najzdrowsza?

    Sałata to źródło witamin potrzebnych naszemu organizmowi. Lato jest doskonałym czasem, żeby królowała na naszym stole. Zielone liście można jeść same lub z dodatkami. Warto ją też dodawać do kanapek. Jakie mamy rodzaje sałat i jakie są ich właściwości?

  • Czym jest pakczoj?

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

  • Musztardowce znano jako szpinak indyjski

    W każdym polskim domu na stołach gości sałata. Bogata w przeciwutleniacze, kwas foliowy i witaminy, wzmacnia odporność organizmu i jest podstawowym elementem zdrowej diety. Roszponka, rukola, masłowa czy rzymska jest nam dobrze znana. Czy wiemy jednak czym jest pakczoj, jadalna chryzantema czy musztardowce? W studiu programu "Pytanie na śniadanie" gościł Maciej Jabłoński. Ogrodnik przedstawił

Przepisy na temat: c o to jest rukola
  • Grillowana dynia na rukoli

    Zdrowy, wartościowy posiłek.

  • Pakieciki z szynką, rukolą i serem

    Na przekąskę idealne!

  • Ser typu camembert w sosie rodzynkowym z figami i rukolą

    Życie w pośpiechu nie musi oznaczać rezygnacji ze smacznych i zdrowych posiłków. Proponujemy danie, które można przygotować w łatwy i przyjemny sposób. Idealne połączenie sera i słodyczy owoców sprawdzi się zarówno jako szybki obiad, ale będzie też doskonałą propozycja na kolację w gronie znajomych. Kompozycja aromatycznej figi, słodkich i soczystych rodzynek z serem camembert z pewnością urzeknie smakiem.

  • Rukola z ziemniakami i rybą

    Składniki: opakowanie listków rukoli (75 g), 50 dag ziemniaków (mogą być mrożone ćwiartki), płat wędz. łososia, 4 łyżki kaparów ze słoiczka, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz.

  • Filet z łososia z pikantną konfiturą i rukolą

    Artur Sandomierski (Prywatny Szef)

  • Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

    Wszystkim będzie smakowało!

  • Rodzinny piknik – propozycja menu

    Co jest ważne podczas organizacji pikniku? Przede wszystkim zaplanowanie przygotowania takich potraw, które bez problemu będzie można dowieźć na miejsce w niezmienionej formie, dzięki czemu będą nadal wyglądały apetycznie. Warto również zmyślnie zapakować niektóre dania, dzięki czemu wożenie dodatkowych talerzyków będzie zbędne. Poniżej prezentujemy kilka sposobów i przepisów na sprytny piknik.

  • Jak mus to mus - najzdrowiej z awokado i kaszy jaglanej

    Dbając o linię, niektórzy unikają tłuszczu, jednak nie zawsze jest to słuszne podejście. "Awokado zawiera spore ilości tłuszczu, ale pamiętaj, że ten tłuszcz to samo zdrowie" - przekonuje Marek Zaremba. Autor jaglanego detoksu proponuje mus jaglany z awokado.

  • Twoje ulubione śniadanie w zdrowej wersji

    ..."Jestem wielbicielką tradycyjnych kanapek" ● Wybieraj prawdziwe razowe pieczywo, czyli z mąki z pełnego przemiału, bez dodatku słodu jęczmiennego lub karmelu. Łatwo rozpoznać je po kolorze - jest(...) lubisz wędliny, rano raczej unikaj salami i kiełbasy. Jest w nich dużo tłuszczu i konserwantów, które niepotrzebnie obciążą układ trawienny. Lepsza będzie gotowana szynka albo filet z kurczaka. Co zyskasz...

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...- Włoska pizza uważana jest za najlepszą na świecie ze względu na jej prostotę, a zarazem wyrazistość smaku - mówi PAP Life Giancarlo Russo. We Włoszech prawdziwą zjemy dopiero wieczorem, tam też nie powinniśmy popijać jej winem. Spód można zrobić z kalafiora.

Dyskusje na temat: c o to jest rukola
  • Re: Jaka jest najsmaczniejsza surówka?

    Często na główną przekąskę (zamiast tradycyjnego obiadu) robię sałatkę z piersią kurczaka : sałata lodowa, rukola, pokrojona w paseczki marchewka, pomidorki koktajlowe (czasem dla odmiany papryka(...) grzanki. Napewno takie danie jest mniej kaloryczne od fury ziemniaków z tłustym sosem, czy jakiś fast food :)

  • Re: Pizza z szynką i rukolą

    Po co ta rukola, nie każdy jest świnią

  • Re: awokado

    Najlepsze jest awokado dojrzałe.Lubie sałatkę: 1 awokado sok z 1/4 cytryny sałata lodowa biała mozzarella w kulce roszponka lub rukola składniki pokroić i skropić sosem winegret

  • Re: Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    rukola jest po prostu trująca. wystarczy zobaczyć jak "chętnie" ją jedzą przeżuwacze i gryzonie. świnka morska prawdę wam powie - medycyna i farmacja was otruje używając do tego mediów takich jak interia.

  • Re: dodatki do pizzy

    Jesli chodzi o klasyczna wloska pizze, to zasada jest taka "im mniej tym lepiej" podstawowe skladniki do wyboru: sos pomidorowy, mozarella, ser plesniowy, ser "zolty", parmezan, swieza bazylia(...) rukola. Smacznego :)

  • Re: Sześć powodów, dla których warto jeść rukolę

    Rukola ma to do siebie, że albo jest uwielbiana, albo znienawidzona. Ja należę do tych drugich - nie do przeskoczenia jest dla mnie potworna goryczka i smak oleju silnikowego (moje wyobrażenie, bo nie próbowałam oleju silnikowego!).

  • Re: jedzenie na plaze...

    sprawdza się wyśmienicie.Oczywiście większość kupuje gotowe na plaży,ale też przynoszą ze sobą.Francuska bagietka ma to do siebie,że w środku jest praktycznie pusta,a wierzch jest rewelacyjnie chrupiący.W prosty bagietkowy "pojemnik" mieści się cała masa pyszności (bez masła) czyli sałata (najlepiej strzępiasta,radicchio,rukola),ogórek,pomidor bez gniazd nasiennych,papryka,surowa wędlina (typu

  • Re: Rukola, sałata rzymska, a może lodowa - która z nich jest najzdrowsza?

    Warzywa krzyżowe pomagają w odchudzaniu i regulacji hormonów. Są zdrowe mi naprawdę służą. Ja w ciągu roku zrzuciłam 17 kg czuję sie o niebo lepiej! Poczytajcie sobie książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii. Warto, mi ta wiedza bardzo pomogła w moim odchudzaniu.

  • Re: Rukola, sałata rzymska, a może lodowa - która z nich jest najzdrowsza?

    nie mi a mnie... na umiejętność wysławiania nie pomaga??