• Informacje na temat:

    c zimnych nożek

Artykuły na temat: c zimnych nożek
  • Tradycyjne zimne nóżki

    Składniki na 16 porcji: 4 nóżki wieprzowe, 2 nóżki cielęce, 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3–4 gałązki natki pietruszki, sok wyciśnięty z cytryny, 1 puszka zielonego groszku, ew. trochę kukurydzy konserwowej, 2–3 ząbki czosnku, 2–3 listki laurowe, 4–5 ziaren ziela angielskiego, sól, mielony czarny pieprz, listki sałaty i ew. zioła do dekoracji.

  • Zimne nóżki: Wykorzystaj zapasy

    To doskonały przepis dla osób, które nie marnują jedzenia.

  • Zimne nóżki wieprzowo-cielęce

    Składniki na 16 porcji: 4 nóżki wieprzowe, 2 nóżki cielęce, 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 3–4 gałązki natki pietruszki, sok wyciśnięty z cytryny, 1 puszka zielonego groszku, ew. trochę kukurydzy konserwowej, 2–3 ząbki czosnku, 2–3 listki laurowe, 4–5 ziaren ziela angielskiego, sól, mielony czarny pieprz, listki sałaty i cytryna do dekoracji.

  • Skład na 4 porcje: ● 4 nóżki wieprzowe ● 300 g chudej wieprzowiny bez kości ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego ● 1 mniejszy seler ● 1 pietruszka ● 1 marchewka ● 1 cebula ● łyżka zielonego groszku z puszki ● 2 ząbki czosnku ● sól i pieprz czarny mielony ● łyżka natki pietruszki

  • Składniki: 1 golonka, 2 nogi wieprzowe, 4 ząbki czosnku, 1-2 liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 łyżka żelatyny, sól.

  • Skład na 8 porcji: ● 4 przednie nóżki wieprzowe ● 1 golonka tylna ● 3 marchewki ● 2 pietruszki ● ćwierć selera ● 3 ząbki czosnku ● 4 łyżki konserwowego groszku ● 1 opieczona cebula ● 3 listki laurowe ● po kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego ● sól i pieprz czarny mielony do smaku ● 2 łyżki żelatyny do mięsa

  • Skład na 8 porcji: ● 1 golonka i 2 nóżki wieprzowe ● 1 udko z kurczaka ● 2 marchewki ● 1 pietruszka ● 1 por ● 1 cebula ● ćwierć selera ● po pół puszki groszku i kukurydzy konserwowej ● sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ● 3 ząbki czosnku ● łyżka octu ● sok z cytryny ● natka pietruszki

  • Składniki: 4 jajka; 20 dag plastrów szynki gotowanej; 4 małe pomidorki; 1,5 szkl. klarownego bulionu drobiowego; 100 ml wytraw. białego wina; 3 gałązki estragonu; sól, szczypta cukru; 2 dag żelatyny; cytryna, ew. ocet winny.

  • Składniki na 8 porcji: 1 średnia golonka wieprzowa, 2 nogi wieprzowe, 4 ząbki czosnku, 1-2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i mielony, 1 duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 łyżka żelatyny, sól, pół puszki kukurydzy.

  • Karnawałowe auszpiki

    Galareta (auszpik) to zakąska z gorszych części mięs z dodatkiem warzyw. Szklista warstwa galarety zabezpiecza zimne mięso przed wysychaniem, dając przy tym korzystny efekt wizualny.

Wideo na temat: c zimnych nożek
  • Sekrety pysznej galarety

    Każdy Polak zna zimne nóżki, kurczaka czy rybę w galarecie. Łączy je oczywiście jedno. Gościem programu "Pytanie na śniadanie" był Jerzy Sobieniak, który pokazał, jak szybko i sprawnie zrobić pyszną galaretę. W czym tkwi sekret? (Źródło: TVP/x-news)

Przepisy na temat: c zimnych nożek