• Informacje na temat:

    c zrobic z lopatka wieprzowa

Artykuły na temat: c zrobic z lopatka wieprzowa
  • Składniki na 8 porcji: ok. 1,5 kg wieprzowiny, np. łopatki, 1,20 kg brukselki, 50 g startego sera typu parmezan, 3 łyżki bułki tartej, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 cebule, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz.

  • Najpierw przygotuj farsz. Mięso (np. łopatkę wieprzową) ugotuj, następnie przekręć przez maszynkę. Do mięsa możesz też dodać zmielone warzywa z rosołu (jeśli właśnie gotowałaś), farsz będzie smaczniejszy. Wszystko przypraw solą i pieprzem, wbij jajo, wymieszaj.

  • Składniki na 4 porcje: Gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, po 2 marchewki i cebule, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki , sól, pieprz, papryka, majeranek, rozmaryn, ziele angielskie, liść laurowy, olej. Kluski: 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych, 25 dag mąki ziemniaczanej.

  • Składniki na 30 sztuk: 80 dag mąki pszennej, 35 dag masła, 4 jajka, 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, 25 dag mielonej wołowiny, 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 2 cebule, sól, pieprz, liście sałaty do dekoracji.

  • Składniki na 8-10 porcji: Na ciasto: 560 dag mąki pszennej (typ 650), 12 i ½ dag smalcu, 150 ml wody, 150 ml mleka, 1 łyżeczka soli. Na nadzienie: 3-4 jajka ugotowane na twardo, 40 dag mielonego mięsa wieprzowego (np. szynki), 40 dag piersi z kurczaka, 40 dag szynki wieprzowej lub łopatki, 1 jajko, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki. Ponadto: 1 jajko, 1 łyżka mleka, olej, bułka...

  • Składniki na 4 porcje Na kluski: 1 kg obranych ziemniaków,1 jajko, mąka ziemniaczana, szczypta soli Na gulasz: 50 dag łopatki wieprzowej, 2-3 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz

  • Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 1-2 jajka, 4 łyżki (60 g) mąki ziemniaczanej, sól. Gulasz: 700 g łopatki wieprzowej, 2 duże cebule, ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu, szklanka bulionu, łyżka przecieru pomidorowego, listek laurowy, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, sól, pieprz

  • Kluski polskie

    Kluski to wspaniały, pożywny i sycący dodatek do dań mięsnych, ale można je również przygotować na słodko.

  • Andrzej Zieliński: Gram, ale nie tańczę

    Nie jest z tych, co „od dziecka chcieli grać”. Andrzej Zieliński na scenę trafił z braku pomysłów. W dodatku był wycofany, wyjście na środek sali, powiedzenie tekstu przed kolegami to był koszmar. A taniec? „Uśmiercił” pół rodziny, żeby usprawiedliwiać nieobecność na zajęciach. Potem zdarzało się grać do pustej widowni. Aktorska precyzja przyszła po drodze. Można to sprawdzić w filmie Juliusza Machulskiego "Volta".

  • Kluski i kluseczki

    W naszej kuchni znajdziemy mnóstwo dań mącznych i ziemniaczanych, często zapożyczonych z całej Europy. Przyrządza się je łatwo i są bardzo pożywne.

Przepisy na temat: c zrobic z lopatka wieprzowa
  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ..., nakryj plastrami pomarańczy (przypnij goździkami), polej powstałym sosem i piecz 15 min.   Za 26 zł: Składniki:  ●łopatka wieprzowa (ok. 1 kg) ●łyżeczka soli ●2 łyżki majeranku ●łyżeczka tymianku...