• Informacje na temat:

    całe buraczki na zi mę

Artykuły na temat: całe buraczki na zi mę
  • ...z solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Takie buraczki są doskonałym dodatkiem do mięs i zup. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Czas: około 4 godzin.

  • Składniki na 6 porcji: 1 cytryna, 4 łyżki cukru, 40 dag wędzonego łososia, po 5 dag czarnych i zielonych oliwek, 5 dag suszonych pomidorów, 20 dag serka kanapkowego, kiełki buraczków, sól, pieprz, tymianek ,koperek, sól, pieprz.

  • Zakręcone zupy

    Wydaje się, że zupy to najbardziej polskie ze wszystkich potraw. Nasza kuchnia oferuje ich całe bogactwo - od lekkich, będących przystawką, po cięższe i bardziej zawiesiste, które stanowią pożywny, samodzielny posiłek.

  • ...1. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i jeden ząbek czosnku, pokrój w kos- teczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i całe gałązki tymianku. Smaż na małym ogniu (przez około 3 min...

  • Tęcza

    A teraz ON siedzi obok mnie...jestem taka podekscytowana. Cała się trzęsę, mam wrażenie, że rozpadnę się zaraz na miliony maleńkich kawałeczków.

  • Daria Ładocha, Nowoczesna kuchnia polska

    ...i kolendrą mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem budyń z tapioki z malinami  Drogi Czytelniku, w tej książce odnajdziesz całe moje dzieciństwo zaklęte w dobrze znanych ci potrawach. Ale...

  • Małgorzata Socha: Wspomnienia mają smak i zapach

    ...i perfum Pani Walewska. Co było w szafie? - Mnóstwo sukienek, babcia gromadziła je przez całe lata. Przymierzałam je po kryjomu. Były piękne. I proste, i eleganckie, o klasycznym kroju albo(...) nie grymasili. Jedzenie służyło zaspokojeniu głodu - nie było dań, które miały koić emocje. Jadłam buraczki, marchewkę, kapustę, do głowy by mi nie przyszło, żeby się przy czymś krzywić. Pamiętam taką...

  • Pomoże sól i… mleko

    Na trudne plamy z czekolady najlepsze jest... mleko! A na plamy z wina sól.

  • Składniki na 10 porcji: 1,5 kg schabu bez kości, 2 białe kiełbaski, 2 łyżki oliwy, przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki suszonego majeranku, 1 łyżeczka pieprzu mielonego, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • Wzmocnij się po antybiotyku

    ...wypijaj pół szklanki odlanego z buraków soku. Kiszone buraczki wspomagają oczyszczanie jelit, bo doskonale poprawiają ich perystaltykę. Więcej dobrych bakterii - grzybek tybetański : 250 ml pełnotłustego(...) całej długości jelit, likwidują zaparcia. Kiwi zapewni porcję witamin i błonnika. Kuracja likwidująca zaparcia - sok z kapusty kiszonej z olejem rzepakowym : pół szklanki soku z kapusty kiszonej...

Przepisy na temat: całe buraczki na zi mę
  • Smoothies – moda na zdrowie i urodę!

    ...soku z cytryny 5 kropel sosu sojowego 5 g pasty wasabi szczypta pieprzu Przygotowanie: Rozmroź buraczki do pożądanej temperatury. Dodaj do nich pokrojony seler oraz pozostałe składniki...

  • Dziczyzna

    ...z leśnych borówek, kapusta, buraczki, grzyby, suszone śliwki oraz sosy. Jeleń W polskich lasach najczęściej można spotkać jelenia europejskiego (Cervus elaphus), zwanego też szlachetnym. Należy do...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Kulinarny kalejdoskop Zurychu

    ...) w towarzystwie ostryg i cykorii, czy homara podawanego z truskawkami, buraczkami oraz nasturcją. Jego wyobraźnia nie ma granic, co doceniają entuzjaści dobrej kuchni z całego świata. Panie, Panowie...

Dyskusje na temat: całe buraczki na zi mę
  • Re: dietetyczne potrawy

    według mnie największym wrogiem figury jest podjadanie między posiłkami, wiem to z doświadczenia ;P Wypróbuj pieczone w folii ryby: całe pstrągi albo filety np. łososia mintaja przyprawiasz jak chcesz(...) tego np. makaron razowy, buraczki, kiszony ogórek. Kurczak w sosie musztardowym: filet z kurczaka kroisz w kostkę, doprawiasz, smażysz na małej ilości tłuszczu. Gdy lekko przestygnie, dodajesz

  • Re: Zielone złoto

    W moich stronach nazywano to i nadal się tak mówi -botwinka. Mam 49 lat i całe moje życie to jadłem, pamiętam, że na wiosnę, kiedy już buraczki wyrosły, to przerywało się liście, płukało w zimnej wodzie, kroiło i do garnka. A tam żeberka lub boczuś wędzony... -pycha! To niech tutaj nie piszą takich bzdur, że nabiera w Polsce znaczenia i odkrywają tę potrawę dopiero. Przepis był od mojej prababci.