• Informacje na temat:

    calzone z mozzarellą i pomidorami

Artykuły na temat: calzone z mozzarellą i pomidorami
  • Calzone to pizza w kształcie pieroga z różnorodnym nadzieniem. Od zwykłej wersji włoskiego przysmaku różni się jeszcze ilością warzyw lub mięsa.

  • Calzone z grzybami leśnymi

    ...mozzarelli. Drugą połową spodu (bez nadzienia) przykryj część z nadzieniem. Brzegi dokładnie dociśnij do siebie za pomocą widelca.  Przygotowane calzone przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia...

  • ●80 ml ciepłej wody ●1/4 łyżki cukru ●1,5 łyżeczki drożdży instant ●225 g mąki ●łyżeczka soli ● jajko ●łyżeczka oliwy; ●20 dag pomidorków koktaj. farsz: ●15 dag szpinaku ●łyżka oleju ●kilka pokrojonych pieczarek ●szkl. ugot. lub upiecz. kurczaka, pokrojonego ●kulka mozzarelli, pokrojonej w kostkę ●1/2 szkl. startego parmezanu ●sól i pieprz ●zioła prowansalskie

  • ...nadzienie i posyp startą połową mozzarelli. Drugą połową przykryj farsz. Brzegi dociśnij do siebie za pomocą widelca. Calzone przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, posmaruj oliwą i posyp...

  • .... Dekoruj szczypiorkiem i serem. 8 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 580 kcal, cena 3,30 zł. Farsz do włoskich pierogów calzone możesz zmieniać, w zależności od tego, na co twój maluch ma ochotę. Sprawdzone połączenia to: szpinak i ser ricotta, mięso mielone z pomidorami, pieczarki z cukinią oraz żółtym serem, a w wersji rodzimej... kasza gryczana z twarogiem.

  • Fantazyjne pierogi

    Niebanalny farsz na pierogi? Może z boczkiem i migdałami lub mozzarellą i oliwkami?

  • ZAKOCHAŁAM SIĘ W TOBIE APULIO!!!

    ...przygotowała nam regionalne potrawy: parmigianę di melanzane, focaccię z cebulą, wielkie pierogi typu calzone z mozzarellą i prosciutto cotto (gotowaną szynką) oraz pizzę na zimno z pomidorkami koktajlowymi...

Przepisy na temat: calzone z mozzarellą i pomidorami
  • Calzone  – włoski pieróg

    ...i suszone pomidory. Skrop połową oliwy. 3 Ostrożnie zagnij drugą połowę ciasta, złóż razem brzegi obu połówek, zawiń je i zaciśnij. Posmaruj wierzch calzone resztą oliwy, oprósz grubą solą.  4 Wstaw calzone do piekarnika, piecz  25 minut, aż ciasto się zrumieni. Po wyjęciu  z piekarnika pokrój w trójkąty i od razu  podawaj, najlepiej z zieloną sałatą.